Οσο κι αν το μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί να εμφανίσει μια επίπλαστη εικόνα ενότητας, το ρήγμα του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους δύο πρώην πρωθυπουργούς είναι πλέον βαθύ.
Κάτι που δεν πέρασε απαρατήρητο στις αρχές της εβδομάδας ήταν... η αγωνιώδης προσπάθεια του μεγάρου Μαξίμου να αξιοποιήσει την παρουσία του Αντώνη Σαμαρά στα εγκαίνια του μετρό στον Πειραιά τη Δευτέρα, όπου μίλησε ο πρωθυπουργός, προκειμένου να καμουφλάρει το γεγονός ότι ο τελευταίος βρίσκεται σε τροχιά ρήξης τόσο με τη σαμαρική όσο βέβαια και με την καραμανλική πλευρά.
Εξού και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στα εγκαίνια, θέλησε να απευθυνθεί προσωπικά στον Αντ. Σαμαρά και να πει πως «το έργο αυτό όντως ξεκίνησε έμπρακτα από τη δικιά μας τότε διακυβέρνηση και χαίρομαι που είσαι σήμερα παρών, αποδεικνύοντας ότι ναι, τα έργα αυτά προφανώς και έχουν μια συνέχεια και όλες οι κυβερνήσεις με τον τρόπο τους τα έχουν υπηρετήσει». Εξού και το Μαξίμου μέσω διαρροών έσπευδε να προβάλει ότι κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης αυτής ο κ. Μητσοτάκης καθόταν ανάμεσα στον Αντ. Σαμαρά και στον υπουργό Υποδομών Κώστα Καραμανλή του Αχιλλέα, σε μια προσπάθεια να παρουσιάσει μια επίπλαστη εικόνα εσωκομματικής ενότητας και να ερμηνεύσει την παρουσία του κ. Σαμαρά ως στήριξη στον πρωθυπουργό.
Δεν το χαρίζει
Φυσικά είναι προφανές ότι ο Αντ. Σαμαράς παρέστη στη συγκεκριμένη εκδήλωση όχι με στόχο να στηρίξει τον κ. Μητσοτάκη, αλλά για να μην του χαρίσει το έργο, του οποίου η σύμβαση υπεγράφη επί των ημερών του. Διότι αν πραγματικά ήθελε να τον στηρίξει, θα είχε παραστεί και στην εορταστική ομιλία του πρωθυπουργού ανήμερα των γενεθλίων της Ν.Δ., στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος. Και βέβαια αν ήθελε να τον στηρίξει, θα είχε παραστεί και στην ομιλία του στη Βουλή για τις υποκλοπές σε μια κρίσιμη για τον πρωθυπουργό συνεδρίαση. Τα ίδια ασφαλώς ισχύουν και για τον έτερο πρώην πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, που επίσης επέλεξε να απουσιάσει από τις δύο αυτές πρωθυπουργικές ομιλίες. Και αν βάλει κανείς τις κοινές απουσίες των δύο πρώην πρωθυπουργών δίπλα δίπλα με το κοινό τους δείπνο στη Θεσσαλονίκη μετά την ομιλία Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, κατά το οποίο ήταν μόνο οι δυο τους, το εσωκομματικό μείγμα γίνεται ακόμα πιο εκρηκτικό.
Διαφορετική πορεία
Οσο για τον Κ. Καραμανλή του Αχιλλέα, ο οποίος παρέστη και μίλησε εκ της ιδιότητός του ως αρμόδιος υπουργός στα εγκαίνια του μετρό στον Πειραιά, ο ίδιος μπορεί να ανήκει στην ίδια οικογένεια, αλλά ούτε είναι ο πρώην πρωθυπουργός και ξάδελφός του, ούτε και τον εκφράζει. Μάλιστα θυμίζουμε ότι την επομένη της παρέμβασης του πρώην πρωθυπουργού στα Ανώγεια της Κρήτης, που προκάλεσε μεγάλο πλήγμα στον πρωθυπουργό, το μέγαρο Μαξίμου επιστράτευσε -κατά την περιοδεία Μητσοτάκη στη γενέτειρα του ιδρυτή της Ν.Δ., τις Σέρρες- τις δηλώσεις του ξαδέλφου και υπουργού Υποδομών ότι «όλοι οι νεοδημοκράτες είμαστε μια γροθιά μαζί σας για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε με ομοψυχία κυρίως και με ενότητα τα μεγάλα προβλήματα του τόπου», σε μια προσπάθεια να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις. Γεγονός που αφενός προκάλεσε δυσφορία σε καραμανλικά στελέχη και αφετέρου πολλοί στη Ν.Δ. υποθέτουν ότι προκάλεσε ενόχληση και στον ίδιο τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.
Ως γνωστόν, το προηγούμενο βράδυ από τα Ανώγεια, ο τελευταίος είχε απορρίψει συνολικά το αφήγημα Μητσοτάκη στο θέμα των υποκλοπών, ενώ επέλεξε να μη χειροκροτήσει τον πρωθυπουργό -όπως τα άλλα «γαλάζια» στελέχη- κατά την ομιλία του στη ΔΕΘ. Και ο Κυρ. Μητσοτάκης την επόμενη μέρα στη συνέντευξη Τύπου κινήθηκε μετωπικά απέναντι στον κ. Καραμανλή και στα προβεβλημένα καραμανλικά στελέχη που ταυτίζονται με τις απόψεις του, αναγκαζόμενος να παραδεχτεί ρητά ότι διαφωνεί μαζί τους, με αποτέλεσμα η ανοιχτή σύγκρουση Καραμανλή - Μητσοτάκη για το σκάνδαλο των υποκλοπών να γίνει δημόσια ορατή σε όλες της τις διαστάσεις.
Ο Αντ. Σαμαράς δεν έχει τοποθετηθεί δημοσίως για την υπόθεση των παρακολουθήσεων, αλλά μέχρι στιγμής κρατάει αποστάσεις από τον πρωθυπουργό, στέλνοντας μηνύματα διά των απουσιών του. Ομως η δική του σφοδρή σύγκρουση με τον Κυρ. Μητσοτάκη πραγματοποιήθηκε επίσης σε δημόσια θέα και κορυφώθηκε μπροστά στα μάτια του εσωκομματικού ακροατηρίου στο τελευταίο συνέδριο της Ν.Δ. Εκεί ο κ. Σαμαράς κλιμάκωσε για τα καλά τις αλλεπάλληλες επιθέσεις του στον πρωθυπουργό, με ασταμάτητα «καρφιά» που ξεκινούσαν από την πολιτική Μητσοτάκη στην ενέργεια, περνούσαν από τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και έφταναν στο θέμα του ιδεολογικοπολιτικού χαρακτήρα του κόμματος, με τον Αντ. Σαμαρά να κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι τον έχει αλλοιώσει και ότι έχει μετατρέψει τη Ν.Δ. σε... Ποτάμι.
Παραβλέποντας, βέβαια, την ανάθεση των πιο κρίσιμων υπουργείων σε όλη την προερχόμενη από τον ΛΑΟΣ ακροδεξιά τριπλέτα. Και η μεγάλη ενόχληση του κ. Μητσοτάκη φάνηκε από την επιλογή του να αντεπιτεθεί, από το ίδιο βήμα του συνεδρίου, στον πρώην πρωθυπουργό, επιστρέφοντάς του το τελευταίο «καρφί» με την αναφορά του στο ιστορικό χαμηλό ποσοστό του 18% που έφτασε η Ν.Δ. επί Σαμαρά το 2012. Αλλά η πρωθυπουργική ενόχληση έγινε τότε φανερή και από την προσπάθεια του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου να εμφανίσει τον Αντ. Σαμαρά, ούτε λίγο-ούτε πολύ, ως ένα περίπου περιθωριακό στέλεχος μέσα στο «πολυσυλλεκτικό» κόμμα της Ν.Δ.
40 κύματα
Θυμίζουμε ότι οι σχέσεις Μητσοτάκη - Σαμαρά έχουν περάσει από 40 κύματα. Ο Αντ. Σαμαράς έπαιξε βασικό ρόλο στην εκλογή Μητσοτάκη στην αρχηγία της Ν.Δ. και ο νέος αρχηγός προεκλογικά του είχε δώσει το ελεύθερο να ηγεμονεύει στο κόμμα. Μετεκλογικά όμως άρχισε να τον «αδειάζει» σε μια σειρά από ζητήματα, όπως η πρωθυπουργική στροφή στο Μακεδονικό ή η επιλογή προσώπων για τις θέσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Ευρωπαίου επιτρόπου, τις οποίες ο κ. Σαμαράς εμφανιζόταν να επιθυμεί. Εκτοτε το ρήγμα μεταξύ τους είναι εξόφθαλμο όσο και αν τώρα το μέγαρο Μαξίμου προσπαθεί να εμφανίσει μια άλλη εικόνα. Και παρά το γεγονός ότι έχουμε μπει στην τελική ευθεία για τις εκλογές (όποτε και αν γίνουν), κάτι που σε άλλη περίπτωση θα σκέπαζε τέτοιες αντιθέσεις, τώρα φαίνεται ότι το ρήγμα του πρωθυπουργού με τους δύο προκατόχους του είναι αγεφύρωτο.
Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων του μετρό στον Πειραιά, ο κ. Μητσοτάκης καθόταν ανάμεσα στον Αντ. Σαμαρά και τον υπουργό Υποδομών Κώστα Καραμανλή του Αχιλλέα. Ομως, όλα δείχνουν ότι ο Αντώνης Σαμαράς παρέστη όχι με στόχο να στηρίξει τον κ. Μητσοτάκη, αλλά για να μην του χαρίσει το έργο
Γιάννης Μπασκάκης
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου