Για σχέδιο της κυβέρνησης να εγγραφούν στο δημόσιο χρέος οι εγγυήσεις ύψους περίπου 20 δισ. ευρώ για χάρη των τραπεζών και των funds, έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας στη... συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ το σαββατοκύριακο, με την κυβέρνηση να μην απαντά και να επιβεβαιώνεται το σενάριο πως ετοιμάζουν νέο πλιάτσικο και μαζική εκποίηση κατοικιών με αθρόους πλειστηριασμούς ακόμα και για χρέη 20.000 ευρώ., όπως τόνισε χαρακτηριστικά με δήλωσή του ο Νάσος Ηλιόπουλος, εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Αλέξης Τσίπρας προειδοποίησε τον Κ. Μητσοτάκη, πως «αν είναι να φεσώσει με την ατζαμοσύνη του τον ελληνικό λαό με 20 δισ. για το Σχέδιο Ηρακλής, να σταματήσει τώρα κάθε διαδικασία εκποίησης» και τόνισε πως «τα χρήματα του ελληνικού λαού να γίνουν εγγυήσεις όχι για εκποιήσεις αλλά για ρυθμίσεις και κοινωνική κατοικία».
Μιλώντας ο Αλ. Τσίπρας στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ είπε σχετικά μεταξύ άλλων:
« Έδωσαν 19 δισεκατομμύρια εγγυήσεις στο περιβόητο σχέδιο «Ηρακλής». Για να γίνει τι; Για να πάρουν τα funds δια μέσω των λεγόμενων servicers τα κόκκινα δάνεια στο μισό της αξίας και να κάνουν πλειστηριασμούς για να τα πουλήσουν περισσότερο και να κερδίσουν.
Και το ερώτημα είναι: Γιατί πριν προχωρήσει αυτή η διαδικασία, να μη δίνεται η δυνατότητα να ερωτηθεί ο ιδιοκτήτης, αν μπορεί με μια εύλογη ρύθμιση, παραπάνω από το μισό να πω εγώ, να δώσει και κάτι παραπάνω, να μπορέσει να κρατήσει το σπίτι του; Γιατί χωρίς ρύθμιση να ζητά η τράπεζα από τον ιδιοκτήτη το 150% ή το 200% της αξίας και να δίνεις τα funds τη μισή ή στα 3/5;»
Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε στον νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ:
«Εμείς όμως ψηφίσαμε, μέσα από σκληρή διαπραγμάτευση, έναν νόμο ο οποίος νόμος προέβλεπε και προβλέπει να μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία εκποίησης δανείων στους servicers μόνο υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχουν συγκεκριμένα στάδια για τη ρύθμιση των δανείων αυτών με τους ιδιοκτήτες. Τι έκανε όταν ήρθε η Νέα Δημοκρατία; Έφτιαξε το σχέδιο «Ηρακλής» και προχώρησε στη διαδικασία των πλειστηριασμών. Αλλά επειδή προφανώς ο νόμος που εμείς ψηφίσαμε το ’15 δεν τους έκανε, διότι προέβλεπε στάδια ρυθμίσεων, πήγαν να προχωρήσουν τη διαδικασία μ’ έναν νόμο του 2003.
Ένας νόμος που δεν προβλέπει υποχρεωτικά στάδια ρυθμίσεων και δίνει πλήρη φορολογική απαλλαγή σε όλες τις πράξεις που διενεργούν τα funds. Να μην καταβάλλεται δηλαδή φόρος υπεραξίας στην πώληση, να μην πληρώνεται ΦΠΑ, να μην υποβάλλεται φόρος για τους τόκους που εισπράττονται από την εξυπηρέτηση των δανείων.
Αντιθέτως, ο νόμος του ’15 προβλέπει ότι κάθε πράξη και κάθε ενέργεια φορολογείται. Γι’ αυτό επέλεξαν, κυβέρνηση και funds, το πλαίσιο του 2003, για να κάνουν πλειστηριασμούς και να βγάζουν εύκολα χρήμα. Ποια είναι τ’ αποτελέσματα σε νούμερα; 44.000 πλειστηριασμοί προβλεπόμενοι στο 2022. Έχουν γίνει πάνω από 30.000. Είναι τρεις φορές περισσότεροι απ’ ό,τι έγιναν το ’21. Αλλά ούτε 3 στους 100 ιδιοκτήτες δεν κατάφεραν να μπουν σε καθεστώς ρύθμισης»...
documentonews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου