14.10.22

Φινάλε με ακραία ένταση...


Ολοκληρώθηκαν χθες και τυπικά, εν μέσω μεγάλης έντασης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, όπως ακριβώς δηλαδή άρχισαν... και εξελίχθηκαν κατά τη μηνιαία διάρκειά τους, οι εργασίες της εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων. Αφορμή για τη νέα ένταση στάθηκε η επιλογή της «γαλάζιας» πλειοψηφίας να χαρακτηριστεί το πόρισμα «απόρρητο» και με αυτό το χαρακτηριστικό να επιδοθεί στον πρόεδρο της Βουλής, προκειμένου να συζητηθεί στο αμέσως προσεχές μέλλον σε ειδική συνεδρίαση της εθνικής αντιπροσωπείας.

Σύμφωνα με έναν πρώτο και όχι οριστικό προγραμματισμό, η συνεδρίαση αυτή είναι πιθανόν να πραγματοποιηθεί την άλλη Παρασκευή 21 Οκτωβρίου – ημερομηνία η οποία αναφέρεται σε ανακοίνωση της Βουλής. Ωστόσο, μετά τη χθεσινή εξέλιξη ανέκυψε ένα σοβαρό διαδικαστικό πρόβλημα: στον βαθμό που κατ’ αρχήν όλα τα κόμματα έχουν εκφράσει τη βούλησή τους να είναι δημόσια μια τέτοια συνεδρίαση, στην οποία προφανώς θα μιλήσουν και οι πολιτικοί αρχηγοί, διατυπώνεται η απορία αναφορικά με το περιεχόμενο μιας δημόσιας συζήτησης στην Ολομέλεια επί ενός πορίσματος το περιεχόμενο του οποίου έχει χαρακτηριστεί ως «απόρρητο». Υπενθυμίζεται ότι βάσει ειδικών διατάξεων του Κανονισμού της Βουλής, τέτοιου είδους συνεδριάσεις επί θεμάτων, όπως για την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, που είναι «εθνικά ευαίσθητα», υπάρχει η δυνατότητα να διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών. Ενα τέτοιο ενδεχόμενο, όμως, έχει πυροδοτήσει ως γνωστόν εκρηκτικές αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Τούτων δοθέντων, οι παρασκηνιακές πολιτικές και υπηρεσιακές εντός Κοινοβουλίου διεργασίες τα επόμενα 24ωρα, με στόχο να βρεθεί λύση, αναμένονται πυρετώδεις και καθόλου ήρεμες. Τυπικώς, το κείμενο του πορίσματος δεν είναι –όπως αναμενόταν, άλλωστε– ενιαίο: το κύριο «σώμα» του αποτελείται από τις πορισματικές θέσεις της πλειοψηφίας, ενώ επισυνάπτονται σε αυτό και οι πορισματικές γνώμες των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που το περιεχόμενό τους είναι εντελώς αντίθετο με εκείνο των «γαλάζιων» βουλευτών.

«Ως χάρτινος πύργος κατέρρευσαν οι καταγγελίες της αντιπολίτευσης», υποστηρίζει το μέλος της Εξεταστικής Δ. Μαρκόπουλος και μεταξύ άλλων σημειώνει: «Ολες οι επισυνδέσεις ήταν νόμιμες. Οι μόνες απαντήσεις που δεν δόθηκαν ήταν οι λόγοι για τους οποίους οι κ. Πιτσιόρλας και Σαγιάς παρακολουθούνταν από την κυβέρνηση του κ. Τσίπρα».

Στον αντίποδα, ο κ. Δ. Τζανακόπουλος επισήμανε: «Από όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες προκύπτει ότι η ΕΥΠ παρανόμως παρακολουθούσε τόσο τον κ. Ανδρουλάκη όσο και τον κ. Κουκάκη, όχι μόνο με τη διαδικασία της επίσημης επισύνδεσης, αλλά και με αξιοποίηση του παράνομου και κακόβουλου λογισμικού Predator. Πρόκειται για παράνομες ενέργειες για τις οποίες ο κ. Μητσοτάκης δεν είχε απλώς γνώση, αλλά βάσιμα μπορεί να υποστηριχθεί ότι τις ενορχήστρωσε».

Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ η κ. Ευαγγελία Λιακούλη και ο κ. Δ. Μπιάγκης δήλωσαν: «Η εξεταστική επιτροπή αποφάσισε ακόμη και το πόρισμα να μείνει απόρρητο. Ο ιστορικός του μέλλοντος θα έχει πολλά να πει. Oι πολίτες όμως οφείλουν τώρα να κρίνουν, να συγκρίνουν και να αξιολογήσουν όλους μας».

Ο κ. Ν. Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ) μεταξύ άλλων έκανε λόγο για ευθύνες της Ν.Δ., του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ για το γεγονός ότι «έμεινε στο απυρόβλητο και το θέμα των υποκλοπών στο τηλεφωνικό κέντρο του ΚΚΕ, που όλα τα αστικά κόμματα είτε το πέρασαν “στα ψιλά” είτε δεν αναφέρθηκαν καθόλου».

Σημειώνεται ότι το πόρισμα, ως «απόρρητο», δεν διανεμήθηκε στους 300 βουλευτές, αλλά είναι προσβάσιμο σε αυτούς για ανάγνωση, σε ειδικό γραφείο του Κοινοβουλίου...

Γιώργος Μπουρδάρας

Η Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: