Επιθέσεις, αναληθείς κατηγορίες, μαθήματα δημοσιογραφικής δεοντολογίας, ακόμα και παραγγελίες για ρεπορτάζ επιφύλασσε από το βήμα του 17ου Δημοσιογραφικού Συνεδρίου... Σαμοθράκης η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Σοφία Βούλτεψη, βάζοντας στο στόχαστρο τους δημοσιογράφους που αποκαλύπτουν τις κυβερνητικές πολιτικές στο προσφυγικό.
Κατάφερε έτσι σε ένα συνέδριο με θέμα την ασφάλεια των δημοσιογράφων και την ελευθερία του Τύπου να δώσει ένα ζωντανό παράδειγμα της καθεστωτικής νοοτροπίας της κυβέρνησης απέναντι στον Τύπο και να επιβεβαιώσει την έντονη ανησυχία ευρωπαϊκών δημοσιογραφικών φορέων, που περιγράφουν με τα πιο μελανά χρώματα την κατάσταση της ελευθεροτυπίας στη χώρα μας.
Η υφυπουργός, η οποία συνέχεε διαρκώς την ιδιότητα της εκπροσώπου της κυβέρνησης, με την οποία ανέβηκε στο βήμα, και την πάλαι ποτέ δημοσιογραφική της ιδιότητα, δεν δίστασε να επιτεθεί προσωπικά στον παρευρισκόμενο στο πάνελ δημοσιογράφο του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, Γιώργο Xρηστίδη, με αιχμή την υπόθεση των 38 εγκλωβισμένων προσφύγων σε νησίδα του Εβρου, αποδίδοντάς του ούτε λίγο ούτε πολύ την ιδιότητα του εκπροσώπου της γερμανικής κυβέρνησης.
«Το Spiegel και η Γερμανία γενικά ζητάει να φέρει πίσω τους πρόσφυγες που τόσο πολύ ανθρωπιστικά θέλει να βοηθήσει» είπε η κ. Βούλτεψη, πετώντας την μπάλα στην εξέδρα της δευτερογενούς ροής δεκάδων χιλιάδων προσφύγων αναγνωρισμένων στην Ελλάδα, που ξαναζητούν άσυλο στη Γερμανία. «Δεν προστατεύει δηλαδή η Ελλάδα αρκετά και θα ’ρθει το Spiegel και η Γερμανία; Οχι, κ. Χρηστίδη. Πάρτε τo λοιπόν αλλιώς. [...] Πάρτε στο περιοδικό σας να πείτε πώς προστατεύω εγώ τα ασυνόδευτα ανήλικα, να μου κάνει ένα ρεπορτάζ, γιατί δεν μου κάνει;» είπε η υφυπουργός. Μ’ αυτόν τον τρόπο επέλεξε να απαντήσει στον κ. Χρηστίδη, ο οποίος νωρίτερα είχε επισημάνει ανακρίβειες και ελλιπή γνώση των στοιχείων στην πρωτομιλία της υφυπουργού.
Οταν η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων, Μάγια Σέβερ, προσπάθησε να διαμαρτυρηθεί για τις υποδείξεις της κ. Βούλτεψη, αυτή της απευθύνθηκε σε ασυνήθιστα οξύ τόνο. «Είμαι δημοσιογράφος, έχω ιστορία στη δημοσιογραφία, αφήστε με να μιλήσω, όταν μιλάω δεν είναι ανάγκη να μιλάτε», της είπε. Αλλά στη συνέχεια, όταν ο κ. Χρηστίδης πήρε τον λόγο, η κ. Βούλτεψη τον εμπόδισε με συνεχείς διακοπές να απαντήσει, εκμεταλλευόμενη την ιδιαίτερη ανοχή που επέδειξε στις διακοπές της ο συντονιστής της συζήτησης.
Νωρίτερα η κ. Βούλτεψη είχε προσπαθήσει να υπερασπιστεί την κυβέρνηση σχετικά με τις κατηγορίες για παρεμβάσεις στον Τύπο. «Οταν κάποιοι μιλούν για πληρωμένα μέσα ενημέρωσης προσβάλλουν τους δημοσιογράφους που εργάζονται σ’ αυτά. Γιατί αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, αν 20.000 δημοσιογράφοι δεν μπορούσαν να γράφουν τη γνώμη τους, και μάλιστα στη χώρα όπου ο καθένας γράφει και λέει ό,τι θέλει στις εφημερίδες και στα τηλεοπτικά παράθυρα, τότε οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι θα είχαν ξεσηκωθεί και οι δημοσιογραφικές ενώσεις θα εξέδιδαν καθημερινά ανακοινώσεις καταγγέλλοντας τη φίμωση», είπε. Παρέβλεψε βέβαια τις ανακοινώσεις των δημοσιογραφικών ενώσεων στην Ελλάδα και κυρίως στο εξωτερικό κατά των κυβερνητικών παρεμβάσεων, ενώ εκμεταλλεύτηκε το επισφαλές εργασιακό καθεστώς και την αδυναμία πολλών δημοσιογράφων να αντιδράσουν από φόβο μήπως χάσουν τη δουλειά τους ή μήπως στοχοποιηθούν.
Αυτό δηλαδή που προσπάθησε να κάνει η κ. Βούλτεψη εναντίον όσων αναδεικνύουν τις εγκληματικές πολιτικές της κυβέρνησης στα σύνορα, τους οποίους ψευδώς κατηγόρησε ότι δεν ανέδειξαν την πρόσφατη υπόθεση των 92 γυμνών προσφύγων και ότι τάχα κρατούν «απόλυτη σιωπή» στο θέμα της εργαλειοποίησης των προσφύγων από την Τουρκία. Φαίνεται ότι η υφυπουργός είτε δεν διαβάζει είτε δεν κατανοεί τα ρεπορτάζ ή τα διαστρεβλώνει σκόπιμα.
Εμφανιστηκε ωστόσο τιμητής της τήρησης της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, ισχυριζόμενη ότι τάχα παραβιάστηκε μεταξύ άλλων η αρχή «να χρησιμοποιεί [ο δημοσιογράφος] μόνο θεμιτές μεθόδους, γνωστοποιώντας πάντα τη δημοσιογραφική του ιδιότητα”. Η κ. Βούλτεψη αναφερόταν εμμέσως πλην σαφώς στο αίτημα του δημοσιογράφου του Der Spiegel να εισέλθει στο ΚΥΤ του Φυλακίου για να συναντήσει τους πρόσφυγες μετά τη διάσωσή τους επικαλούμενος την ιδιότητα του μεταφραστή.
Παραβλέπει όμως ότι η αρχή της γνωστοποίησης της δημοσιογραφικής ιδιότητας αφορά πρωτίστως τις πηγές και το αναγνωστικό κοινό, κάτι που τήρησε στο ακέραιο το Der Spiegel, και δεν μπορεί να χρησιμοποιείται σαν μέσο πίεσης από την εκάστοτε εξουσία για να εμποδίζει την πρόσβαση στις πηγές και στην πληροφόρηση, όπως συμβαίνει με τις αυθαίρετες κυβερνητικές πολιτικές ελέγχου της πρόσβασης στις δομές
Αλλά η υφυπουργός συνέχισε απτόητη να εφευρίσκει ή να διαστρεβλώνει κανόνες δημοσιογραφικής δεοντολογίας, υποκαθιστώντας το ρόλο των δημοσιογραφικών ενώσεων.
«Δεν είναι αποδεκτό ούτε είναι δουλειά των δημοσιογράφων να αποφασίζουν πού βρίσκονται τα σύνορα μιας χώρας», είπε, ξεχνώντας ότι ήταν τα φιλοκυβερνητικά μέσα που αναπαρήγαγαν το ψέμα κυβερνητικών στελεχών ότι η επίμαχη νησίδα ήταν τάχα τουρκική. Ηταν μάλιστα ιδιαιτέρως επιλεκτική όταν έκανε μαθήματα δεοντολογίας ως προς την υποχρέωση αναφοράς των θέσεων όλων των πλευρών, τη χρήση ευάλωτων προσφύγων ως πηγών και τη διασταύρωση και τον έλεγχο των πληροφοριών, αντιστρέφοντας την πραγματικότητα της συγκάλυψης των κυβερνητικών αποφάσεων, της απόκρυψης ειδήσεων και της χωρίς αντίλογο αναπαραγωγής της κυβερνητικής ρητορικής από τα φιλοκυβερνητικά μέσα στο θέμα των επαναπροωθήσεων.
Φταίνε οι... Ποδέμος
Την κυβέρνηση των Ποδέμος στην Ισπανία επικαλέστηκε η κ. Βούλτεψη, προσπαθώντας να απαντήσει στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Δημήτρη Τζανακόπουλο χτες στο ΟPEN για την υποκλοπή του τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη. Η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου ισχυρίστηκε ότι η ισπανική κυβέρνηση, στην οποία συμμετείχε το αριστερό κόμμα των Ποδέμος, παρακολουθούσε πολιτικά στελέχη στις περιοχές των Βάσκων, σε μια περίοδο βέβαια που είχε τεθεί επί τάπητος το αίτημα της αυτονομίας των περιοχών αυτών.
Προσπάθησε έτσι να δικαιολογήσει τους υποτιθέμενους λόγους εθνικής ασφάλειας, που επικαλείται αορίστως η κυβέρνηση για την παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη. Το μόνο που δεν έχει ακούσει ακόμα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. είναι ότι λειτουργεί αποσχιστικά υπέρ της αυτονόμησης εδαφών. Βέβαια, από την κ. Βούλτεψη όλα τα περιμένει κανείς...
Δημήτρης Αγγελίδης
Η Εφημερίδα των Συντακτών
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου