21.10.22

Η Πένι Μόρντοντ η πρώτη υποψήφια...


...για την αντικατάσταση της Λιζ Τρας...
Η Πένι Μόρντοντ, πρώην υπουργός Άμυνας, είναι η πρώτη που ανακοίνωσε υποψηφιότητα για να διαδεχθεί τη Λιζ Τρας στο «τιμόνι» των Τόρις αλλά και στο πρωθυπουργικό αξίωμα της Βρετανίας.

«Με... ενθάρρυνε η υποστήριξη από συναδέλφους που θέλουν μια νέα αρχή, ένα ενωμένο κόμμα και ηγεσία για το εθνικό συμφέρον. Βάζω υποψηφιότητα για να γίνω ηγέτης του Συντηρητικού Κόμματος και πρωθυπουργός σας - για να ενώσω τη χώρα μας, να εκπληρώσω τις υποσχέσεις μας και να κερδίσω τις επόμενες γενικές εκλογές» δήλωσε η Μόρντοντ.

Ένθερμη υποστηρικτής της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Μόρντοντ κέρδισε επαίνους για τις επιδόσεις της στο Κοινοβούλιο τη Δευτέρα, όταν υπερασπίστηκε την κυβέρνηση ενώ ανακοινωνόταν η απόσυρση των περισσότερων από τις πολιτικές που είχαν ανακοινωθεί.
Ένας βουλευτής δήλωσε ότι η Μόρντοντ έχει «ευρεία απήχηση», αναφερόμενος στην ικανότητά της να βρίσκει φίλους σε διαφορετικές πτέρυγες του κόμματος.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Press Association, η ανακοίνωση της Μόρντοντ ήρθε αφού είχε συνομιλίες με τον υπουργό Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ, κατά τις οποίες τον διαβεβαίωσε ότι θα μπορούσε να παραμείνει στο Νο 10 εάν κέρδιζε. Πηγές κοντά στην πολιτικό ανέφεραν ότι είχε ξεκαθαρίσει ότι θα προχωρήσει με το σχέδιο προϋπολογισμού του, το οποίο αναμένεται να ανακοινωθεί στις 31 Οκτωβρίου.

Νωρίτερα, ο υπουργός Άμυνας, Μπεν Ουάλας, δήλωσε πως δεν θα συμμετάσχει στην κούρσα διαδοχής και πως «κλίνει» προς την υποστήριξη του Τζόνσον.

Η διαδικασία
Οι διεκδικητές της ηγεσίας των Συντηρητικών θα χρειαστεί να λάβουν τη στήριξη τουλάχιστον 100 βουλευτών ώστε να θέσουν υποψηφιότητα με τον νικητή να ανακοινώνεται στις 28 Οκτωβρίου. Το υψηλό όριο σημαίνει ότι το πολύ τρεις υποψήφιοι θα καταφέρουν να διεκδικήσουν τα αξιώματα, αφού οι Συντηρητικοί βουλευτές είναι μόνο 357.

Με βάση τους νέους κανονισμούς που ανακοίνωσε ο επικεφαλής της αρμόδιας «Επιτροπής 1922», Γκράχαμ Μπρέιντι, οι υποψηφιότητες θα πρέπει να κατατεθούν μέχρι τις 14.00 της Δευτέρας. Εάν μόνο ένας συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών, τότε θα ανακηρυχθεί αυτομάτως νικητής την Δευτέρα.

Εάν οι επίδοξοι πρωθυπουργοί είναι δύο, τα μέλη του κόμματος θα αναδείξουν τον νικητή σε διαδικτυακή ψηφοφορία. Στην περίπτωση και τρίτου υποψηφίου, θα προηγηθεί ψηφοφορία των βουλευτών με την οποία θα περάσουν στον επόμενο γύρο μόνο οι δύο πρώτοι. 

Δημοσκόπηση 

Στο μεταξύ μια νέα δημοσκόπηση της Opinium καταγράφει ότι οι πολίτες θα ψήφιζαν τον Ρίσι Σούνακ (σε ποσοστό 44%) έναντι του Μπόρις Τζόνσον (31%), σε μια πιθανή μονομαχία. 

Επίσης, σε μονομαχία του Σούνακ και της Πένι Μόρντοντ, το 45% των ερωτηθέντων απάντησε πως προτιμά τον πρώτο, έναντι 23% που τάσσεται στο πλευρό της δεύτερης. 

Τέλος κι η Μόρντοντ φαίνεται να κερδίζει οριακά τον Τζόνσον (με ποσοστά 36% και 33%, αντίστοιχα). Υπενθυμίζεται πάντως πως δεν είναι στο χέρι των Βρετανών πολιτών το ποιος θα αναδειχθεί πρόεδρος των Τόρις και πρωθυπουργός.

Καλούν την Τρας να μην λάβει το πρωθυπουργικό επίδομα

Στο μεταξύ, ηχηρές είναι οι φωνές που καλούν την Λιζ Τρας να μη δεχθεί να λάβει το επίδομα που δίνεται σε πρώην πρωθυπουργούς στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σε διαφορετική περίπτωση, η πρώην ηγέτιδα των Τόρις θα λαμβάνει επίδομα 132.000 ευρώ τον χρόνο για τις μόλις 44 μέρες που ήταν πρωθυπουργός της χώρας. 

«Το να εργάζεσαι 45 μέρες δεν πρέπει να σου δίνει σύνταξη που είναι πολλαπλάσια από αυτήν που παίρνουν οι απλοί άνθρωποι έπειτα από δουλειά μιας ζωής», δήλωσε ο ηγέτης των Φιλελευθέρων Δημοκρατών Εντ Ντέιβι στο ραδιόφωνο LBC.

Στο ίδιο πνεύμα και ο ηγέτης των Εργατικών Κιρ Στάρμερ: «Δεν θα έπρεπε να λάβει το επίδομα. Έπειτα από 44 ημέρες στην εξουσία, δεν το άξιζε αυτό».

Δεν υπάρχουν σχόλια: