12.10.22

Το «απόρρητο» ισχύει μόνο για τη δική μας ΕΥΠ...


Βασικό σημείο της διαρροής που έδωσε η Ν.Δ. στη δημοσιότητα εν είδει πορίσματος της πλειοψηφίας της εξεταστικής επιτροπής για τις υποκλοπές ήταν -ελλείψει σοβαρών... υπερασπιστικών ισχυρισμών- η προσπάθεια συμψηφισμού των παρακολουθήσεων της ΕΥΠ του κ. Μητσοτάκη με την υπόθεση Πιτσιόρλα επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Το θέμα είναι ότι ακόμα και η ίδια η επιχείρηση αυτή συμψηφισμού εκθέτει το μέγαρο Μαξίμου ως προς την απόπειρα συγκάλυψης του σκανδάλου των υποκλοπών στην οποία επιδίδεται. Και αυτό γιατί η πλειοψηφία, με το να μην έχει πρόβλημα να αψηφήσει το «απόρρητο» της δράσης των μυστικών υπηρεσιών μόνο για την υπόθεση Πιτσιόρλα, άθελά της προδίδει ότι η επιλεκτική επίκλησή της στο «απόρρητο» είναι απλώς ένα πρόσχημα για τη συσκότιση του σκανδάλου των παρακολουθήσεων.

Λέει λοιπόν η «γαλάζια» διαρροή με τις θέσεις του πορίσματος της πλειοψηφίας ότι «οι καταθέσεις των μαρτύρων ξεκαθάρισαν απόλυτα το τοπίο και φώτισαν όλες τις πτυχές και ανέδειξαν ότι επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ παρακολουθήθηκαν από την ΕΥΠ κυβερνητικά στελέχη σε γνώση του κ. Τσίπρα», υποστηρίζοντας ότι «ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ Ρουμπάτης συνομολόγησε ότι την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ παρακολουθήθηκαν κυβερνητικά στελέχη.

Η επισύνδεση που έγινε στο τηλέφωνο του κ. Πιτσιόρλα ξεκίνησε αρχές του 2016 μέχρι το τέλος εκείνης της χρονιάς ακόμα και όταν ο ίδιος είχε οριστεί από τον Νοέμβριο του 2016, υπουργός της κυβέρνησης. Ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ενημερώθηκε από τον τότε διοικητή της ΕΥΠ Γιάννη Ρουμπάτη για την επικείμενη σύνδεση στο τηλέφωνο του κ. Πιτσιόρλα και ενέκρινε την ενέργεια». Μάλιστα δεν διστάζει και να επιτεθεί για άλλη μια φορά στο ίδιο το θύμα του σκανδάλου Νίκο Ανδρουλάκη, λέγοντας ότι «ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ υποβάθμισε τις αποκαλύψεις Ρουμπάτη που αφορούσαν στην παρακολούθηση Πιτσιόρλα, στοιχεία στα οποία απέφυγε επιμελώς να αναφερθεί παρά τις ερωτήσεις που του έγιναν από τα μέλη της επιτροπής». Με άλλα λόγια, δηλαδή, φτάνει στο σημείο να τον καταγγείλει επειδή αρνείται να υιοθετήσει την προσπάθεια συμψηφισμού της υπόθεσης της παρακολούθησης σε βάρος του!

Ανεξάρτητα λοιπόν με το πώς κρίνει κανείς την υπόθεση Πιτσιόρλα, έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον το γεγονός ότι ακόμα και η Ν.Δ. μόνο γι’ αυτήν μπορεί να υποστηρίξει ότι «ξεκαθάρισε το τοπίο» και ότι «φωτίστηκαν οι πτυχές της» παρ’ όλο που η εξεταστική επιτροπή δεν συστάθηκε γι’ αυτήν, αλλά για το σκάνδαλο των υποκλοπών που τραντάζει συθέμελα το Μαξίμου, το οποίο κάνει ό,τι μπορεί για να το βυθίσει στο σκοτάδι. Με τις μεθοδεύσεις της μη κλήσης για κατάθεση στην επιτροπή κομβικών προσώπων της υπόθεσης, μεταξύ των οποίων όλων των πολιτικών προσώπων πλην του κ. Ανδρουλάκη, με τις μεθοδεύσεις της απόπειρας επιβολής κλειστής συνεδρίασης στην Ολομέλεια της Βουλής που θα συζητήσει τα πορίσματα των κομμάτων, και βέβαια με την «ομερτά» που επέβαλε διά της επίκλησης του «απορρήτου» της δράσης των μυστικών υπηρεσιών.

Αντίθετα, στην υπόθεση Πιτσιόρλα, που δεν υπήρξε τέτοιου είδους επίκληση, μάθαμε τους λόγους της παρακολούθησης που αφορούν όχι κάποιους άγνωστους λόγους «εθνικής ασφάλειας», αλλά μια συγκεκριμένη υπόθεση που έχει να κάνει με οικονομικό έγκλημα και για την οποία, όπως έγινε γνωστό, παραπέμφθηκαν κάποια πρόσωπα στη Δικαιοσύνη. Και μαθαίνοντας τους λόγους ήρθε και η δικαίωση του κ. Πιτσιόρλα, του οποίου η αθωότητα αποδείχτηκε. Αλλά με την επίκληση της υπόθεσης αυτής, η Ν.Δ. ουσιαστικά ομολογεί ότι θα πρέπει η κυβέρνηση να πράξει το ίδιο και στην υπόθεση του κ. Ανδρουλάκη. Να άρει δηλαδή το περιβόητο «απόρρητο» και να μάθουμε επιτέλους τους λόγους της παρακολούθησής του.

Κατά τα λοιπά, το πόρισμα της πλειοψηφίας αφήνει ένα τεράστιο κενό στο θέμα της χρήσης του Predator από την κυβέρνηση. Λέει χαρακτηριστικά: «Ειδικά για το κρίσιμο ζήτημα της ενδεχόμενης χρήσης του λογισμικού παρακολούθησης Predator στην Ελλάδα, η κυβέρνηση απάντησε ότι ούτε αυτό, ούτε κάποιο άλλο αντίστοιχο, κακόβουλο σύστημα χρησιμοποιείται από το Δημόσιο ή κάποια υπηρεσία του». Με άλλα λόγια, αποφεύγει να πάρει το ίδιο θέση επικαλούμενο το τι λέει η κυβέρνηση.

Και αμέσως μετά που έρχεται η στιγμή να πάρει κάτι πάνω του, περιορίζεται να πει: «Επιβεβαιώθηκε ότι το Δημόσιο δεν έχει προμηθευτεί παράνομο λογισμικό παρακολούθησης». Δεν λέει δηλαδή ότι λ.χ. δεν το νοίκιασε ή ότι δεν το χρησιμοποιεί. Κατόπιν πετάει την μπάλα στην εξέδρα, λέγοντας ότι «η εταιρία Krikel είχε συνάψει σύμβαση συνεργασίας και προμήθειας υλικού -μη συνδεόμενο πάντως με λογισμικό παρακολούθησης- με το υπουργείο Προστασίας του πολίτη από το 2018 δηλαδή επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ακολούθησαν παρακολουθηματικές συμβάσεις από την ΕΛ.ΑΣ», μπερδεύοντας έτσι την προμήθεια υλικού για την ΕΛ.ΑΣ. με το τι χρησιμοποιεί η ΕΥΠ. Παράλληλα, ελλείψει επιχειρημάτων, υιοθετεί ως θέσφατο λ.χ. τη διαβεβαίωση του «ιδιοκτήτη και διαχειριστή της Krikel» ότι «δεν έχει συνεργαστεί ποτέ με την ΕΥΠ και ότι δεν γνωρίζει προσωπικά τον κ. Δημητριάδη».

Οσο για τις προτάσεις της πλειοψηφίας για «αναβάθμιση του θεσμικού πλαισίου» -στις οποίες το Μαξίμου προσπαθεί να μεταθέσει τη συζήτηση για να μη συζητάμε για τις ευθύνες του- μεταξύ άλλων μιλά για «επαναξιολόγηση του θεσμικού πλαισίου γνωστοποίησης στο υποκείμενο, περί της επιβολής σε βάρος του, του περιοριστικού μέτρου της άρσης απορρήτου», χωρίς να τολμά να μιλήσει ρητά για κατάργηση της κυβερνητικής ρύθμισης του 2021 που απαγόρευσε, με αναδρομική ισχύ, τη δυνατότητα γνωστοποίησης των υποκλοπών στους θιγόμενους που παρακολουθούνταν για λόγους «εθνικής ασφάλειας».

Μιλά ακόμα σχετικά με την έγκριση των παρακολουθήσεων για «ενεργοποίηση επιπλέον φίλτρου, μάλλον από πολιτικό πρόσωπο», λες και η ΕΥΠ λειτουργεί ανεξέλεγκτα και δεν υπάρχει σήμερα το πολιτικό πρόσωπο στο οποίο υπάγεται και που ασφαλώς είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Και μιλά και για «αλλαγές στο εσωτερικό της ΕΥΠ για την ενίσχυση του εσωτερικού ελέγχου, της διαφάνειας, της εξωστρέφειας και της εκπαίδευσης του ανθρώπινου δυναμικού της». Τα περί «διαφάνειας» είναι βέβαια απολύτως υποκριτικά όταν όλα τα σκεπάζει το «απόρρητο». Τώρα το τι σημαίνει «εξωστρέφεια» της ΕΥΠ, μόνο στο Μαξίμου το ξέρουν...

Γιάννης Μπασκάκης

Η Εφημερίδα των Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια: