14.10.22

Εναγκαλισμός...


Μια συμφωνία win-win για την μετατροπή της Τουρκίας σε ενδιάμεσο κόμβο προμήθειας ρωσικού φυσικού αερίου προς τρίτες χώρες, κυρίως ευρωπαϊκές, αποτέλεσε το κυρίως ζητούμενο στη χθεσινή συνάντηση μεταξύ του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν και του Τούρκου ομολόγου του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

Πρόκειται, άλλωστε, για ένα από τα... ανερχόμενα διεθνή «δίδυμα», καθώς οι δύο ηγέτες έχουν συναντηθεί τουλάχιστον τρεις φορές το τελευταίο τρίμηνο, συνομιλούν τακτικά τηλεφωνικά και ανταλλάσσουν ευχές, όπως πρόσφατα, στην περίπτωση των γενεθλίων του ισχυρού άνδρα του Κρεμλίνου.

Το κοινωνικό μέρος της υπόθεσης, το οποίο αποτυπώνει και τη διαπροσωπική σχέση Ερντογάν-Πούτιν, θα ήταν απολύτως θεμιτό και εν πολλοίς αδιάφορο για τη Δύση, αν η Τουρκία δεν αποτελούσε επί δεκαετίες κράτος -μέλος του ΝΑΤΟ και βασικό βραχίονα της Νοτιοανατολικής πτέρυγάς του. Αυτό εξηγεί την εντεινόμενη δυσαρέσκεια από πλευράς της Ουάσιγκτον και των Βρυξελλών απέναντι στον εναγκαλισμό Μόσχας – Άγκυρας, με τις δυτικές δυνάμεις να εντείνουν το τελευταίο διάστημα τα μηνύματά τους προς την Τουρκία για… απογαλακτισμό από τη Ρωσία.

Παρά το δυτικό προβληματισμό, η Άγκυρα εξακολουθεί να υποδύεται τον ουδέτερο παρατηρητή στον πόλεμο της Ουκρανίας, ακόμη και αν οι οχλήσεις των ευρωπαίων εταίρων και συμμάχων είναι όλο και πιο πυκνές, καλώντας την Τουρκία να εναρμονιστεί με τη στάση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας εναντίον της Ρωσίας.

Στον αντίποδα, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν επιζητά εναγώνια μια σανίδα σωτηρίας της διεθνούς νομιμοποίησης του στρατιωτικού και ενεργειακού πολέμου που έχει εκκινήσει στην Ουκρανία, με την Άγκυρα να φαντάζει ως χρυσή εφεδρεία για την υλοποίηση των σχεδίων του. 

Και αυτό, γιατί ο κ. Πούτιν θα έχει, σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, άμεση πρόσβαση σε μια χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, παρεμβαίνοντας υπογείως και στο βαθμό που μπορεί στην τρέχουσα βορειοατλαντική ατζέντα, εξασφαλίζοντας την ίδια ώρα αυτόματη πρόσβαση προς την Ευρώπη, με την οποία η Τουρκία συνορεύει στον Νότο. Υπό αυτήν την οπτική, η ανάδειξη της Τουρκίας σε ενδιάμεσο κόμβο μεταξύ Ρωσίας και Ευρώπης θα διευκολύνει την Μόσχα να ξεφύγει από το σκόπελο των κυρώσεων, τα αποτελέσματα από την εφαρμογή των οποίων έχουν αρχίσει να γίνονται εξαιρετικά αισθητά στη Ρωσία.

Ως εκ τούτου, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησής τους στην Αστάνα ο Ρώσος Πρόεδρος φέρεται να πρότεινε στον κ. Ερντογάν τη δημιουργία μιας αγοράς ανταλλαγής φυσικού αερίου στην Τουρκία για τον καθορισμό των τιμών, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

«Θα μπορούσαμε να σκεφτούμε την κατασκευή ενός άλλου αγωγού φυσικού αερίου και τη δημιουργία ενός κόμβου φυσικού αερίου στην Τουρκία για πώληση σε τρίτες χώρες, ειδικά στην Ευρώπη», δήλωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, σε μια προσπάθεια να υπερκεράσει το εμπόδιο των κυρώσεων.

Εκτός από το οικονομικό αντίκρισμα για τη Ρωσία, η δημιουργία του ρωσικού κόμβου θα συνοδευθεί, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, με τονωτικές ενώσεις ρευστότητας στην τουρκική οικονομία, η οποία μεταβάλλεται ραγδαία σε βασικό εμπορικό εταίρο της Μόσχας, αλλά και σε πολύτιμο πολιτικά σύμμαχο. Η κατάσταση της τουρκικής οικονομίας, αλλά και οι μεγάλες, προεκλογικές δαπάνες του Τούρκου Προέδρου αμβλύνουν τις όποιες, πιθανές ενστάσεις του, πολύ περισσότερο, όταν η συμφωνία θα ανοίξει την πόρτα προς την Τουρκία για σειρά ρωσικών επιχειρήσεων, οι οποίες θα δραστηριοποιηθούν στη γειτονική χώρα, σε ένα τριγωνικό σχήμα συναλλαγών, μόνο και μόνο για να γλιτώσουν από τον πελέκι των περιορισμών...

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: