Στην ΕΡΤ φιλοξενήθηκε χθες ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και πρόεδρος της κίνησης ΠΡΑΤΤΩ, Νίκος Κοτζιάς.
Ο κ. Κοτζιάς μίλησε για τις ομοιότητες Πούτιν - Ερντογάν, την εξωτερική πολιτική που θα ακολουθούσε ο ίδιος, το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές και το... ενδεχόμενο της προοδευτικής συγκυβέρνησης.
Τα πιο χαρακτηριστικά αποσπάσματα:
Για τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις ομοιότητες Πούτιν- Ερντογάν:
«Πρέπει να διδαχθούμε πολλά για την Ελλάδα από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Για παράδειγμα, το βασικό εργαλείο της στρατηγικής των Ρώσων είναι ότι “εγώ είμαι πυρηνική δύναμη και αν μου ρίξεις θα σου ρίξω πυρηνικά”. Κατά συνέπεια μόνο εγώ δικαιούμαι να σου καταστρέφω τις υποδομές, να σκοτώνω παιδιά κλπ. Η ασυμμετρία αυτού του πολέμου είναι το όνειρο κάποιων κύκλων στην Τουρκία. Η Τουρκία προσπαθεί υπόγεια να αποκτήσει ατομικά όπλα και μετά να λένε ότι αν υπερασπιστούμε κάποια νησιά μας, θα μας χτυπήσουν.
Η Τουρκία αντιγράφει τον αυταρχισμό της Ρωσίας και αντιγράφει τις επεμβάσεις της σε τρίτες χώρες. Ο Ερντογάν ακολουθεί το παράδειγμα της Ρωσίας να καλύπτει τα κενά που αφήνει μια Δύση που βρίσκεται , δεν λέω άμεσα, σε μία σχετική υποχώρηση.
Νομίζω ότι η Τουρκία έχει δύο στόχους. Ο ένας είναι να πει στον διεθνή παράγοντα ότι δεν υπάρχουν λύσεις στη Μεσόγειο χωρίς εμένα ως συμπαίκτη και αν δεν με πάρετε υπόψη σας θα έχουμε τζιτζιλίκια. Και ο δεύτερος λόγος είναι να κατακτήσει δια των παραχωρήσεων αυτά που διεκδικεί επικαλούμενη και κίνδυνο επεισοδίου. Και φοβάμαι ότι η νυν κυβέρνηση στα δύο πρώτα χρόνια της έκανε πίσω σε πολλά πράγματα και ο Ερντογάν ένιωσε ότι είναι αδύναμη η κυβέρνηση των Αθηνών. Τέσσερα χρόνια που ήμουν υπουργός Εξωτερικών δεν είχαμε τέτοια επεισόδια. Τώρα έχουμε υπερπτήσεις πάνω από ξηρό έδαφος. Έχουμε drones και αεροπλάνα που πετάνε πάνω από την Αλεξανδρούπολη. Πρέπει να ακολουθούμε μια διπλή τακτική, της αποτροπής και του διαλόγου.
Για το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος στις εκλογές:
«Θα δείξει αν θα είμαι υποψήφιος. Αν το ΠΡΑΤΤΩ είχε τα οικονομικά μέσα, έχει απήχηση σε μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας. Έχουμε μία ιδιαιτερότητα, η πλειοψηφία του κόσμου του ΣΥΡΙΖΑ με αγαπάει και αυτή η αγαπη είναι αυθόρμητη δεν προέρχεται από κάποια οδηγία.
Η χώρα χρειάζεται μία προοδευτική, πατριωτική κυβέρνηση η οποία θα είναι κοντά στους εργαζόμενους και θα έχει απέναντι της τους ολιγάρχες.
Εγώ πιστεύω πως αν συμφωνήσει κανείς προεκλογικά σε ένα πρόγραμμα και έχει και τις ασφαλιστικές δικλείδες ότι αυτό το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί, είναι καλό.
Για τη Συμφωνία των Πρεσπών:
«Επί 30 χρόνια διαπραγματεύσεων, όλο χειρότερες λύσεις έβρισκαν. Όπως απέδειξα στη Βουλή από τα πρακτικά, που είχα πάρει ειδική άδεια από την Επιτροπή του Υπουργείου για να τα δείξω, είχαν συμφωνήσει σε διπλή ονομασία όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Αναφέρομαι στην κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ο οποίος λέει στα κείμενα που έχει δημοσιεύσει ο Αλέξης Παπαχελάς ότι εκείνος διεκδίκησε την ονομασία Βόρεια Μακεδονία αλλά δεν τα κατάφερε, ο Κώστας Σημίτης ήταν εκείνος που έκανε τις μεγαλύτερες υποχωρήσεις σε αυτά τα θέματα, όλες οι κυβερνήσεις αυτής της περιόδου.
Με ενοχλεί που σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας υπάρχουν πινακίδες που γράφουν «προς ΠΓΔΜ» και «προς Σκόπια». Δεν μπορεί ο κάθε Περιφερειάρχης για να κάνει προεκλογικά παιχνίδια να παραβιάζει μία συμφωνία που είναι νόμος του κράτους.
Νομίζω πως η κυβέρνηση έκανε λάθος που δεν έφερε τα τρία μνημόνια προς κύρωση στη Βουλή. Ιδιαίτερα αυτό που διασφαλίζει τον εναέριο χώρο της Βόρειας Μακεδονίας».
Για το αν τον πλήγωσε κάτι όταν ήταν υπουργός:
«Ότι πάρα πολλές φορές βρέθηκα μόνος μου. Ευτυχώς με στήριζε ο Αλέξης τότε. Μέχρι να γίνει η γνωστή ιστορία με τον Καμμένο. Μέχρι τότε μερικές δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ με έβλεπαν ως ξένο σώμα, ως ύποπτο ή ότι είχα κανονικές σχέσεις με χώρες που εκείνοι ως κινήματα δεν ήθελαν»...
typologies.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου