Η συζήτηση για το «καμένο χαρτί» της απλής αναλογικής είχε φουντώσει μετά τις εκλογές του 2019. Η χρονική απόσταση από τις κάλπες και η επί σειρά μηνών διατήρηση των... ποσοστών της Νέας Δημοκρατίας σε περιβάλλον αυτοδυναμίας, έδινε στον εκλογικό νόμο που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2016 έναν παρενθετικό χαρακτήρα.
Παρά την πρωτιά, που συνεχίζει να καταγράφει η γαλάζια παράταξη στις δημοσκοπήσεις, η ενεργειακή κρίση, η ακρίβεια και η φυσιολογική φθορά που έχει κάθε κυβέρνηση έχουν αλλάξει τα δεδομένα. Ο κίνδυνος της χαλαρής ψήφου ή της ψήφου διαμαρτυρίας χτύπησε ένα ηχηρό «καμπανάκι» πως το εισιτήριο για τη «διακεκριμένη θέση» και την αυτοδυναμία στις δεύτερες κάλπες περνάει αναγκαστικά μέσα από την απλή αναλογική.
Η σταθερή δημοσκοπική διαφορά ασφαλείας από τον ΣΥΡΙΖΑ και η κάθετη αντίθεσή της με το επόμενο εκλογικό σύστημα, είχαν δώσει την εικόνα πως η γαλάζια παράταξη θέλει απλώς να προσπεράσει με συνοπτικές διαδικασίες την πρώτη Κυριακή που θα στηθούν οι κάλπες. Το σήμα για την κινητοποίηση του κόσμου έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόσο στη ΔΕΘ όσο και στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Ο πρωθυπουργός έβαλε τον πήχυ ψηλά, καθώς στην Πειραιώς γνωρίζουν πως είναι αναγκαίο να πλησιάσουν όσο γίνεται το 37% που απαιτούν οι δεύτερες κάλπες για την εξασφάλιση της αυτοδυναμίας. Δεν έχουν αμφιβολία πως αν απέχουν δύο ή τρεις μονάδες, το πολωτικό κλίμα των δεύτερων εκλογών και το δίλημμα της ακυβερνησίας θα λειτουργήσει καταλυτικά υπέρ τους.
Στον ΣΥΡΙΖΑ από την αρχή μιλούσαν για την ανάγκη προοδευτικής διακυβέρνησης. Η απλή αναλογική για την Κουμουνδούρου είναι η ευκαιρία για να μπορέσουν, μέσω της συνεργασίας με ένα ή δύο κόμματα, να ξαναβρεθούν στο Μέγαρο Μαξίμου. Απαραίτητη συνθήκη; Να κόψουν πριν από τη Νέα Δημοκρατία το νήμα στις πρώτες κάλπες. Οι λιγότερο αισιόδοξοι στην αξιωματική αντιπολίτευση βλέπουν την απλή αναλογική ως το «σκαλοπάτι» στο οποίο πρέπει να πατήσουν πολύ σταθερά για να προσπεράσουν σε δεύτερο χρόνο την κυβερνώσα παράταξη. Αρκεί στην απλή αναλογική να χάσουν με μια διαφορά στα όρια του στατιστικού λάθους. Σε μια τέτοια περίπτωση θεωρούν πως όλα είναι ανοιχτά για τον επόμενο γύρο, με δεδομένο πως η Νέα Δημοκρατία, μετά το ρήγμα με το ΠΑΣΟΚ, δεν φαίνεται να έχει εν δυνάμει κυβερνητικό εταίρο.
Για το ΠΑΣΟΚ η καλή πορεία, όποτε στηθούν οι κάλπες, είναι «εκ των ων ουκ άνευ». Ο μόνος τρόπος για να είναι το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη ισχυρός ρυθμιστής των εξελίξεων είναι να αυξήσει σημαντικά το ποσοστό που πήρε το 2019 (8,1%). Να αποδείξει πως η άνοδος στα νούμερα δεν ήταν συγκυριακή λόγω του πρώτου ενθουσιασμού από την αλλαγή της ηγεσίας και παράλληλα να αντέξει την πίεση που θα δεχθεί από τους δύο «μεγάλους» στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση.
Οι συνθήκες ακραίας πόλωσης στις εκλογές με το μπόνους που θα ακολουθήσουν, ανησυχούν τόσο την Ελληνική Λύση όσο και το ΜέΡΑ25. Ειδικά το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη δημοσκοπικά ακροβατεί στο 3% και η ιστορία έχει αποδείξει πως όσοι «μικροί» έμειναν εκτός Βουλής δεν κατάφεραν ποτέ να επανέλθουν.
Οι ισορροπίες άλλωστε θα αλλάξουν σημαντικά αν οι δυνάμεις κάτω του 3% αυξηθούν και η νέα Βουλή είναι πεντακομματική. Εκτός κι αν ένας νέος σχηματισμός δώσει το «παρών» στον επόμενο αγιασμό και στην Ολομέλεια υπάρχουν έξι ή και επτά κόμματα...
Αντώνης Αντζολέτος
Η Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου