16.10.22

Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου: Το Κατάρ κατηγορείται...


...για την επιβολή «τρομακτικών περιορισμών» στα μίντια...
Τα διεθνή τηλεοπτικά συνεργεία στο Κατάρ θα βρεθούν αντιμέτωπα με «σοβαρές, τρομακτικές συνέπειες» στην κάλυψη των εξελίξεων, καθώς μεταξύ άλλων ενδέχεται να τους απαγορευτούν οι συνεντεύξεις στα σπίτια των συνεντευξιαζόμενων, στο πλαίσιο των σαρωτικών περιορισμών. 

Συγκεκριμένα, ενδέχεται να... επιβληθούν απαγορεύσεις στην κινηματογράφηση από διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα σε χώρους διαμονής, όπως εκείνους που φιλοξενούν μετανάστες εργάτες, βάσει των κανόνων τηλεοπτικών αδειών που έχει εκδώσει η κυβέρνηση του Κατάρ. 

Σύμφωνα με τους όρους, η καταγραφή τηλεοπτικού υλικού σε κυβερνητικά κτήρια, πανεπιστήμια, χώρους προσευχής και νοσοκομεία, απαγορεύεται, όπως επίσης και η κινηματογράφηση σε κατοικίες και ιδιωτικές επιχειρήσεις. 

Οι περιορισμοί αυτοί περιλαμβάνονται στη λίστα των όρων με τους οποίους τα διεθνή μέσα πρέπει να συμφωνήσουν κατά τη διαδικασία αίτησης για άδεια κάλυψης από τις καταριανές αρχές «για να καταγράψουν βίντεο και εικόνες των πιο δημοφιλών τοποθεσιων της χώρας». Οι όροι αυτοί αφορούν ναι τους φωτογράφους, αλλά δεν αναφέρονται ρητά στους δημοσιογράφους έντυπων μέσων που δε χρειάζεται να βιντεοσκοπήσουν τις συνεντεύξεις τους. 

Οι κανόνες αυτοί δεν απαγορεύουν ρεπορτάζ σε συγκεκριμένα θέματα, ωστόσο η επιβολή περιορισμών στα συνεργεία και στους χώρους όπου μπορούν να καταγράψουν βιντεοληπτικό υλικό, είναι πιθανό να δυσχεράνει το έργο των δημοσιογράφων που θέλουν να διερευνήσουν καταγγελλόμενες παραβιάσεις, όπως κακομεταχείριση μεταναστών εργατών ή να πάρουν συνεντεύξεις ανθρώπων για ευαίσθητα θέματα, όπως των δικαιωμάτων των LGBTQ+. 

Το βράδυ του Σαββάτου, η αρμόδια επιτροπή διέψευσε πως επιβάλλει «τρομακτικούς» περιορισμούς στις ελευθερίες των μίντια, σημειώνοντας πως «πολλά τοπικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης έχουν έδρα στο Κατάρ και χιλιάδες δημοσιογράφοι μεταδίδουν από το Κατάρ ελεύθερα και χωρίς παρεμβάσεις κάθε χρόνο». 

Όπως ανέφερε, ανανέωσε μια προηγούμενη εκδοχή της αίτησης άδειας κινηματογράφησης που εμφανιζόταν στην ιστοσελίδα της διοργάνωσης, αφαιρώντας, μάλιστα, έναν όρο που όριζε πως ο ενδιαφερόμενος έπρεπε να «διαβάσει και να συμφωνήσει» πως δεν θα παράγει ρεπορτάζ που ίσως είναι «ανάρμοστο ή προσβλητικό στην κουλτούρα του Κατάρ και τις ισλαμικές αρχές». 

Η Fifa ανέφερε πως «συνεργάζεται με την επιτροπή και τις αρμόδιες οργανώσεις για να διασφαλίσει τις καλύτερες δυνατές εργασιακές συνθήκες για τα μίντια που θα δώσουν το "παρών" στη διοργάνωση». 

Εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας σημείωσε πως «είναι σημαντικό να διευκρινίσουμε πως η κινηματογράφηση σε ιδιωτική περιουσία σε κάθε χώρα παραμένει ζήτημα έγκρισης του ιδιοκτήτη/διαχειριστή της ιδιοκτησίας». 

Με πληροφορίες από Guardian 

Δεν υπάρχουν σχόλια: