13.11.22

Σκιά αρχαιοκαπηλίας: 15 "θολές" απαντήσεις για τη Συλλογή Στερν...


Αρκεί να ρίξει κάποιος το βλέμμα του πάνω σε ένα από τα 15 κυκλαδικά εκθέματα που παρουσιάζονται για πρώτη φορά παγκοσμίως στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και θα καταλάβει γιατί το σκάνδαλο αυτό των σκάνδαλο αυτό των 161 κυκλαδικών αρχαιοτήτων τον αφορά πολύ περισσότερο από ό,τι νομίζει...


Οι αρχαιότητες αυτές συγκινούν με την ομορφιά και την απλότητά τους. Η θέασή τους προσκαλεί τους πάντες, ειδήμονες και μη, σε ένα ταξίδι στα βάθη του χρόνου, 5000 χρόνια πριν από σήμερα, όταν ο Πρωτοκυκλαδικός πολιτισμός άρχισε να αναπτύσσεται στην περιοχή των Κυκλάδων στο Αιγαίο.

Ταυτόχρονα, δε γίνεται κοιτώντας αυτά τα αριστουργήματα να μην αισθανθεί κάποιος πόνο και αδικία που από του χρόνου θα κοσμούν το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης και θα μείνουν εκεί για 50 χρόνια.

Τις 15 κυκλαδικές αρχαιότητες που παρουσιάζονται στην έκθεση με τίτλο «Γυρισμός» είδαμε σε μία κλειστή ξενάγηση - μόνο για δημοσιογράφους και την υπουργό Πολιτισμού.


ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ ΣΤΟ ΠΟΔΙ

Περίπου 20 δημοσιογράφοι ξεναγηθήκαμε από τον αρχαιολόγο δρ Ιωάννη Δ. Φάππα στα 15 αυτά μοναδικά αριστουργήματα που καταλαμβάνουν 3 αίθουσες του Μουσείου και εν συνεχεία η υπουργός Πολιτισμού απάντησε σε ερωτήσεις μας. Μη φανταστείτε πως προηγήθηκε ή ακολούθησε κάποια συνέντευξη Τύπου, όπως είθισται να γίνεται για να παρουσιαστούν οι εκθέσεις των Μουσείων. Πόσο μάλλον μια έκθεση που έχει προκαλέσει τόσες αντιδράσεις. Στα πεταχτά και στα όρθια με την υπουργό στη μέση του χωλ του Μουσείου προσπαθήσαμε να λύσουμε πολλές εύλογες απορίες μας. Μάταια βέβαια, καθώς στις ερωτήσεις που κάναμε εμπεριστατωμένες απαντήσεις δεν πήραμε. Μόνο πολλές διδαχές να διαβάσουμε καλύτερα τον αρχαιολογικό νόμο και τη συμφωνία που ψηφίστηκε στη Βουλή.

15 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΘΟΛΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ…

Πάμε να δούμε λοιπόν τις ερωτοαπαντήσεις που τέθηκαν στην Υπουργό. Σε κάθε απάντηση ακολουθεί ο σχολιασμός ο δικός μας.


ΤΕΛΙΚΑ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΚΛΑΔΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΝΑΞΟΥ ΘΑ ΑΓΚΑΛΙΑΣΕΙ ΤΙΣ 161 ΚΥΚΛΑΔΙΚΕΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΠΟΤΕ;

Πού θα πάνε όταν επιστρέψουν οι 161 αρχαιότητες στην Ελλάδα;

Λ. Μενδώνη: Αν είχατε διαβάσει το κείμενο του νόμου, θα ξέρατε πως είναι σαφή τα πράγματα. Θα επιστρέψουν και θα πάνε εκεί που θα αποφασίσει το Υπουργείο Πολιτισμού, μετά από γνωμοδότηση του ΚΑΣ. Αυτό λέει ο νόμος. Επειδή στη Νάξο θα ανοίξει το Μουσείου Κυκλαδικού Πολιτισμού, είναι πολύ πιθανό, ότι η Νάξος θα είναι κι ο τόπος στον οποίο θα καταλήξουν.

Το σχόλιο του Magazine: Η Κύρωση της Συμφωνίας για τη Συλλογή Στερν, δηλαδή ο Νόμος 4869 αναφέρει αυτολεξεί τι θα γίνει με τις αρχαιότητες: «οι αρχαιότητες της Συλλογής που θα ευρίσκονται τότε στην Ελλάδα θα εκτεθούν στο Κυκλαδικό Μουσείο και/ή σε άλλα μουσεία της Ελλάδας, όπως θα υποδείξει το Διοικητικό Συμβούλιο του HACI (Ινστιτούτο Ελληνικού Πολιτισμού με έδρα το Ντελαγουέρ) θα εγκρίνει το Υπουργείο». Το “πολύ πιθανό” της Υπουργού δεν σημαίνει πως οι πολύτιμες αυτές αρχαιότητες θα εκτεθούν στη Νάξο. Ακόμη και επιθυμία του Υπουργείου Πολιτισμού να ήταν αυτή, αυτό μικρή σημασία έχει από τη στιγμή που η κατοχή της συλλογής αυτής έχει περάσει στο “Ινστιτούτο Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού” με έδρα το Ντέλαγουερ.

Αν τα αντικείμενα αυτά πήγαιναν στην Νάξο, θα μιλούσαμε τώρα για το μοναδικό κέντρο μελέτης και έκθεσης του Πρωτοκυκλαδικού Πολιτισμού στον κόσμο. Τη λάμψη αυτή τώρα τη χαρίζουμε στο Μητροπολιτικό της Νέας Υόρκης και το μέλλον της συλλογής αυτής είναι ακόμη άδηλο και μένει στην ευχή της Υπουργού για το τι θα συμβεί το … 2049 ή 2073 (ως τότε έχει ισχύ η Συμφωνία).

Γιατί έχει σημασία να πάνε στη Νάξο και όχι στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης ή σε κάποιο άλλο μουσείο; Το ιδιωτικό Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης της Αθήνας και το Μουσείο Κυκλαδικού Πολιτισμού της Νάξου δεν είναι το ίδιο πράγμα. Τα περισσότερα ευρήματα που θα εκτεθούν στη Νάξο προέρχονται από ανασκαφές σε όλες τις Κυκλάδες, άρα μας διηγουνται την ιστορία του πρωτοκυκλαδικού πολιτισμού: πώς ζούσαν οι κυκλαδίτες την 3η χιλιετία π.Χ., πώς ήταν οι οικισμοί τους, με τι ασχολούνταν. Τα ευρήματα του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, όπως και του Μητροπολιτικού Μουσέιου της Ν. Υόρκης, επειδή δεν έχουν συνευρήματα, εκτίθενται ως αντικείμενα τέχνης και μόνο, εντείνοντας το πρόβλημα του να βλέπουμε αυτά τα δημιουργήματα του προϊστορικών κατοίκων των Κυκλάδων ως μεμονωμένα έργα τέχνης που μπορούν να αγοράζονται και να πωλούνται στις διεθνείς αγορές.

Για να διαβασετε ολόκληρο το κείμενο, πατήστε ΕΔΩ...


Δεν υπάρχουν σχόλια: