Διπλή θεσμική παρέμβαση, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για τη διερεύνηση του σκανδάλου των τηλεφωνικών... παρακολουθήσεων στην Ελλάδα είναι σε εξέλιξη.
Την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου, η αντιπρόεδρος της Επιτροπής, με χαρτοφυλάκιο και στα θέματα διαφάνειας, Βέρα Γιούροβα, επισκέπτεται την Αθήνα και εκτός από την προγραμματισμένη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη, τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γ. Οικονόμου, τον υπουργό Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρα και τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Μ. Βαρβιτσιώτη θα συναντηθεί και με εκπροσώπους των δημοσιογραφικών ενώσεων. Mια μέρα πριν θα έχει συναντήσει στις Βρυξέλλες τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Αλέξη Τσίπρα.
Την Παρασκευή θα συμμετάσχει στο Athens Democracy Forum και θα συναντηθεί με την πρόεδρο του ΣτΕ, Ευαγγελία Νίκα και τον συνήγορο του Πολίτη, Αν. Ποττάκη. Η επίτροπος, η οποία δεν έχει κρύψει, σε πρόσφατη συνέντευξή της στην «Εφ.Συν.», τους έντονους προβληματισμούς της για την εκτέλεση του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ και για τις αποκαλύψεις για παρακολουθήσεις δημοσιογράφων, έχει καταστήσει σαφές ότι με την επίσκεψή της στην Ελλάδα θέλει να κατανοήσει την κατάσταση «ακούγοντας αυθεντικές μαρτυρίες και πληροφορίες». Σύμφωνα δε με πληροφορίες, μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεων θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου.
Στις 2 Νοεμβρίου φτάνει στην Αθήνα η διερευνητική αποστολή της PEGA, της υποεπιτροπής για τις παρακολουθήσεις και τα παράνομα κατασκοπευτικά λογισμικά. Η αποστολή, η οποία θα κάνει στάση και στη Λευκωσία, έχει αναπτύξει πλούσια δραστηριότητα για τη διερεύνηση των καταγγελιών που αφορούν παρακολουθήσεις δημοσιογράφων και αντιπολιτευόμενων πολιτών σε Ουγγαρία, Πολωνία, Ισπανία και Ελλάδα. Στις 21 Σεπτεμβρίου η υποεπιτροπή πραγματοποίησε ειδική ακρόαση στις Βρυξέλλες με τη συμμετοχή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. και ευρωβουλευτή της σοσιαλιστικής ομάδας, Ν. Ανδρουλάκη, των δημοσιογράφων Θ. Κουκάκη, Στ. Μαλιχούδη, Ελίζας Τριανταφύλλου, καθώς και του προέδρου της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών και επίτιμου αντιπροέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, Χρήστου Ράμμου.
«Μετά την Ουγγαρία, την Πολωνία και την Ισπανία, η Ελλάδα είναι το τελευταίο κράτος-μέλος που κατηγορείται για παρακολούθηση δημοσιογράφων και πολιτικών της αντιπολίτευσης. Ενώ η αντιπολίτευση επιδιώκει διαφάνεια και αυξάνει σταθερά την πίεση, η ελληνική κυβέρνηση έχει αναγνωρίσει τις επιλεκτικές επιχειρήσεις παρακολούθησης, αλλά επιμένει στη νομιμότητά τους και αρνείται κατηγορηματικά την αγορά ή χρήση του εμπορικού spyware Predator» αναφέρει έγγραφο των υπηρεσιών μελετών του Ευρωκοινοβουλίου που ζητήθηκε από την PEGA για την ενημέρωση των μελών της. Το κείμενο το οποίο, όπως αναφέρουν οι συντάκτες του, «συνθέτει τις ταχύρρυθμες και άκρως πολιτικοποιημένες εξελίξεις σε εθνικό επίπεδο και ενσωματώνει τις αντιδράσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης» έχει τίτλο «Eίναι τo ελληνικό Predatorgate το τελευταίo κεφάλαιο στο σκάνδαλο παρακολουθήσεων στην Ευρώπη;».
Μια γεύση -τηρουμένων των αναλογιών- για το πώς λειτουργεί η υποεπιτροπή δίνεται από την τελευταία διερευνητική της επίσκεψη στην Πολωνία, όπου διερευνά τη χρήση από τις κυβερνήσεις του ισραηλινού λογισμικού κατασκοπίας Pegasus και άλλων επεμβατικών εργαλείων παρακολούθησης, θεωρώντας αυτή την τεχνολογία απειλή για τη δημοκρατία στο μπλοκ των 27 κρατών-μελών της Ε.Ε. Κατά την επίσκεψή της, η 10μελής αντιπροσωπεία της PEGA συναντήθηκε με Πολωνούς που στοχοποιήθηκαν από το παράνομο λογισμικό, μεταξύ αυτών βουλευτές, δικαστές και άλλους αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένων μελών μιας επιτροπής στην ελεγχόμενη από την αντιπολίτευση Γερουσία που διερευνά τη χρήση του Pegasus.
Στη συνέντευξη Τύπου στη Βαρσοβία τόσο ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας, Jeroen Lenaers (από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα), όσο και η εισηγήτρια της υπό σύνταξης έκθεσης, Ολλανδή ευρωβουλευτής Sophie in ’t Veld (από την πολιτική ομάδα Renew), εξέφρασαν τη δυσαρέσκεια και ανησυχία τους για την άρνηση των κρατικών πολωνικών αρχών να συνδράμουν με την παρουσία τους την έρευνα. Η ευρωβουλευτής Sophie in ’t Veld ζήτησε επίσης από την κυβέρνηση του Ισραήλ να σπάσει τη σιωπή της και να συνδράμει την έρευνα, απαντώντας εάν η Πολωνία είναι μεταξύ των χωρών στις οποίες η ομάδα NSO με άδειες εξαγωγής και προώθησης που δόθηκαν από την ισραηλινή κυβέρνηση περιλαμβάνονται στις χώρες όπου έσπασαν τα συμβόλαια.
«Γιατί επιτρέπεται η NSO να δραστηριοποιείται στην Ευρωπαϊκή Ενωση, με οικονομικές συναλλαγές μέσω του Λουξεμβούργου, να πουλάει τα προϊόντα της σε 12 κράτη-μέλη, προϊόντα που έχουν χρησιμοποιηθεί για να παραβιάσουν τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών και να επιτίθενται στη δημοκρατία της Ευρωπαϊκής Ενωσης;» διερωτήθηκε η Ολλανδή ευρωβουλευτής από το βήμα της συνέντευξης. Πρόσθεσε δε ότι «οι κυβερνήσεις δεν χρησιμοποιούν το κατασκοπευτικό λογισμικό μόνο για την ασφάλεια των πολιτών αλλά εναντίον των πολιτών, ως εργαλείο μιας αυταρχική πολιτικής»...
Χριστίνα Κοψίνη
Η Εφημερίδα των Συντακτών
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου