Το αφήγημα περί επιβολής “νόμου και τάξης” στα πανεπιστήμια ήταν κεντρική προεκλογική γραμμή της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και από τις πρώτες... πολιτικές που εξήγγειλε με τυμπανοκρουσίες μετά την εκλογική νίκη του 2019.
Η πανεπιστημιακή αστυνομία όμως έμεινε για πολύ καιρό στα χαρτιά, καθώς οι ψυχραιμότερες και μετριοπαθέστερες φωνές στην κεντροδεξιά είχαν σημάνει καμπανάκι στο Μαξίμου για τους κινδύνους έντασης στα ΑΕΙ με απρόβλεπτες διαστάσεις.
Μερίδα της βάσης και των στελεχών της ΝΔ όμως επέμεινε στη σύγκρουση στα πανεπιστήμια, που θεωρούσε και θεωρεί ως “κέντρα ανομίας” και επί της ουσίας “κάστρα” αριστερών παρατάξεων. Και καθώς οι πολιτικές αντοχές της κυβέρνησης άρχισαν πλέον να δοκιμάζονται, αλλά και με το βλέμμα στις επόμενες εκλογές, οι Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ) έκαναν την πρώτη τους εμφάνιση αρχές Σεπτεμβρίου. Κεντρικό επιχείρημα της κυβέρνησης ήταν η μετατροπή κατάληψης στο ΑΠΘ σε βιβλιοθήκη.
Η συνέχεια γνωστή. Επεισόδια με χρήση βίας κατά φοιτητών και τα ΜΑΤ να φυλάνε τις ΟΠΠΙ. Το παράλογον του πράγματος, αστυνομικοί να φυλάνε τους αστυνομικούς που φυλάνε τα ΑΕΙ, σχολίασε ακόμη και η Ένωση Αστυνομικών Θεσσαλονίκης, η οποία άσκησε κριτική και για την παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων στη συναυλία του Θανάση Παπακωνσταντίνου στο ΑΠΘ. Τα σενάρια πάντως που κυκλοφόρησαν εν τω μεταξύ για σιωπηρή απόσυρση της πανεπιστημιακής αστυνομίας διαψεύστηκαν κατηγορηματικά.
Το θρίλερ στην Πολυτεχνειούπολη του Ζωγράφου που εκτυλίχθηκε το πρωί της Τρίτης περιέπλεξε ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Πολλώ δε μάλλον που μεταξύ των συλληφθέντων για ναρκωτικά ήταν και 22χρονη δόκιμη αστυφύλακας. Η αστυνομία λοιπόν φυλάει την πανεπιστημιακή αστυνομία που φυλάει τα ΑΕΙ από επίορκους αστυνομικούς, που μετείχαν σε συμμορία, η οποία έκανε ακόμη και face control στην Πολυτεχνειούπολη...
Ωστόσο στη ΝΔ υπάρχουν αυτοί που εξακολουθούν να θεωρούν ότι μόνη λύση είναι η πανεπιστημιακή αστυνομία και ότι η κυβέρνηση κακώς δεν προχώρησε εδώ και καιρό σε σκληρή πολιτική στα ΑΕΙ. Ο βουλευτής Νοτίου Τομέα της ΝΔ, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, προκάλεσε αίσθηση χθες δηλώνοντας: “Δεν μας φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ για την εικόνα στα πανεπιστήμια και τις φοιτητικές εστίες”.
Η παρέμβαση Κυρανάκη μπορεί βεβαίως να θεωρηθεί ότι δίνει και “δεξιό άλλοθι” στην κυβέρνηση για να προχωρήσει σε σύγκρουση στα ΑΕΙ. Όμως ο βουλευτής άσκησε κριτική για καθυστέρηση στην εφαρμογή όσων η ΝΔ έχει ψηφίσει. Και ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, έσπευσε να σχολιάσει την ανάρτηση Κυρανάκη ως επιβεβαίωση της κριτικής που ασκεί και ο ίδιος εκ δεξιών.
Όλα αυτά φέρνουν προφανώς σε αμήχανη θέση το Μαξίμου. Πως μπορεί να συνδυαστεί το επιδιωκώμενο άνοιγμα σε κεντρώους και μετριοπαθείς ψηφοφόρους με τη δίψα των σκληρών δεξιών (και ακροκεντρώων) για ιδεολογική κόντρα στα ΑΕΙ; Και πως θα αποφύγει η κυβέρνηση τον κίνδυνο να βρεθεί εγκλωβισμένη σε επεισόδια που η ίδια θα έχει τροφοδοτήσει, με απρόβλεπτες προεκτάσεις;
Σε πρώτη φάση η κυβέρνηση επιμένει στη λειτουργία των ΟΠΠΙ και εστιάζει στο γεγονός ότι η συμμορία στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου εν τέλει εξαρθρώθηκε.
“Καμία σοβαρή κυβέρνηση δεν μπορεί να ανέχεται τέτοιου είδους καταστάσεις. Πιστεύω ως Πολιτεία και ως κοινωνία πρέπει να αντιμετωπίζουμε αυτές τις καταστάσεις με αποφασιστικότητα και αυτό έγινε από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την Αστυνομία”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, στο Mega.
Υπερασπίστηκε δε τις ΟΠΠΙ, λέγοντας: “Αυτοί οι νέοι και οι νέες της πανεπιστημιακής Αστυνομίας είναι χθεσινοί φοιτητές, είναι εκεί για να περιπολούν στα campus και να προστατεύουν τα παιδιά μας, πάντα σε πλήρη συνεννόηση με την Πρυτανεία του εκάστοτε πανεπιστημιακού ιδρύματος.” Τόνισε επίσης ότι η δόκιμη αστυνομικός που συνελήφθη δεν έχει θέση στην ΕΛΑΣ...
Βίκυ Σαμαρά
news247.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου