Στην κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού 2023, ο οποίος φέρνει νέα μείωση των εισοδημάτων των πολιτών, προχώρησε χθες το υπουργείο Οικονομικών... Παράλληλα, φαίνεται να υποεκτιμά τεχνηέντως το μέγεθος της ακρίβειας σε όσο το δυνατόν χαμηλότερο επίπεδο, δεδομένης της ακρίβειας που επικρατεί. Άλλωστε, σύμφωνα με το επίσημο κείμενο, προβλέπονται πρόσθετα φορολογικά έσοδα 1,5 δισ. ευρώ για το 2023, καθότι τοποθετούνται στα 56,1 δισ. ευρώ. Φέτος τα έσοδα από φόρους αναμένεται να ανέλθουν στο ύψος των 54,608 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 4,553 δισ. ευρώ ή 9,1% έναντι του στόχου του προϋπολογισμού του 2022. Συνεπώς, οι φορολογούμενοι θα συνεχίσουν να βλέπουν τα εισοδήματά τους να μειώνονται, ενόσω τα έσοδα του κράτους θα αυξάνονται, εξαιτίας της ανόδου των τιμών.
Αύξηση 4 δισ. ευρώ από ΦΠΑ
Όπως προκύπτει, τα έσοδα από ΦΠΑ είναι αυξημένα κατά 4 δισ. ή 23,3% σε σχέση με πέρσι και αποτελούν το 63% της συνολικής αύξησης των φορολογικών εσόδων. Αξίζει να σημειωθεί πως τα φορολογικά έσοδα συνολικά είναι αυξημένα κατά 6,4 δισ. ευρώ σε σχέση με όσα προβλέπονταν στον προϋπολογισμό του 2022.
Αβεβαιότητες και κίνδυνος ύφεσης
Την ίδια ώρα, με τον κίνδυνο της ύφεσης να χτυπά την πόρτα της Ευρωζώνης, μεγαλώνουν οι ανησυχίες για «φρενάρισμα» της οικονομικής δραστηριότητας λόγω της ενεργειακής κρίσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι τόσο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας όσο και ο αναπληρωτής Θεόδωρος Σκυλακάκης έκαναν λόγο για αβεβαιότητα, δείγμα των προβληματικών προβλέψεων οι οποίες έχουν καταγραφεί.
«Ο προϋπολογισμός του 2023 καταρτίζεται υπό συνθήκες εξαιρετικά υψηλής αβεβαιότητας, αναφορικά με τις γεωπολιτικές εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Καλείται να συγκεράσει προκλήσεις που αφορούν την ενεργειακή κρίση, την πληθωριστική πίεση στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις, την υγειονομική κρίση που, αν και έχει υποχωρήσει, συνεχίζει να επιβαρύνει τις δαπάνες του Συστήματος Υγείας, αλλά και τις αυξημένες δαπάνες για την αναγκαία αμυντική θωράκιση της χώρας. Την ίδια στιγμή, καλείται να διατηρήσει τη δημοσιονομική ισορροπία και τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης, αλλά και να υποστηρίξει ένα ευρύ φάσμα μεταρρυθμίσεων για τη βελτίωση της ζωής και της ευημερίας όλων των πολιτών».
Μάλιστα, το οικονομικό επιτελείο ξεκαθαρίζει «ότι οι κίνδυνοι που περιβάλλουν τις μακροοικονομικές προβλέψεις, τόσο σε εθνικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο για το 2023, είναι αυξημένοι και συνδέονται κατά κύριο λόγο με τις γεωπολιτικές προκλήσεις, την εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία, τις συνθήκες εφοδιασμού της Ευρώπης με φυσικό αέριο, τις τιμές της ενέργειας και των καυσίμων, και την ευρωπαϊκή νομισματική πολιτική».
Προβλέψεις εκτός πραγματικότητας
Στο μέτωπο του πληθωρισμού, ενσωματώνεται το «εκτός πραγματικότητας» σενάριο εξασθένησης των πιέσεων στο 3% το επόμενο έτος, το οποίο θεωρείται επισφαλές και αναμένεται να αναθεωρηθεί. Για το 2022 ο μέσος πληθωρισμός προβλέπεται να φτάσει στο 8,8%, όταν τον Σεπτέμβριο βρισκόταν στο 12,1%.
Επιπλέον, το προσχέδιο προβλέπει ανάπτυξη 2,1% το 2023, από 5,3% φέτος, και επιστροφή σε πρωτογενή πλεονάσματα 0,7% του ΑΕΠ με βάση τη δέσμευση προς τους θεσμούς, από έλλειμμα 1,7% του ΑΕΠ το 2022.
Αχτσιόγλου: Σάρωση μικρών και μεσαίων εισοδημάτων
Σχολιάζοντας το προσχέδιο του προϋπολογισμού, η τομεάρχης Οικονομικών και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Έφη Αχτσιόγλου έκανε λόγο για «σάρωση του εισοδήματος των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων από την ακρίβεια, αλλά και άρνηση της κυβέρνησης να παρέμβει αποτελεσματικά». Σημείωσε επίσης: «Συγχρόνως το προσχέδιο επιβεβαιώνει για το 2022 την επιδότηση της αισχροκέρδειας στον τομέα της ενέργειας με τουλάχιστον 9,5 δισ. από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και τον κρατικό προϋπολογισμό. Κι ενώ οι κοινωνικοί δείκτες μαρτυρούν ότι οι συνέπειες της κρίσης βαθαίνουν για τα λαϊκά στρώματα, το μοτίβο επαναλαμβάνεται και το 2023, η κυβέρνηση εμμένει στην ίδια πολιτική:
* Χωρίς καμία διάθεση να παρέμβει στην αγορά ενέργειας.
* Εκμεταλλευόμενη την ακρίβεια που αυξάνει τα φορολογικά έσοδα και φτωχοποιεί νοικοκυριά και εργαζόμενους.
* Κρατώντας αορίστως, ως μόνη απάντηση, ένα αποθεματικό 1 δισ., μήπως και το μετατρέψει στις γνωστές επιδοτήσεις της αισχροκέρδειας».
Και κατέληξε: «Είναι προφανές ότι οι πολίτες δεν έχουν πλέον τίποτα να περιμένουν από αυτή την κυβέρνηση. Το πρόβλημα είναι πολιτικό. Η απάντηση θα δοθεί από την πολιτική αλλαγή»...
Γιάννης Αγουρίδης
Η ΑΥΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου