Ο ορισμός του φιάσκου αποδεικνύεται ο νέος μηχανισμός με τον οποίο η κυβέρνηση από το καλοκαίρι επιχείρησε να αναχαιτίσει τις υπέρογκες αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος και να αντιμετωπίσει την κατακραυγή για τη ληστρική ρήτρα αναπροσαρμογής.
Και αυτό, γιατί την υποτιθέμενη κατάργηση της... ρήτρας, που η νομιμότητά της εκκρεμεί στα δικαστήρια, διαδέχτηκε ένα αδιαφανές σύστημα τιμολόγησης του ρεύματος. Το οποίο στη χονδρική αγορά, στο χρηματιστήριο ενέργειας, επέτρεψε στο καρτέλ της ηλεκτροπαραγωγής να ανεβάζει τις τιμές στα... ουράνια, ενώ στη λιανική αγορά έδινε το δικαίωμα στους προμηθευτές να εξαντλούν τα περιθώρια κέρδους, με τις πλάτες των κρατικών επιδοτήσεων.
Η καθ’ ύλην αρμόδια ανεξάρτητη αρχή, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, που ουδείς μπορεί να της αποδώσει φιλοσοφία αντίθετη στην «απελευθερωμένη αγορά ενέργειας», αποκαλύπτει ότι το νέο σύστημα τιμολόγησης οδήγησε σε τιμές ρεύματος -πριν από την επιδότηση- υψηλότερες από αυτές που θα ίσχυαν με την «καταργημένη» ρήτρα αναπροσαρμογής!
Υψηλότερες μέχρι και 60% τον μήνα Σεπτέμβριο. Το γεγονός ότι οι τελικές τιμές που πληρώνουν οι καταναλωτές είναι χαμηλότερες χάρη στην επιδότηση επιβεβαιώνει απλώς την κριτική ότι τα κυβερνητικά μέτρα επιδοτούν τελικά την αισχροκέρδεια. Αισχροκέρδεια που η κυβέρνηση είναι εντελώς απρόθυμη να φορολογήσει, όπως αποδεικνύει το ότι ακόμη περιμένουμε την υλοποίηση της πομπώδους εξαγγελίας Μητσοτάκη για φόρο 90% στα υπερκέρδη των ηλεκτροπαραγωγών.
Η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας τις τελευταίες μέρες δίνει τη μάχη της στατιστικής. Διορθώνει τη Eurostat όταν τα στοιχεία της δείχνουν ότι η Ελλάδα έχει από τις υψηλότερες τιμές ενέργειας. Επιτίθεται στο ευρωπαϊκό συντονιστικό των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (ACER) όταν οι μελέτες του αναδεικνύουν τη χώρα πρωταθλήτρια στην ενεργειακή φτώχεια.
Και κομπάζει γιατί έχει διαθέσει από τα υψηλότερα ποσά στην Ε.Ε. για επιδοτήσεις στο ρεύμα. Δεν τα δίνει από την τσέπη της, βέβαια, για να το προβάλλει αυτό ως ύψιστη γενναιοδωρία. Αλλά το θέμα είναι πού καταλήγουν αυτές οι επιδοτήσεις.
Εδώ αποδεικνύεται σαφέστατα ότι τα 7 δισ. ευρώ που έχει διαθέσει από την αρχή του έτους επιστρέφουν στο μεγαλύτερο μέρος τους στα ταμεία των εταιρειών, ενθαρρύνουν την κερδοσκοπία τους και δεν έχουν καμιά επίδραση στη μείωση των τιμών.
Τελικά η ρήτρα αναπροσαρμογής αντικαταστάθηκε από μια ρήτρα εξαπάτησης των πολιτών...
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου