Η προσάρτηση τεσσάρων ουκρανικών περιφερειών από τη Ρωσία και η άμεση αντίδραση από το Κίεβο με αίτημα ταχείας ένταξης στο ΝΑΤΟ καθορίζουν ένα νέο σκηνικό 220 ημέρες μετά την εισβολή. Το Κίεβο εντείνει την αντεπίθεσή του για ανακατάληψη εδαφών και η Μόσχα συνεχίζει την «ειδική επιχείρηση».
Σε αχαρτογράφητα νερά... που αυξάνουν το φόβο για περαιτέρω κλιμάκωση των εχθροπραξιών μπαίνει ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Λίγες ώρες μετά την απόφαση του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, να προχωρήσει στην επισημοποίηση της προσάρτησης των τεσσάρων περιφερειών του Ντονέτσκ, του Λουγκάνσγκ, της Ζαπορίζια και της Χερσώνας, το σκηνικό αλλάζει στα πεδία των μαχών αλλά και στο γεωπολιτικό και διπλωματικό σκέλος.
Η ουκρανική απάντηση
Έχοντας χάσει το 15% των εδαφών της η Ουκρανία συνεχίζει την αντεπίθεση της για την ανακατάληψη αυτών στοχεύοντας στις ανατολικές περιοχές της χώρας και αυξάνοντας την πίεση στην κατεχόμενη από τους Ρώσους πόλη Λιμάν.
Κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι ουκρανικές δυνάμεις φέρονται να βρίσκονταν στο κατώφλι της πόλης στο Ντόνετσκ με τον επικεφαλής των υποστηριζόμενων από τη Ρωσία αρχών στην επαρχία, Ντένις Πουσίλιν να δηλώνει πως η πόλη είναι «περικυκλωμένο εν μέρει» και πως «ο δρόμος της Σβατόβε ελέγχεται από εμάς, αλλά δέχεται πυρά περιοδικά».
Πληροφορίες που είναι αδύνατον να επιβεβαιωθούν αναφέρουν πως οι ουκρανικές δυνάμεις έφτασαν επίσης στην Κρεμίνα, 30 χιλιόμετρα ανατολικότερα της Λίμαν.
Νωρίτερα, το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας ανέφερε ότι ο στρατός κατέλαβε ένα χωριό, το Ντρομπίσεβε, που βρίσκεται πολύ κοντά στο Λιμάν, στην περιφέρεια του Ντονέτσκ.
►Η πόλη Λιμάν, η οποία πριν τον πόλεμο είχε περίπου 20.000 κατοίκους, καταλήφθηκε από τα ρωσικά στρατεύματα τον Μάιο έπειτα από παρατεταμένη μάχη. Αποτελεί επίκεντρο νέων συγκρούσεων από τότε που η Ουκρανία εξεδίωξε τη Ρωσία από την κοντινή περιοχή του Χαρκόβου στη διάρκεια της αντεπίθεσής της αυτόν τον μήνα.
Η διπλωματία
Πέραν της ουκρανικής αντεπίθεσης στα μέτωπα του πολέμου διατηρείται με αμείωτη ένταση και το διπλωματικό μπρα ντε φερ με τον πρόεδρο Ζελένσκι να προχωρά χθες σε μια κίνηση «βόμβα» καταθέτοντας επίσημο αίτημα για άμεση ένταξη στο ΝΑΤΟ, ωστόσο, συνάντησε από χλιαρή έως… παγωμένη αντίδραση από τη συμμαχία δια στόματος Γενς Στόλτενμπεργκ.
Από την πλευρά τους οι πιο ισχυροί σύμμαχοι της Ουκρανίας, ΗΠΑ, Ε.Ε., Βρετανία και Καναδάς, καταδικάζουν απερίφραστα τις ρωσικές ενέργειες για προσάρτηση του 15% των ουκρανικών εδαφών, όμως, προς το παρόν, μένουν στον δρόμο των νέων κυρώσεων και των αυστηρών μηνυμάτων.
Η σύγκρουση, άλλωστε, της Ρωσίας με τη Δύση παραμένει πολυεπίπεδη, καθώς πέρα από το ενεργειακό μπρα ντε φερ, αυτή την εβδομάδα κυριαρχεί στο πεδίο η υπόθεση των διαρροών στους αγωγούς Nord Stream, με τις δύο πλευρές να αλληλοκατηγορούνται για σαμποτάζ και «τρομοκρατία».
Το μέτωπο της... οικονομίας
Διανύοντας την 220η μέρα της ρωσικής εισβολής η Παγκόσμια Τράπεζα δήλωσε ότι θα παράσχει επιπλέον 530 εκατομμύρια δολάριαγια υποστήριξη στην Ουκρανία, ανεβάζοντας τη συνολική βοήθεια της τράπεζας στα 13 δισεκατομμύρια δολάρια. Η βοήθεια υποστηρίζεται από το Ηνωμένο Βασίλειο (500 εκατομμύρια δολάρια) και τη Δανία (30 εκατομμύρια δολάρια). Από τη συνολική βοήθεια μέχρι σήμερα τα 11 δισ. δολάρια είχαν εκταμιευθεί πλήρως.
Η επόμενη ημέρα
Το σχέδιο της προσάρτησης, άλλωστε, όπως επισημαίνουν αναλυτές, σηματοδοτεί μια νέα σελίδα κλιμάκωσης στον επτάμηνο πόλεμο της Ουκρανίας. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δείχνει ότι περνά σε ένα σημείο χωρίς επιστροφή θα παρατείνει τον πόλεμο και θα καταστρέψει ακόμη και την τελευταία πιθανότητα διαπραγματεύσεων, υποχρεώνοντας τη Ρωσία να πολεμά διαρκώς επί ουκρανικών εδαφών. Πέρα από τη δημιουργία μονομερώς τετελεσμένων επί του εδάφους διαφαίνεται επίσης μια προσπάθεια της Ρωσίας να παρουσιάσει στο ταραγμένο εσωτερικό της χώρας του και στους ανήσυχους περιφερειακούς συμμάχους του την εξέλιξη της εισβολής στην Ουκρανία ως άκρως νικηφόρα.
Προς το παρόν η πρώτη απόπειρα κλιμάκωσης με ενδεχόμενη άμεση εμπλοκή του ΝΑΤΟ στον πόλεμο απετράπη, μέσω των ανακοινώσεων του Γενς Στόλτενμπεργκ, ωστόσο, το μέλλον παραμένει εξαιρετικά αβέβαιο.
Για να διαβασετε ολόκληρο το κείμενο, πατήστε ΕΔΩ...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.