Ανασύνταξη των στρατιωτικών δυνάμεών του εν κινήσει και εν μέσω οξείας κριτικής στην αυλή του, επιχειρεί ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, καθώς η δεύτερη φάση της ουκρανικής αντεπίθεσης οδηγεί ευθέως σε απώλεια ελέγχου σημαντικών εδαφών που κατέλαβε η Μόσχα στην Ουκρανία το τελευταίο επτάμηνο.
Εκτός από την ανακατάληψη των ρωσικών θέσεων στις τέσσερις, εμπόλεμες ουκρανικές περιοχές από τις εγχώριες δυνάμεις, στα... άμεσα προβλήματα που καλείται να επιλύσει ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου εντάσσονται η συγκράτηση αφενός των προσωπικών φιλοδοξιών των «πολέμαρχών» του και αφετέρου της ελεύθερης πτώσης της ρωσικής οικονομίας, με τις στρατιωτικές δαπάνες να έχουν εξαερώσει τα δημοσιονομικά πλεονάσματα.
Ποντάροντας στο δυνατό του «χαρτί», δηλαδή τα ορυκτά καύσιμα, ο Ρώσος Πρόεδρος είδε χθες τον ΟΠΕΚ+ να ανακοινώνει συμφωνία για την μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα μετά από εισήγηση Ρωσίας – Σαουδικής Αραβίας. Στόχος της απόφασης είναι να ανακοπεί η πτώση των τιμών, που προκαλείται από την αποδυνάμωση της παγκόσμιας οικονομίας, σε μια νευραλγική, ωστόσο, φάση του πολέμου στην Ουκρανία, κατά την οποία η Μόσχα αναζητεί εναγωνίως συμμάχους στο διεθνές στερέωμα.
Υπό αυτό το πρίσμα, «ο Πούτιν βρίσκει επιτέλους έναν αληθινό φίλο στη Σαουδική Αραβία» παρατήρησε το ειδησεογραφικό δίκτυο Bloomberg. Σε σχόλιό του, «το βασίλειο θέτει σε κίνδυνο την παγκόσμια οικονομία και τις μελλοντικές του πωλήσεις για να βοηθήσει να χρηματοδοτήσει τον παράνομο πόλεμο του» ανέφερε το ειδησεογραφικό δίκτυο για το Ρώσο Πρόεδρο, καθώς «το ακριβό πετρέλαιο θα γεμίσει τα ταμεία της Σαουδικής Αραβίας και θα κρατήσει τη Ρωσία σε οβίδες πυροβολικού και βασανιστήρια, ενώ θα πλήξει πολιτικά τον Μπάιντεν», κατέληξε.
Ακόμη και αν το Ριάντ προσέφερε στην Μόσχα μια τονωτική ένεση ρευστότητας, το μείζον πρόβλημα για την προσωπική επιβίωση του Βλαντιμίρ Πούτιν προκύπτει κυρίως από το ίδιο το περιβάλλον του, το οποίο δεν θα διστάσει να δρομολογήσει ακόμη και ραγδαίες εξελίξεις, προκειμένου να πετύχει τη διάσωσή του. Το γεγονός, άλλωστε, ότι ο πρώτος που υπέδειξε ως πιθανή μια ρωσική ήττα, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου υπήρξε ο Τσετσένος ηγέτης και επιστήθιος φίλος του Ρώσου Προέδρου, Ραμζάν Καντίροφ, απηχεί τους μύχιους φόβους του Βλαντιμίρ Πούτιν για το προσωπικό του μέλλον.
Δρώντας, για το λόγο αυτό, σχεδόν μακιαβελλικά, ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου αναβάθμισε χθες τον Τσετσένο «οπλαρχηγό» σε Στρατηγό, καθιστώντας τον δηλαδή συμμέτοχο της όποιας έκβασης του πολέμου, ασχέτως αν ο κ. Καντίροφ έχει στρέψει μετωπικά τα βέλη της κριτικής του κατά του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας, Σεργκέι Σόιγκου, τον οποίο δεν αποκλείεται να διαδεχθεί στο ρωσικό πεντάγωνο το επόμενο διάστημα. Παρότι ο Τσετσένος ηγέτης χαρακτήρισε ως «μεγάλη τιμή» για τον ίδιο την προαγωγή του σε στρατηγό, παρότι τίποτα δεν εγγυάται στην πράξη ότι ο ίδιος θα ακολουθήσει τροχιά προς τα πάνω, αν τελικά η Ρωσία ηττηθεί στον πόλεμο.
Το τελευταίο ενδεχόμενο δε φαντάζει καθόλου απίθανο, κρίνοντας από τη δυναμική της ουκρανικής αντεπίθεσης, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την επιστροφή σημαντικών εδαφών στην Ουκρανία. «Ολοένα και περισσότεροι πολίτες στη Ρωσία συνειδητοποιούν ότι θα σκοτωθούν επειδή ο Πούτιν δεν θέλει να βάλει τέλος στον πόλεμο» δήλωσε χθες ο Ουκρανός Πρόεδρος, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, αναφερόμενος στην ουκρανική επιστράτευση, τη στιγμή που ο στρατός της χώρας του απελευθέρωνε χθες τρεις κοινότητες στην περιφέρεια της Χερσώνας (στην νότια Ουκρανία), καθώς συνεχίζεται η αντεπίθεση για την ανακατάληψη εδαφών από τους Ρώσους εισβολείς, κατά την 224η -πλέον- ημέρα του πολέμου.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Ζελένσκι, οι κοινότητες που απελευθερώθηκαν είναι οι: Νοβοβοσκρεσένσκε, Νοβοχριχόριφκα και Πετροπάβλικα, οι οποίες βρίσκονται βορειοανατολικά της Χερσώνας, με τον Ουκρανό Πρόεδρο να καταλήγει πως «ολοένα και περισσότεροι πολίτες στη Ρωσία συνειδητοποιούν ότι θα σκοτωθούν επειδή ένας άνθρωπος δεν θέλει να βάλει τέλος σε αυτόν τον πόλεμο. Είναι προφανές ποιοι θα νικήσουν»...
protothema.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου