9.10.22

Fake news ο «Σασμός» και η «Γη της Ελιάς»!...


Γεμίσαμε κώδικες δεοντολογίας από αυτή την κυβέρνηση. Προφανώς επειδή νοιάζεται πολύ για την ελευθερία του Τύπου, επειδή είναι υπέρμαχος της ελεύθερης δημοσιογραφίας. Ξέρετε τι διακινεί το τελευταίο διάστημα λοιπόν (η κυβέρνηση) ζητώντας έγκριση; Εναν... νέο «κώδικα δεοντολογίας οπτικοακουστικών και ραδιοφωνικών προγραμμάτων»! Δεν έχει δημοσιοποιηθεί ακόμα, αλλά λογικά θα «σκάσει» τις επόμενες ημέρες. Προφανώς περιμένουν την έγκριση του ΕΣΡ ώστε να το «πουλήσουν» μετά, βάζοντάς του θεσμικό μανδύα. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, τον συγκεκριμένο κώδικα τον συνέταξε μια ομάδα νομικών που λειτούργησε πολύ πονηρά. Και αυτό φαίνεται κατευθείαν από το Αρθρο 1 για το «πεδίο εφαρμογής». Ιδού: «Οι ρυθμίσεις του παρόντος αφορούν όλα τα προγράμματα που μεταδίδονται από τους πάσης φύσεως φορείς που υπόκεινται στην ελεγκτική αρμοδιότητα του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης». Υπενθυμίζουμε πως στην αρμοδιότητα του ΕΣΡ βρίσκονται η τηλεόραση, το ραδιόφωνο και όλα τα βίντεο ή τα podcast του internet.

Είναι απίστευτο, αλλά πραγματικό: οι ρυθμίσεις του συγκεκριμένου κώδικα αφορούν όλα τα προγράμματα. Κι όταν λέμε όλα, εννοούμε όλα. Οχι μόνο τα δημοσιογραφικά, αλλά και τη μυθοπλασία. Είναι δυνατόν να ισχύουν οι ίδιοι κώδικες για τα περιεχόμενα τεκμηρίωσης και τα περιεχόμενα μυθοπλασίας; Αυτή η διάκριση είναι εδώ και πολλά χρόνια, σε παγκόσμιο επίπεδο, δεδομένη και αδιαμφισβήτητη. Το άρθρο 1 είναι εν γνώσει της κυβέρνησης διατυπωμένο έτσι, μη νομίζετε ότι έχει γίνει από λάθος. Επειδή την ενημέρωση την ελέγχουν σε πολύ μεγάλο βαθμό σε τηλεόραση και ραδιόφωνο, θέλουν να ελέγξουν και τα υπόλοιπα. Τη σάτιρα, ας πούμε. Κι αν εξαφάνισαν τη σάτιρα από την τηλεόραση (ούτε μία εκπομπή σάτιρας δεν υπάρχει!), θέλουν να τη σβήσουν και από αλλού. Το χιούμορ της Ελληνοφρένειας και οι πλάκες της στους πολιτικούς θα ελέγχονται πλέον από αυτόν τον κώδικα. Οπως και οι εκπομπές που κάνει κάθε Τρίτη ο Χριστόφορος Ζαραλίκος στο YouTube γνωρίζοντας πολύ μεγάλη επιτυχία. Ελληνοφρένεια, Ζαραλίκος και άλλοι θα πρέπει να δίνουν λόγο για τη σάτιρα που κάνουν. Λες και είναι δημοσιογραφικό προϊόν αυτό που ετοιμάζουν. Θα παραβιάζει τη δεοντολογία μια σατιρική εκπομπή και θα τιμωρείται γι’ αυτό; Επικίνδυνα πράγματα. Το όνομα Ζαραλίκος, πάντως, δεν το λέω τυχαία· ακούστηκε στις κυβερνητικές συζητήσεις.

Αν αυτός ο «κώδικας δεοντολογίας οπτικοακουστικών και ραδιοφωνικών προγραμμάτων» ισχύσει τελικά για όλα τα προγράμματα, θα ζήσουμε απίθανες καταστάσεις. Στο άρθρο 4 για τις ψευδείς ειδήσεις οι ταινίες και οι σειρές θα έχουν την τιμητική τους. Fake news ο «Σασμός», fake news και η «Γη της Ελιάς», αφού παρουσιάζουν γεγονότα που δεν ισχύουν. Στο άρθρο 12 λέει για το κάπνισμα, ότι πρέπει να μην προβάλλεται κτλ. Αν όμως μια ταινία δείχνει κάποιους να κάνουν χρήση ναρκωτικών, αλκοόλ, να καπνίζουν, θα θεωρείται πως παραβιάζει τον κώδικα; Μπορεί να γελάτε και να σας φαίνεται αστείο, αλλά αυτό θα συμβεί αν θα υπάγονται στις ίδιες ρυθμίσεις και τα ειδησεογραφικά και τα μυθοπλαστικά περιεχόμενα. Κομφούζιο μόνο και μόνο για να ελέγξουν προγράμματα που τους δημιουργούν προβλήματα. Επισημάνθηκε –από διάφορους φορείς– στους εμπνευστές του συγκεκριμένου «κώδικα δεοντολογίας οπτικοακουστικών και ραδιοφωνικών προγραμμάτων» το αδιέξοδο, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει διάθεση για αλλαγές.


Στο άρθρο 33 για την «Πολιτική Πολυφωνία» λέει το εξής: «Κατά τη μετάδοση των προγραμμάτων πρέπει να εξασφαλίζεται η πολιτική πολυμέρεια και πολυφωνία. Η συντακτική ελευθερία των παρόχων υπηρεσιών μέσων επικοινωνίας και των παρόχων ραδιοφωνικών υπηρεσιών ως προς την επιλογή του τρόπου εξασφάλισης της πολιτικής πολυφωνίας, καθώς και η ελευθερία των δημοσιογράφων ως προς την επιλογή των άξιων μεταδόσεως ζητημάτων δεν πρέπει να περιορίζουν το δικαίωμα του κοινού στην αντικειμενική ενημέρωση και στη λήψη ειδήσεων και πληροφοριών». Ως εδώ καλά. Δείτε όμως και τη συνέχεια: «Η παρουσίαση των δραστηριοτήτων ή των απόψεων των πολιτικών κομμάτων για θέματα πολιτικής αντιπαράθεσης ή θέματα τρέχοντος πολιτικού διαλόγου πρέπει να γίνεται με δίκαιο, αμερόληπτο και αντικειμενικό τρόπο. Δεν απαιτείται αυστηρώς μαθηματική κατανομή του χρόνου προβολής των πολιτικών κομμάτων βάσει της κοινοβουλευτικής τους δύναμης, αλλά μία δίκαιη και ισόρροπη παρουσίαση των άξιων μεταδόσεως απόψεων και δραστηριοτήτων τους, χωρίς συστηματική και αδικαιολόγητη αποσιώπησή τους».

Αυτοί που έφτιαξαν έναν πολυσέλιδο και αυστηρό κώδικα, στον χρόνο παρουσίασης των κομμάτων λένε απλώς πως δεν «απαιτείται αυστηρώς μαθηματική κατανομή του χρόνου προβολής των πολιτικών κομμάτων βάσει της κοινοβουλευτικής τους δύναμης»! Και αρκεί μια «δίκαιη και ισόρροπη παρουσίαση των άξιων μεταδόσεως απόψεων». Αλήθεια, με ποια κριτήρια και ποιος θα αποφασίζει αν μια είδηση θα είναι άξια μετάδοσης; Ο κώδικας αναφέρει ένα-δυο τέτοια κριτήρια και γελούν και οι πέτρες: «ο επίκαιρος χαρακτήρας και το περιεχόμενο της είδησης, η προσδοκία και η έκταση του ενδιαφέροντος της κοινής γνώμης».

Στο άρθρο 9 «Ευθύνη για Μεταδιδόμενα Προγράμματα» λέει: «Οι πάροχοι δεν ευθύνονται για απόψεις και συμπεριφορές προσκεκλημένων τους, ιδίως κατά τη μετάδοση προγραμμάτων σε ζωντανή μετάδοση. Εχουν ωστόσο την ευθύνη για την επιλογή των προσκεκλημένων τους, ιδίως στην περίπτωση που οι απόψεις και οι συμπεριφορές τους είναι κοινώς γνωστές. Οφείλουν δε να βρίσκονται σε αυξημένη εγρήγορση για να παρέμβουν διορθωτικά και να διαθέτουν τους αναγκαίους προς τούτο μηχανισμούς σε περίπτωση που το συμμετέχον πρόσωπο εκτραπεί». Εντάξει, δεν μπορώ άλλο, είναι κωμικοτραγικό. Ακου να «βρίσκονται σε αυξημένη εγρήγορση για να παρέμβουν διορθωτικά»...

Δημήτρης Κανελλόπουλος

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: