8.10.22

Η Κίνα εκτοξεύει το πρώτο ηλιακό παρατηρητήριο της...




 Το ASOS-S κόστισε 126 εκατομμύρια δολάρια...
 Η Κίνα θα εκτοξεύσει αύριο, Κυριακή, το πρώτο ηλιακό παρατηρητήριο της, το οποίο θα τεθεί σε τροχιά σε απόσταση 720 χιλιομέτρων από τη Γη, κοιτώντας μόνιμα τον Ήλιο. 

Το... ASOS-S (Advanced Space-based Solar Observatory) ή Kuafu-1, γίγαντας της κινεζικής μυθολογίας που προσπάθησε να «δαμάσει» τον Ήλιο, κόστισε 126 εκατομμύρια δολάρια. Το ταξίδι του προς το διάστημα θα ξεκινήσει από το κέντρο εκτόξευσης δορυφόρων Jiuquan, στη βόρεια Κίνα. 

Στόχος είναι να μελετηθούν οι τρόποι με τους οποίους το ηλιακό μαγνητικό πεδίο δημιουργεί τις τεράστιες εκρήξεις στεμματικής μάζας, τις εκλάμψεις και τις άλλες ηλιακές εκρήξεις. Επίσης, πρόθεση είναι να βελτιωθούν οι προβλέψεις για τον δυνητικά επικίνδυνο για τον πλανήτη μας διαστημικό «καιρό»- γεωμαγνητικές καταιγίδες και άλλα φαινόμενα- που μπορεί να επηρεάσει τα συστήματα GPS, τους γήινους τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους και τα δίκτυα ηλεκτρισμού.

Οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι το μαγνητικό πεδίο του Ήλιου προκαλεί τα διάφορα εκρηκτικά επεισόδια στην επιφάνεια του, αλλά οι ακριβείς μηχανισμοί είναι πολύπλοκοι και όχι απόλυτα κατανοητοί. Τα τρία επιστημονικά όργανα του ASO-S, που θα λειτουργούν σε διάφορα μήκη κύματος του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος, θα διαφωτίσουν περισσότερο για το τι συμβαίνει.

Η αποστολή θα διαρκέσει τουλάχιστον τέσσερα χρόνια, καλύπτοντας την αναμενόμενη κορύφωση του 11ετούς ηλιακού κύκλου κατά τη διετία 2024-25, οπότε και προβλέπονται πολλές ηλιακές εκρήξεις. Τα δεδομένα του σκάφους θα είναι ελεύθερα προσβάσιμα και οι Κινέζοι ερευνητές δηλώνουν ανοικτοί σε διεθνείς συνεργασίες.

Τα δύο γνωστότερα ηλιακά παρατηρητήρια σε λειτουργία είναι το Solar Parker Probe της NASA που εκτοξεύθηκε το 2018 και το Solar Orbiter του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος που εκτοξεύθηκε το 2020. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: