20.10.22

Πώς «πουλιέται» η λιτότητα...


Αν κάποιος μιλούσε στη Βρετανία πριν από τέσσερις εβδομάδες για λιτότητα, το καλύτερο που θα μπορούσε να του συμβεί ήταν να τον στήσουν στα... έξι μέτρα. Οι Βρετανοί ήταν ο πρώτος λαός στην Ευρώπη που βρέθηκε αντιμέτωπος με το δίλημμα «φαγητό ή θέρμανση». 

Την τελευταία διετία ένα τυπικό βρετανικό νοικοκυριό έχει χάσει 3.000 λίρες σε... πραγματικό εισόδημα. Κάποιοι οργανισμοί μιλούν για τη μεγαλύτερη πτώση του βιοτικού επιπέδου εδώ και έναν αιώνα, ενώ οι προβλέψεις είναι ότι έως τον Ιανουάριο 3 εκατ. Βρετανοί θα έχουν βυθιστεί στην απόλυτη φτώχεια, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό τους στα 45 εκατ. άτομα.

Παρ’ όλα αυτά, ο νέος υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ που αντικατέστησε την περασμένη Παρασκευή τον αποπεμφθέντα, κιμπάρη, κουβαρντά με τους πλουσίους προκάτοχό του Κουάζι Κουάρτενγκ, ανακοίνωσε χθες λιτότητα… Και δεν μάτωσε μύτη.

Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση του μίνι προϋπολογισμού του Κουάρτενγκ με τις φοροαπαλλαγές των 45 δισ. λιρών κυρίως υπέρ πλουσίων, μια μίνι κρίση που βύθισε λίρα και κρατικά ομόλογα –απειλώντας τα συνταξιοδοτικά ταμεία– που αντιμετωπίστηκε με παρέμβαση της Τράπεζας της Αγγλίας. Υπό το βάρος αυτής της κρίσης, η αντικατάσταση του Κουάζι και η ανατροπή της άστοχης οικονομικής του πολιτικής που άνοιγε μαύρη τρύπα στα δημόσια ταμεία – προβλήθηκε στην κοινή γνώμη ως μονόδρομος.

Τόσο που η αντικατάσταση της «σπάταλης» πολιτικής του Κουάρτενγκ από την ωμή λιτότητα του Χαντ να φαίνεται πλέον στους πολλούς φυσιολογική. Ο τρόπος προώθησης και επιβολής της λιτότητας στους Βρετανούς πολίτες φέρνει μνήμες ελληνικών μνημονίων. Τότε η τρόικα, όταν έφτανε στην Αθήνα, απαιτούσε τρομοκρατώντας περικοπές 80%. Οταν αυτές «κάθονταν» αργότερα στο 30%, λέγαμε όλοι «πάλι καλά». Και περάσαμε έτσι χρόνια ακραίας λιτότητας και φτωχοποίησης. 

Σημασία έχουν οι οικονομικές πολιτικές που θα εφαρμοστούν αλλά και η «επικοινωνία» τους, είχε διαμηνύσει την περασμένη εβδομάδα η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα στην εναρκτήρια ομιλία της στην κοινή σύνοδο Ταμείου και Παγκόσμιας Τράπεζας. Και ίσως να μην ήταν τυχαίο...

Μιχάλης Μπάμπης

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: