Στο τούνελ της ενεργειακής κρίσης βρίσκεται η Δύση με τον χειμώνα να προμηνύεται δύσκολος και τις τελευταίες αποφάσεις της Gazprom να μαρτυρούν το γενικό κλίμα δυστοκίας που επικρατεί.
Σε αυτην την κατάσταση που θυμίζει «πόλεμο νεύρων» βρίσκεται η Γηραιά Ήπειρος, με τις κυβερνήσεις να επιδίδονται σε μαραθώνιες διαβουλεύσεις και εργασίες προσπαθώντας να... βάλουν πλαφόν στην κατανάλωση της θέρμανσης στα δημόσια κτίρια υπό τον φόβο εκτροχιασμού του οικονομικού «βαγονιού».
Η απόφαση της ρωσικής Gazprom να επιβάλλει συνεχόμενες διακοπές στη λειτουργία του αγωγού Nord Stream αύξησε, αν μη τι άλλο, το επίπεδο συναγερμού με τους Ευρωπαίους να στέλνουν το μήνυμα ότι θα υπάρξει πολιτική τιμωρητικών μέτρων σε περίπτωση που το Κρεμλίνο τραβήξει απότομα το σχοινί.
Στο πλαίσιο της γενικότερης προσπάθειας συγκράτησης των τιμών, οι επτά ισχυρότερες οικονομίες του πλανήτη, οι G7, προωθούν την επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου και πετρελαίου κάτι το οποίο όμως βρίσκει την πλήρη αντίθεση της Μόσχας που στο άκουσμα της είδησης απειλεί με διακοπή των παροχών.
Από την άλλη πλευρά, όμως, ρεπορτάζ αμερικανικών μέσων ενημέρωσης θέλουν τη Μόσχα να διατηρεί την παραγωγή του πετρελαίου της, κάτι που θα φανεί στη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ και των συμμάχων του, συμπεριλαμβανόμενης και της Ρωσίας, τη Δευτέρα.
Σε αυτό το θολό τοπίο, δυσοίωνες είναι οι εκτιμήσεις του αμερικανικού περιοδικού TIME, που στον τίτλο του γράφει: «Θα βαθύνει η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη».
Σύμφωνα με τον ειδικό σε θέματα ενέργειας Λέβελιν Κινγκ, το τέλος του τρέχοντος έτους για την Ευρώπη είναι πιθανό να είναι «ο χειρότερος χειμώνας της από εκείνον στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, από το 1944 έως το 1945».
«Οι τιμές του φυσικού αερίου ξεπέρασαν τα 3.100 δολάρια ανά 1000 κυβικά μέτρα στα μέσα Αυγούστου, μια αύξηση 610% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, όπως μετρήθηκε από την ολλανδική αγορά TTF. Σε αυτή την τιμή, πολλοί σταθμοί παραγωγής ενέργειας δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά να λειτουργήσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα» επισημαίνεται στο άρθρο.
«Ως συνέπεια της αύξησης του κόστους των καυσίμων εισροών, οι τιμές αναφοράς της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη έχουν εκτιναχθεί σχεδόν 300% το 2022, σπάζοντας ρεκόρ. Συνολικά, οι τιμές της ενέργειας είναι δέκα φορές υψηλότερες από τον μέσο όρο της πενταετίας» προστίθεται.
Τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμα, γράφει η αρθρογράφος. Η ευρωπαϊκή ήπειρος απέχει πολύ από το να είναι έτοιμη. Με ζεστό καιρό, ο εξοπλισμός ψύξης καταναλώνει ηλεκτρική ενέργεια, η οποία μπορεί να παράγεται από φυσικό αέριο, αιολική ή ηλιακή ενέργεια, άνθρακα, γεωθερμία, βιομάζα ή πυρηνική ενέργεια.
Αντίθετα, σε κρύο καιρό – την «περίοδο θέρμανσης» – η ενέργεια αντλείται κυρίως από ορυκτά καύσιμα, ιδίως φυσικό αέριο και πετρέλαιο, επειδή τα περισσότερα συστήματα θέρμανσης εξακολουθούν να λειτουργούν με πετρέλαιο.
Όπως κάθε χρόνο, η ζήτηση για φυσικό αέριο θα αυξηθεί επομένως δραματικά τον ερχόμενο χειμώνα...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου