20.10.22

Χαμηλότερες χρεώσεις στο ρεύμα το Νοέμβριο...



Πρωταθλήτρια της Ε.Ε. και σήμερα στη χονδρική η Ελλάδα, με σχεδόν τριπλάσια τιμή από την Ισπανία
Παρά το γεγονός ότι οι χονδρεμπορικές τιμές ρεύματος καταβαραθρώνονται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες με εξαίρεση την Ελλάδα που επιμένει... στον πρωταθλητισμό, ο Νοέμβριος αναμένεται να φέρει πτώση στα ελληνικά τιμολόγια λιανικής. Ουδείς όμως γνωρίζει αν αυτή η μείωση θα ανακουφίσει τους καταναλωτές ή θα φέρει χαρά μόνο στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους...

Σήμερα αργά το βράδυ αναμένεται να ανακοινωθούν οι νέες τιμές λιανικής που θα ισχύσουν τον Νοέμβριο για το ηλεκτρικό ρεύμα που πωλείται από τους εταιρείες προμήθειας. Οι λιανικές τιμές ξεκίνησαν από έναν μέσον όρο στα 60 λεπτά ανά κιλοβατώρα τον Αύγουστο, εκτοξεύτηκαν στα 79 λεπτά τον Σεπτέμβριο και υποχώρησαν στα 62 λεπτά τον Οκτώβριο.

Οπως αναφέραμε και σε πρόσφατα δημοσιεύματα, οι τιμές που ανακοινώθηκαν για Σεπτέμβριο-Οκτώβριο αποδείχθηκαν πολύ ψηλότερες από τις τιμές χονδρικής. Συνέπεια αυτού ήταν να προκύπτουν υπερκέρδη εκατοντάδων εκατομμυρίων τον Σεπτέμβριο και αντίστοιχα να αναμένονται τον Οκτώβριο με την κυβέρνηση να υπόσχεται ότι θα βρει τρόπο να ανακτήσει κάποια από αυτά για να τα δώσει σε επιδοτήσεις.
Οι επιδοτήσεις που ανακοινώνονται από την κυβέρνηση είναι εκείνες που κρατούν τις τελικές χρεώσεις σχετικά χαμηλές. Βάσει των ανακοινώσεων το τρίμηνο Αυγούστου-Οκτωβρίου θα δοθούν 4,1 δισ. ευρώ σε επιδοτήσεις. Αναλυτές της αγοράς εκτιμούν ότι υπάρχουν τα περιθώρια να ανακοινωθούν αργά σήμερα τιμολόγια χαμηλότερα κατά 15-20% από εκείνα του Οκτωβρίου, δηλαδή γύρω στα 50 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Η κρατική επιδότηση θα ανακοινωθεί αργότερα, αλλά εκτιμάται ότι θα μειωθεί προκειμένου η τελική χρέωση να παραμείνει στα ίδια επίπεδα με εκείνα του Οκτωβρίου.

Η ανακούφιση θα ήταν μεγαλύτερη για τους καταναλωτές εάν η Ελλάδα δεν επέμενε στον πρωταθλητισμό της χονδρικής, όπου σήμερα χτυπά τα 251 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ η Ισπανία έπεσε στα 87, η Ολλανδία στα 126 και η Γερμανία στα 140. Η διεθνής πτώση οφείλεται στην υπερπροσφορά φορτίων LNG, καθώς οι ευρωπαϊκές αποθήκες έχουν γεμίσει και οι καιρικές συνθήκες δεν προκαλούν αύξηση της ζήτησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: