1.10.22

Με ποιο τέχνασμα μας παραπλανούν οι πολιτικοί...


 
Ο Jared Del Rosso είναι επίκουρος καθηγητής κοινωνιολογίας και εγκληματολογίας στο University of Denver. Μελετά χρόνια την άρνηση και αναλύσει πώς οι άνθρωποι αγνοούν ξεκάθαρες αλήθειες, χρησιμοποιώντας ρητορική που πείθει και άλλους να τις αρνηθούν.


Ναι, κυρίως μελετά πολιτικούς και τα media που τάσσονται υπέρ τους, με... τον Donald Trump να έχει περίοπτη θέση στο έργο του. Ο λόγος που έγραψε ό,τι ακολουθεί στο Conversation ήταν το γεγονός ότι 3 στους δέκα Αμερικανούς πιστεύουν πως ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ δεν έκανε κάτι λάθος, σε ό,τι αφορά τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου του 2021. Δηλαδή, της εισβολής των υποστηρικτών του στο Καπιτώλιο.

Αυτό συμβαίνει ενώ ο επικεφαλής της ειδικής εξεταστικής επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων χαρακτήρισε το συμβάν ως “κορύφωση απόπειρας πραξικοπήματος” και τοποθέτησε τον Trump στο επίκεντρο της συνωμοσίας.

Παρεμπιπτόντως, η δημόσια ακρόαση του πρώην Πλανητάρχη -στο πλαίσιο της έρευνας για την παραπομπή του- ήταν προγραμματισμένη για την Τετάρτη 28/9, αλλά ματαιώθηκε εξαιτίας του Τυφώνα Ίαν.


Έως ότου οριστεί νέα ημερομηνία, ας δούμε κάποια από τα τεχνάσματα που χρησιμοποιούν πολιτικοί, για να γλιτώνουν από κατηγορίες βασανισμών, εξεγέρσεων και άλλων εγκληματικών συμπεριφορών.

Στη βάση βρίσκεται το denialism. Δηλαδή, ο στρουθοκαμηλισμός.

Πιο επίσημα, στη ψυχολογία της ανθρώπινης συμπεριφοράς, το denialism είναι η επιλογή του ανθρώπου να αρνηθεί την πραγματικότητα, ως μέσο να αποφύγει μια αλήθεια που είναι ψυχολογικά δυσάρεστη.

Είναι μια επί της ουσίας, παράλογη πράξη που αρνείται την αποδοχή μιας τεκμηριωμένης ιστορικής εμπειρίας ή ενός ιστορικού γεγονότος (πχ Ολοκαύτωμα).

Στις επιστήμες, το denialism είναι η απόρριψη βασικών γεγονότων και εννοιών που είναι αδιαμφισβήτητα, καλά τεκμηριωμένα μέρη μιας επιστημονικής ομοφωνίας επί ενός θέματος -προς χάριν ιδεών που είναι ριζοσπαστικές, αμφιλεγόμενες και κατασκευασμένες.

Παραδείγματος χάριν τα “δεν υπάρχει AIDS”, “δεν υπάρχει Covid”, “δεν υπάρχει κλιματική αλλαγή” κ.α.

“Τα κίνητρα για τον στρουθοκαμηλισμό έχουν να κάνουν με τη θρησκεία, το προσωπικό συμφέρον (είτε είναι οικονομικό, είτε πολιτικό) και τους αμυντικούς μηχανισμούς που διαθέτουμε οι άνθρωποι, για να προστατεύσουμε τη ψυχή μας, από ενοχλητικά γεγονότα και ιδέες”.

Και κάπως έτσι προκύπτουν οι αρνητές και οι συνωμοσιολόγοι.

Για να διαβασετε ολόκληρο το κείμενο, πατήστε ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: