Η κριτική εναντίον της ηγεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους χειρισμούς της στο ενεργειακό και στο πολεμικό μέτωπο Ρωσίας Ουκρανίας... εδράζεται σε πολλούς λόγους, κυρίως όμως σε δύο. Ο πρώτος είναι πως δεν πρόβλεψε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να απαντήσει στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν με αντικυρώσεις, κλείνοντας τους αγωγούς φυσικού αερίου. Ο δεύτερος λόγος είναι η αφέλεια που επέδειξε στις υποσχέσεις για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της Ε.Ε. από άλλες πηγές, εκτός της Ρωσίας, και καθησύχαζε τους πολίτες μιλώντας για «ενεργειακή επάρκεια».
Μεταξύ των εναλλακτικών πηγών ενέργειας είναι και οι ΗΠΑ, οι οποίες-έχοντας ενεργειακή αυτονομία ασκούσαν και ασκούν πιέσεις στην Ε.Ε. για να κλιμακώσει τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας με την υπόσχεση ότι θα παράσχουν ενεργειακή στήριξη. Όμως, ένα χθεσινό δημοσίευμα των «Financial Times» αποτελεί ηχηρό καμπανάκι και προκαλεί ανησυχία για την ενεργειακή επάρκεια της Ε.Ε.
Το ρεπορτάζ καταγράφει δηλώσεις των μεγαλύτερων παραγωγών σχιστολιθικών κοιτασμάτων των ΗΠΑ, οι οποίοι διαμηνύουν ότι για τον χειμώνα που έρχεται δεν θα αυξήσουν την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου, για να αυξηθούν αντίστοιχα οι εξαγωγές προς την Ευρώπη.
Κοντολογίς, στέλνουν το μήνυμα «βγάλτε τα πέρα μόνοι σας». Ενισχύονται, έτσι, οι ανησυχίες που προκαλούν οι πληροφορίες περί σχεδίων της Κομισιόν για ηλεκτροδότηση με «δελτίο», που σημαίνει διακοπές ρεύματος, δηλαδή ελεγχόμενα blackout, που δεν είναι ευχάριστα σε κανονικές συνθήκες, πόσο μάλλον στην παγωνιά. Είναι σαφές ότι ο ερχόμενος χειμώνας θα είναι δύσκολος από πλευράς κάλυψης των αναγκών θέρμανσης των ευρωπαϊκών νοικοκυριών και εύρυθμης λειτουργίας των επιχειρήσεων. Όμως, όσο δύσκολος κι αν είναι ο «ενεργειακός χειμώνας», ημερολογιακά θα περάσει.
Το μέγα ερώτημα είναι πότε θα περάσει ο «οικονομικός χειμώνας» στον οποίο βυθίζεται σταδιακά η ευρωπαϊκή οικονομία...
Πάνος Κακούρης
Η Ναυτεμπορική
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου