Με το βλέμμα στις κάλπες, κυβέρνηση και αντιπολίτευση άνοιξαν χθες στη Βουλή την αντιπαράθεση με επίκεντρο την οικονομική...πολιτική για το επόμενο έτος, το εκλογικό 2023. Η αρχή έγινε στην πρώτη εκ των τριών συνεδριάσεων της Επιτροπής Οικονομικών επί του προσχεδίου του προϋπολογισμού, ενώ ο κύκλος των συζητήσεων θα κλείσει με τις συνεδριάσεις και, φυσικά, την ψήφιση του τελικού σχεδίου του προϋπολογισμού από την εθνική αντιπροσωπεία.
Η χθεσινή διαδικασία ανέδειξε όχι μόνο τις διαφορετικές προσεγγίσεις στο πεδίο της οικονομίας μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αλλά και τις αντιθέσεις που καταγράφονται μεταξύ των κομμάτων της αντιπολίτευσης επί των συγκεκριμένων θεμάτων, με τη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ –που βρέθηκαν πάλι σε τροχιά μονομαχίας– να δέχονται πυρά κριτικής για την πολιτική τους από ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και Ελληνική Λύση.
Ανοίγοντας τη συνεδρίαση, ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου Χρ. Σταϊκούρας, αφού υπεραμύνθηκε των κυβερνητικών επιλογών, έδωσε με το κλείσιμο της τοποθέτησής του έντονη πολιτική χροιά στη συζήτηση: «Το προσχέδιο είναι ένας προϋπολογισμός δύσκολων ισορροπιών, που καλείται να συγκεράσει προκλήσεις μέσα σε ένα ασταθές, γεμάτο υψηλές αβεβαιότητες, ανοδικούς κινδύνους, νέες απειλές και μεγάλη μεταβλητότητα στο διεθνές περιβάλλον, που επηρεάζει και την Ελλάδα. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. έχει αποδείξει ότι οδηγεί, ακόμη και μέσα στα φουρτουνιασμένα νερά, το «σκάφος» με σταθερότητα και ασφάλεια στον προορισμό του. Δίχως να αλλάζει πορεία, με σύνεση, υπευθυνότητα και αυτοπεποίθηση. Την ίδια πορεία θα συνεχίσουμε, βασισμένοι στις ίδιες αρχές και αξίες. Για μια πιο παραγωγική οικονομία. Για μια πιο δίκαιη κοινωνία. Για μια πιο δυνατή Ελλάδα. Για μια πιο ευημερούσα χώρα. Για μια πιο ισχυρή πατρίδα».
Οπως ήταν αναμενόμενο, η πρώτη απάντηση σε ανάλογους τόνους ήρθε από την εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Εφη Αχτσιόγλου: «Ο προϋπολογισμός του 2023 στην πραγματικότητα δεν θα εφαρμοστεί. Διότι οι πολίτες θα δώσουν τη δυνατότητα σε μια προοδευτική κυβέρνηση να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα εξόδου από την κρίση, δημόσιας παρέμβασης στην αγορά, εξασφάλισης της κοινωνικής συνοχής και εγγύησης της δικαιοσύνης παντού. Στην κοινωνία, στην οικονομία, στο κράτος».
Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ ο Κ. Σκανδαλίδης σχολίασε: «Ο υπουργός Οικονομικών ξεκινάει από το προσχέδιο κιόλας του κρατικού προϋπολογισμού, που άλλες φορές δεν το συνήθιζε, να μας παρουσιάσει μια προεκλογική διακήρυξη». Παράλληλα, σε διάφορα σημεία της ομιλίας του άσκησε κριτική σε πολιτικές που –όπως ανέφερε– εφαρμόστηκαν από τις κυβερνήσεις και της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ. Πρόσθεσε, δε, ότι το υπό συζήτηση προσχέδιο «είναι έωλο ως προς την επίτευξη των στόχων του, αναποτελεσματικό ως προς την αντιμετώπιση των προβλημάτων της οικονομίας και άδικο ως προς την κατανομή των βαρών».
Ο Ν. Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ) καταλόγισε, μεταξύ άλλων, ευθύνες «για την άσχημη κατάσταση που βιώνει ο λαός και οι εργαζόμενοι», τόσο στη σημερινή κυβέρνηση όσο και στις κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ.
«Δεν διαπιστώσαμε ούτε σε αυτό το προσχέδιο του προϋπολογισμού να γίνεται προσπάθεια επίλυσης των βασικών προβλημάτων της οικονομίας μας», σημείωσε ο Β. Βιλιάρδος από πλευράς της Ελλ. Λύσης.
Αισιόδοξος, τέλος, «ότι η οικονομία θα πάει πολύ καλύτερα στο αμέσως επόμενο διάστημα» εμφανίστηκε κλείνοντας τη συνεδρίαση ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης...
Γιώργος Μπουρδάρας
Η Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου