Καλλιεργώντας υπερκομματικό προφίλ, επιστρέφει συνεχώς ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σαμαρά, Ευάγγελος Βενιζέλος, στον «τόπο» των συναινέσεων της φιλελεύθερης δημοκρατίας, προπαγανδίζοντας με παραλλαγές, ώστε να χωράνε «think tank παντός τύπου (περιλαμβανομένων οικονομικών ελίτ), την ανάγκη για «ένα σύγχρονο αναπτυξιακό κοινωνικό κράτος» που όμως να μην λειτουργεί σαν «βραδυφλεγής δημοσιονομική βόμβα». Ωστόσο, για... πρώτη φορά τόσο καθαρά, σε δημόσια παρέμβασή του, επισείει με θόρυβο τον κίνδυνο δημοσιονομικής ασφυξίας στην Ελλάδα.
Το πιο εντυπωσιακό πάντως είναι ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος, φαίνεται να δίνει, με έναν υποδόριο τρόπο, διπλό «χτύπημα» κατά της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, την οποία «εξαφανίζει» σαν να είναι αόρατο το εκτόπισμα της Χαριλάου Τρικούπη και ανάγει ως μόνα υπολογίσιμα μεγέθη στην πολιτική σκηνή τα δυο μεγαλύτερα κόμματα ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ. Αν και τα επικρίνει γιατί όπως λέει η αναζήτηση συγκλίσεων και συναινέσεων τούς είναι σχεδόν ενοχλητική, ο Ευάγγελος Βενιζέλος τοποθετεί τις δυο αυτές πολιτικές δυνάμεις στην αιχμή του δόρατος και ισότιμα για την εκλογική πρωτιά – «διεκδικούν την πρώτη θέση: η ΝΔ με τη μορφή της απόλυτης-αυτοδύναμης πλειοψηφίας, ο ΣΥΡΙΖΑ ως κορμός μιας κυβερνητικής συνεργασίας».
Αναδεικνύει επίσης την ανάγκη να προληφθούν δυσμενείς εξελίξεις λόγω των επιπτώσεων από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, την ενεργειακή και οικονομική κρίση αλλά και ενδεχομένων αντίμετρων της ηγεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ θέτει ως επίδικο για το μέλλον τις συγκλίσεις σχετικά με προβλήματα (εξωτερική πολιτική, οικονομία κ.ά.), που η δυναμική τους υπερβαίνει τον εκλογικό κύκλο
Με επίκεντρο το διήμερο συνέδριο (3-4 Οκτωβρίου 2022) της «δεξαμενής σκέψης» που έχει συγκροτήσει (“Κύκλος Ιδεών για την εθνική ανασυγκρότηση”), ο Ευάγγελος Βενιζέλος «επενδύει» σε προβλέψεις με μελλοντολογικό …σασπένς οικονομικοπολιτικού χαρακτήρα και σε σενάρια βγαλμένα από τα σκοτεινά μνημονιακά χρόνια, με σταθμό την Ντοβίλ του 2010. Κι αυτό σε συνδυασμό με μια εκλογική βεβαιότητά του στο δρόμο προς τις κάλπες:
εκφράζει την πεποίθηση ότι δεν θα σχηματισθεί κυβέρνηση στις πρώτες εκλογές με απλή αναλογική, αλλά στις δεύτερες εκλογές, “υπονομεύοντας” εξ αντικειμένου την επικοινωνιακή τακτική του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη που ζητά από τους πολίτες να του δώσουν ισχυρό ποσοστό στις εκλογές με απλή αναλογική, και δεσμεύεται ότι θα συμβάλλει στο σχηματισμό κυβέρνησης από την πρώτη Κυριακή. Προκαλεί αίσθηση πολιτικά, η διατύπωση Βενιζέλου ότι στη δημόσια συζήτηση κυριαρχεί βέβαια το αμιγώς πολιτικό ζήτημα των πιθανών εκλογικών συσχετισμών και της φυσιογνωμίας της κυβέρνησης «που θα προκύψει από τις επόμενες ή για την ακρίβεια από τις μεθεπόμενες εκλογές». Η τακτική αυτή ευνοεί πολιτικά την ΝΔ αλλά δεν πλήττει τον ΣΥΡΙΖΑ.
Με το βλέμμα στην Ελλάδα του 2022 και εντεύθεν, ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν κατέφυγε προφανώς τυχαία στις σελίδες της διπλωματίας από τη συνάντηση κορυφής στη γαλλική πόλη Ντοβίλ για να πει δεκαεννιά χρόνια μετά : «Η δημοσιονομική επίγνωση είναι όμως αναγκαία με την έννοια της δημοσιονομικής διορατικότητας προκειμένου να διαφυλαχθεί μεσοπρόθεσμα η εθνική ισχύς και η πραγματικά ισότιμη θέση της χώρας στην ΕΕ και την ευρωζώνη.
Η γερμανογαλλική δήλωση της Ντοβίλ του φθινοπώρου του 2010 ελπίζω να λειτουργεί ως παράδειγμα προς αποφυγή για τους εταίρους μας. Εμάς όμως πρέπει να μας κάνει διαρκώς καχύποπτους και εντέλει προβλεπτικούς». Στο Ντοβίλ το 2010 είχε πραγματοποιηθεί συνάντηση της τότε Καγκελαρίου της Γερμανίας ΄Αγκελας Μέρκελ και του τότε προέδρου της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί με την οποία δρομολογήθηκε η συμμετοχή των ιδιωτών στις αναδιαρθρώσεις του δημόσιου χρέους στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οδηγώντας σε ενίσχυση της πίεσης των αγορών στα κράτη-μάλη και αποκλείοντας χώρες (Ιρλανδία, Πορτογαλία) από τη δυνατότητα δανεισμού…
Ταυτόχρονα, είναι αξιοσημείωτο ότι στις εκλογικές εξελίξεις αλλά και στο ζήτημα της κυβέρνησης και της κυβερνησιμότητας ο Ευάγγελος Βενιζέλος προτάσσει ως σημαντική παράμετρο που χρήζει διερεύνησης το “τι σημαίνει, υπό τις σημερινές συνθήκες, να είναι κάποιος / κάποια ενεργός πολίτης εκτός κομμάτων”. Είτε με αυτοαναφορικότητα είτε ανοίγοντας το πολιτικό παιχνίδι για …λιγότερο κομματικοποιημένες προσεγγίσεις και σχήματα εθνικής ενότητας έχει …ουρά η τοποθέτηση του Ευάγγελου Βενιζέλου για την κυβερνητική διαχείριση με αυτά τα δεδομένα.
Κατά την ανάλυση Βενιζέλου, ο οποίος που μεγεθύνει και συμπεράσματα ερευνών κοινής γνώμης, «η μεγάλη πλειοψηφία της κοινής γνώμης δηλώνει ότι δεν ταυτίζεται με τις θέσεις κάποιου κόμματος, εντούτοις το κομματικό σύστημα παρότι είναι στενότερο της κοινωνίας των πολιτών η οποία νιώθει να υποαντιπροσωπεύεται, καλείται να διαχειριστεί το μείζον ζήτημα της κυβέρνησης και της κυβερνησιμότητας της χώρας»…
Παναγιώτα Μπίτσικα
documentonews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου