Η «κατάρα» των μικρών πολιτικών κομμάτων, που κατέστησε εξαιρετικά βραχύβια την κοινοβουλευτική παρουσία τους κατά τα τελευταία χρόνια, φαίνεται πως έχει αρχίσει να... χτυπά και το δημιούργημα του κ. Γ. Βαρουφάκη. Η ανεξαρτητοποίηση της κ. Φωτεινής Μπακαδήμα, που ανακοινώθηκε ξαφνικά χθες, ήταν η τρίτη κατά σειρά γυναικεία αποχώρηση από την Κοινοβουλευτική Ομάδα που εξασφάλισε στις προηγούμενες εκλογές το κόμμα Βαρουφάκη. Είχαν προηγηθεί εκείνες των Κωνσταντίνας Αδάμου και Φωτεινής Αδαμοπούλου, γεγονός το οποίο πλέον αφήνει το ΜέΡΑ25 με μόλις έξι βουλευτές και το φέρει έτσι κοντά στο φάσμα της διάλυσης της Κ.Ο., αφού σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής το κατώτατο όριο για την ύπαρξη συγκροτημένης Κ.Ο. είναι πέντε βουλευτές.
Υπενθυμίζεται ότι ανάλογο κύμα παραιτήσεων προκάλεσε τελικώς τη διάλυση των κοινοβουλευτικών ομάδων που είχαν το Ποτάμι, οι ΑΝΕΛ (που συγκυβέρνησαν με τον ΣΥΡΙΖΑ), καθώς και η Ενωση Κεντρώων. Κατά καιρούς, παραιτήσεις βουλευτών τάραξαν τα νερά και άλλων μικρών κομμάτων με κοινοβουλευτική παρουσία, όπως το ΛΑΟΣ και η ΔΗΜΑΡ.
Για «αυταρχισμό» και «αυθαίρετες αντιδημοκρατικές πρακτικές» έκανε λόγο η κ. Αδάμου. «Το ΜέΡΑ25 εμφανίζει σοβαρό έλλειμμα δημοκρατίας, αξιοκρατίας, ισότητας, υπευθυνότητας και διαφάνειας, πλεόνασμα οικογενειοκρατίας και νεποτισμού», σημείωνε με τη σειρά της λίγους μήνες αργότερα η κ. Αδαμοπούλου.
Οπως συνέβη στις αντίστοιχες περιπτώσεις στα άλλα κόμματα, η ηγεσία Βαρουφάκη σχολίασε με σκληρό τρόπο τις τρεις αποχωρήσεις. Η κ. Αδάμου κατηγορήθηκε για «αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά», για την κ. Αδαμοπούλου υπήρξαν «διαρροές» πως «είχε βάλει πλώρη για τον ΣΥΡΙΖΑ», ενώ για την κ. Μπακαδήμα –η οποία έως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν είχε προβεί σε κάποια δήλωση που να αιτιολογεί την απόφασή της– ελέχθη ότι «επέλεξε να μη δώσει τις μάχες κατά της ολιγαρχίας».
Τώρα, οι συζητήσεις στο παρασκήνιο εστιάζουν στο ποια κομματική στέγη θα επιδιώξει να προσελκύσει τις ανεξαρτητοποιηθείσες, εν μέσω των ευρύτερων διαδικασιών που έχουν πυροδοτηθεί ενόψει της κρίσιμης προσεχούς εκλογικής αναμέτρησης. Σημειώνεται πως η κ. Αδάμου έχει βρεθεί πολύ κοντά στο ΠΑΣΟΚ, πλην όμως παραμένει ανεξάρτητη στη Βουλή.
Στον κύκλο τέτοιων διεργασιών εντάσσεται και η απόφαση του κ. Αλ. Τσίπρα να επανεντάξει τον προ μηνών διαγραφέντα Π. Κουρουμπλή στην Κ.Ο. του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ θεωρείται περισσότερο από πιθανό να επιχειρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ να προσεγγίσει τις άλλες δύο τέως βουλευτές του ΜέΡΑ25.
Υπενθυμίζεται ότι ανεξαρτητοποιηθέντες βουλευτές των ΑΝΕΛ (όπως οι Β. Κόκκαλης, Αθ. Παπαχριστόπουλος, Κ. Ζουράρις) είχαν ενταχθεί στον ΣΥΡΙΖΑ, οδηγώντας τον πρώην κυβερνητικό εταίρο Π. Καμμένο να κάνει, τότε, λόγο για «κυβέρνηση αποστατών».
Υπάρχει, τέλος, και η περίπτωση του κ. Κ. Μπογδάνου, που διαγράφηκε από τη Ν.Δ. και επέλεξε να δημιουργήσει δικό του κόμμα...
Γιώργος Μπουρδάρας
Η Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου