28.10.22

Ο Σόλτς ήρθε σε… άλλη Ελλάδα...


Ο Γερμανος καγκελάριος Όλαφ Σολτς προχώρησε σε κοινές δηλώσεις με τον Έλληνα πρωθυπουργό, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ισχυρίζεται ότι οι... δύο ηγέτες συναντιούνται «μακριά από ρόλους ισχυρού και αδύναμου ή πιστωτή και δανειζόμενου», οι οποίοι υποτίθεται είναι «ρόλοι του παρελθόντος». Την ίδια ώρα ο Σόλτς καλεί σε ενεργειακό διαχωρισμό της Ευρώπης από τη Ρωσία, χωρίς να δεσμευθεί για την επιβολή ευρωπαϊκού πλαφόν στο φυσικό αέριο,

«Είναι χαρά μου που συνεργαζόμαστε από νέες θέσεις για τους κοινούς στόχους της ηπείρου μας, μακριά από ρόλους ισχυρού και αδύναμου ή πιστωτή και δανειζόμενου, ρόλοι του παρελθόντος. Με την πατρίδα μου τώρα να μην ζητά απλά παθητικά όπως έκανε εδώ και πολλά χρόνια, αλλά να συζητά ισότιμα, δημιουργικά, συμβάλλοντας, στη διάρκεια της πανδημίας, στο ευρωπαϊκό ψηφιακό διαβατήριο, αλλά και στη συγκρότηση του Ταμείου Ανάκαμψης και πρωταγωνιστώντας τώρα για μια ενιαία κοινοτική πολιτική στην ενέργεια για την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία, αλλά και για την περαιτέρω εμβάθυνση της δημοκρατίας στα κράτη μέλη που πολιορκούνται από τον λαϊκισμό και την δημαγωγία» ανέφερε συγκεκριμένα ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Με τη σειρά του, ο Γερμανός καγκελάριος είπε ότι οι δυο χώρες συνδέονται με μακρά πολυκύμαντη ιστορία, «κάτι που διαπιστώνουμε και από την αυριανή ημέρα του ΟΧΙ», ενώ σημείωσε πως «σήμερα είμαστε στην ΕΕ και ΝΑΤΟ, ενώ η φιλία μας αποτυπώνεται με εντυπωσιακό τρόπο κάθε καλοκαίρι». Αφού προσέθεσε ότι έφτασε σε μια «νέα Ελλάδα με εξαιρετικές οικονομικές συνθήκες», κάλεσε σε ενεργειακό διαχωρισμό της Ευρώπης με τη Ρωσία, σημειώνοντας πως η Ελλάδα είναι «πρότυπο με τις εγκαταστάσεις αποθηκών υγροποιημένου αερίου και πρέπει να τα κάνουμε αυτά και στην Ευρώπη».

Την ίδια ώρα, ο κ. Σόλτς απέφυγε να απαντήσει ευθέως σε ερώτηση για την επιβολή ευρωπαϊκού πλαφόν στο φυσικό αέριο, παραπέμποντας στη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, ενώ να εστιάσει στο γεγονός ότι η Γερμανία τώρα προχωρά για την κατασκευή σταθμών αποθήκευσης και επαναεριοποίησης LNG, στην επαναλειτουργία σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με άνθρακα και στην πιθανή συνεργασία με την Ελλάδα για την εισαγωγή ηλεκτρικού ρεύματος που θα παράγεται στη χώρα μας από ΑΠΕ:

«Η Γερμανία αποφάσισε την κατασκευή τερματικών για εισαγωγή υγροποιημένου αερίου. Θέλουμε να έχουμε επαφή με τις δυτικές χώρες γιατί η Γερμανία είναι υπεύθυνη και για την εφοδιασμό κι άλλων χωρών. Πήραμε αποφάσεις να μειώσουμε την παραγωγή ενέργειας από διάφορες άλλες πηγές. Αυτό που κάναμε είναι να ξαναχρησιμοποιήσουμε εργοστάσια παραγωγής ενέργειας και είμαστε σε θέση να παράγουμε ηλεκτρικό ρεύμα, και μπορούμε να βοηθήσουμε κι άλλες χώρες. Το ίδιο συμβαίνει με τις εγκαταστάσεις αποθηκών τις οποίες θα κατασκευάσουμε σε τέσσερα σημεία στη Γερμανία»...

thepressproject.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: