Την πρώτη αντιπαράθεση με τον πρωθυπουργό στη Βουλή, μετά τη συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για το σκάνδαλο των υποκλοπών, θα έχει σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προκάλεσε τη σημερινή συζήτηση καταθέτοντας επίκαιρη ερώτηση προς τον... κ. Μητσοτάκη αναφορικά με τα ζητήματα της ακρίβειας.
Βεβαίως, η σημερινή συζήτηση εν είδει debate θα διεξαχθεί υπό τη σκιά του πορίσματος που ψήφισε η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της ΝΔ έχοντας κατά την αξιωματική αντιπολίτευση την εντολή της κυβέρνησης να μετατρέψει την εξεταστική σε εργαλείο συγκάλυψης παράνομων ενεργειών που κατά την χθεσινή δήλωση του Δ. Τζανακόπουλου, βάσιμα μπορεί να υποστηριχθεί ότι τις ενορχήστρωσε ο κ. Μητσοτάκης. Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με επιστολή της προς τον Πρόεδρο της Βουλής ζήτησε συζήτηση επί του πορίσματος στην Ολομέλεια και αυτή έχει προγραμματιστεί για την επόμενη Παρασκευή.
Σε ό,τι αφορά τη σημερινή συζήτηση κύκλοι της Κουμουνδούρου αναφέρουν ότι ο κ. Μητσοτάκης επί της ουσίας απολογούμενος στη Βουλή για το θέμα της ακρίβειας κάτι που καταδεικνύουν και τα στοιχεία της Eurostat αλλά και της ΕΛΣΤΑΤ.
Η Ελλάδα με βάση την Eurostat ήταν η ακριβότερη χώρα στην Ευρώπη για το α’ εξάμηνο του 2022 στο κόστος προμήθειας ρεύματος, δηλαδή χωρίς φόρους, επιδοτήσεις και εισφορές. Ακόμη όμως κι αν συνυπολογιστούν φόροι, λοιπές χρεώσεις και επιδοτήσεις η Ελλάδα βρίσκεται στη 2η χειρότερη θέση στους μη οικιακούς καταναλωτές, κάτι που λειτουργεί εις βάρος της οικονομίας και στη 10η θέση στο τελικό κόστος ρεύματος για τα νοικοκυριά.
Επίσης, για τον μήνα Σεπτέμβριο, η Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη θέση στις χώρες της ευρωζώνης στον ενεργειακό πληθωρισμό με 53,3%, δηλαδή πολύ πιο πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (40,8). Και αυτό όπως αναμένεται να υπερτονίσει σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας οφείλεται στην επιλογή του ίδιου του κ. Μητσοτάκη να γίνει η ΔΕΗ πρωταγωνίστρια στην αισχροκέρδεια “ κι έναν χρόνο τώρα να μην λαμβάνει κανένα μέτρο για την αντιμετώπισή της”. Αναμένεται επίσης να αναφέρει πως η δήθεν κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής κατέδειξε πως μόνο τον μήνα Σεπτέμβριο υπήρξαν 450 εκατομμύρια υπερκέρδη για τους παρόχους.
Κι όλα αυτά την ώρα που ο πληθωρισμός έχει εκτιναχτεί στο 12%. Όπως επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας στην τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, στην αγορά δεν γίνεται σχεδόν κανένας έλεγχος τιμών “και αυτό είναι ζήτημα πολιτικής επιλογής”. Κατά την άποψή του ζήτημα πολιτικής επιλογής είναι και η διατήρηση υψηλού συντελεστή φορολόγησης σε βασικά προϊόντα κατανάλωσης, όπως και στα καύσιμα. Στην πράξη, τονίζει, πως αυτό δίνει τη δυνατότητα να λεηλατείται πρωτίστως η μεσαία τάξη αλλά και τα χαμηλά στρώματα, που πλήττονται κατά κύριο λόγο από τους έμμεσους φόρους, ώστε να δίδεται η δυνατότητα διαθέσιμων πόρων για επιδοτήσεις που στην πραγματικότητα πηγαίνουν στις τσέπες των παραγωγών ενέργειας.
Στην Ελλάδα τα ασθενέστερα νοικοκυριά ξοδεύουν το 80% του εισοδήματος σε ενοίκιο και τρόφιμα, ήδη από το 2021 σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ. Το 71% των εργαζόμενων έχει αναγκαστεί να μειώσει την κατανάλωση βασικών ειδών διατροφής σύμφωνα με το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ. Επίσης, η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις τέσσερις χώρες στην Ευρώπη στις οποίες το ποσοστό του πληθυσμού που βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας αυξάνεται και οι ανισότητες διευρύνονται...
Βούλα Κεχαγιά
ethnos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου