7.9.22

Στο τραπέζι του Καραμανλή το κεφάλι του Κυριάκου...


Εάν ήταν στο χέρι του Κυριάκου Μητσοτάκη ο μόνος Καραμανλής που θα «έπαιζε» στην επικαιρότητα της Πέμπτης αλλά κι έπειτα θα ήταν ο νεότερος Καραμανλής. Ο υπουργός Υποδομών που τον συνόδευσε στις Σέρρες και πόζαρε μαζί του κάτω από τη μαρκίζα «Κορυφή», την επομένη της ομιλίας του Κώστα Καραμανλή. 

Αν δε ο πρωθυπουργός επισκεπτόταν κι ένα... καταφύγιο άγριων ζώων και φωτογραφιζόταν με έναν αετό, θα κατάφερνε να καλύψει κάθε πιθανό «λήμμα» της ειδησεογραφίας από το ράπισμα που δέχτηκε από τον Κ. Καραμανλή το προηγούμενο βράδυ. Βέβαια, τόσο το ειδικό βάρος του πρώην πρωθυπουργού όσο και το γεγονός ότι η νέα λίστα… Σκρέκα για τα τηλεοπτικά κανάλια δεν έχει ακόμη κατατεθεί, η παρέμβαση Καραμανλή έφτασε σε όλη τη χώρα.

Ο πρώην πρωθυπουργός έκλεισε το καλοκαίρι έτσι όπως το άνοιξε. Ηταν η πρώτη ημέρα του Ιουνίου όταν εκφωνούσε εκείνη την ομιλία στο Μέγαρο Μουσικής για την Ελλάδα και την Ευρώπη κατόπιν πρόσκλησης της οργάνωσης γυναικών Παναθηναϊκή. Παρά τις αντιδράσεις που τότε προκάλεσε, αναμφίβολα στο Μέγαρο Μαξίμου θα εύχονταν η ομιλία της τελευταίας ημέρας του Αυγούστου να μοιάζει με την προηγούμενη. Φευ!

Η ομιλία Καραμανλή από τα Ανώγεια με αφορμή τα δέκα χρόνια από τον θάνατο του Γιάννη Κεφαλογιάννη λαμπάδιασε τις φωτιές που έτσι κι αλλιώς έχουν αρχίσει να καίνε τον Κυρ. Μητσοτάκη από το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων κι ας κατάφερε να γλιτώσει από τις άλλες που τον έκαψαν πέρσι χάρη στις πολλαπλές βροχοπτώσεις του καλοκαιριού. 

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στη γενέτειρα των Καραμανλήδων έγινε γνωστή λίγες ημέρες πριν από την ομιλία Καραμανλή στα Ανώγεια, η οποία με τη σειρά της είχε ανακοινωθεί εδώ και αρκετές εβδομάδες, δείγμα πως στο Μέγαρο Μαξίμου λειτουργούν ακόμη κάποια αντανακλαστικά παρά την απουσία του Γρηγόρη Δημητριάδη. Ηταν όμως απλώς μια απελπισμένη προσπάθεια να δείξει ότι ελέγχει την κατάσταση.

Τα «αυτονόητα»

Η αμηχανία που προκάλεσε στο Μέγαρο Μαξίμου η ομιλία του πρώην προέδρου έγινε ολοφάνερη από την ενοχική πρώτη αντίδραση μέσω διαρροών. Η βιτριολική συνέχεια που έδωσαν επώνυμες και ανώνυμες κυβερνητικές πένες και τρολ για «φιλορώσο», «συριζαίο» κι άλλα γραφικά εξαϋλώθηκε μέχρι το πρωί της επομένης, μετά τη διαρροή του γραφείου Καραμανλή που κατεύνασε τα πνεύματα. Η επικοινωνία μεταξύ των γραφείων του νυν και του πρώην πρωθυπουργού μπορεί να μην επιβεβαιώθηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, την επιβεβαίωσαν όμως τα γεγονότα.

Σε κάθε περίπτωση, η γραμμή άμυνας του Μεγάρου Μαξίμου στα ιοβόλα πυρά που δέχτηκε από τον Κ. Καραμανλή βρέθηκε στην «ταύτιση του πρώην πρωθυπουργού με την κυβέρνηση». Βεβαίως δεν επιβεβαιώνεται ούτε από τις αναφορές στο «αντιδημοκρατικό και παράνομο» του σκανδάλου ούτε –πολύ περισσότερο– από την ξεκάθαρη μομφή προς τον Κυρ. Μητσοτάκη ότι «η επίκληση του απορρήτου σε τέτοιες περιπτώσεις υποτάσσεται στην ανάγκη κάθαρσης του δημόσιου βίου». Τις προηγούμενες ημέρες στελέχη όπως οι Ευάγγελος Αντώναρος, Θοδωρής Ρουσόπουλος και Νικήτας Κακλαμάνης είχαν δώσει το στίγμα, ενώ ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος είχε φροντίσει να δώσει την τεκμηρίωση για μια τέτοια παρέμβαση.

Το πόσο «αυτονόητα» ήταν όσα είπε ο πρώην πρωθυπουργός για την κυβέρνηση πάντως φαίνεται στις ιδιωτικές συνομιλίες της αυλής του πρωθυπουργού αλλά και από τη δήλωση του Ακη Σκέρτσου ο οποίος, με τον Γιώργο Γεραπετρίτη «πιασμένο» στην εποπτεία της διερεύνησης του σκανδάλου, ανέλαβε να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά. Κατά τον υπουργό Επικρατείας, η κυβέρνηση συμφωνεί με όσα κατέθεσε ο Κ. Καραμανλής δημόσια, πασχίζοντας κι αυτός να διασκεδάσει τις εντυπώσεις. Αυτές όμως οι δηλώσεις είναι αδύνατον να κάμψουν τη νευρικότητα που έχει ξεσπάσει και θα ενταθεί μετά το σήμα Καραμανλή στο εσωτερικό του κόμματος.

Ο άδειος πάγκος

Μετά τη μετακόμιση του Γιάννη Μπρατάκου στο γραφείο του πρωθυπουργού στη θέση του Γρ. Δημητριάδη, το βάρος πέφτει στον έλεγχο της κοινοβουλευτικής ομάδας. Ενα μεγάλο μέρος των σιωπηλών βουλευτών, που όλο αυτό το διάστημα δεν έχουν κάνει ούτε μια δήλωση στήριξης του πρωθυπουργού, βλέπουν τώρα την κρίση ως ευκαιρία. Εξού και ξεκίνησαν το παζάρι απευθείας με το Μέγαρο Μαξίμου για ανταλλάγματα, είτε για τις περιφέρειες και την επανεκλογή τους είτε προσωπικά και επιχειρηματικά.

Το προσεχές διάστημα αναμένεται να εμφανιστούν κάποιοι εξ αυτών στο προσκήνιο, αλλά όχι επειδή πείστηκαν από τα επιχειρήματα της κυβέρνησης. Εάν συνέβαινε κάτι τέτοιο θα φαινόταν και στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Τουναντίον, στη σύγκρουση της περασμένης εβδομάδας σημειώθηκε πλήθος απουσιών, ενώ τη Δευτέρα, κατά τη συζήτηση για την εξεταστική, δεν μπορούσε κανείς να μη σταθεί στη σύνθεση των εισηγητών που είχε έντονο το αποτύπωμα Μητσοτάκη. Αντίστοιχη και η σύνθεση της εξεταστικής επιτροπής, που με εξαίρεση μερικά πρόσωπα επιρροής Δημητριάδη, η πλειοψηφία λογοδοτεί μόνο στον αρχηγό.

Πρόσωπα ταγμένα στο πρόσωπο του ηγέτη εκ μεταγραφής και τα περισσότερα χωρίς ερείσματα στην παράταξη. Μάλιστα, για αρκετούς εντός του κόμματος αυτή η εικόνα εκλαμβάνεται και ως προάγγελος για το πώς θα κινηθεί ο Κυρ. Μητσοτάκης και στις επερχόμενες εκλογές, κατάσταση που έχει θορυβήσει αρκετά παραδοσιακά στελέχη. Δεν εξευμενίζονται ούτε από τις υποσχέσεις για παροχές στη Θεσσαλονίκη την προσεχή εβδομάδα, αφού γνωρίζουν ότι οι δυνατότητες είναι περιορισμένες και οι ίδιοι δεν βρίσκονται στην κορυφή των προτεραιοτήτων του συστήματος του πρωθυπουργού. Αυτά χωρίς ακόμη ο έτερος πρώην πρωθυπουργός της παράταξης να έχει ανοίξει τα χαρτιά του, αν και φέρεται να τα έχει στα χέρια του...

Μηνάς Κωνσταντίνου

documentonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: