Ορατά είναι ολοένα και περισσότερο πλέον τα σημάδια που καταδεικνύουν ότι η νομοθετική λειτουργία της εθνικής αντιπροσωπείας κινείται στη βαριά σκιά του άτυπου... προεκλογικού κλίματος, στο οποίο φαίνεται πως έχει εισέλθει ο πολιτικός κόσμος της χώρας. Η ψήφος ή και η στάση των κομμάτων στις διαδικασίες συζήτησης και έγκρισης των νομοθετημάτων που εισάγει στη Βουλή η κυβέρνηση παραπέμπουν πολύ συχνά στους σχεδιασμούς και στη στρατηγική τους ενόψει της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης. Δεν είναι λίγα τα νομοσχέδια που «περνούν» μόνο με τη θετική ψήφο της γαλάζιας πλειοψηφίας, ώστε να φαίνεται πολιτικά απομονωμένη (ενδεικτικά αναφέρονται τα σχετικά με τον ΟΣΕ, τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης, την κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για την ΕΥΠ, τη φιλοξενία ασυνόδευτων προσφυγόπουλων κ.λπ.). Στον αντίποδα, με τις θετικές ψήφους του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του ΠΑΣΟΚ εγκρίνονται επιλεκτικά σχέδια νόμου, όπως τα σχετικά με την ένταξη στο ΝΑΤΟ της Σουηδίας και της Φινλανδίας, τη δικαστική αστυνομία ή και την ψηφιακή διακυβέρνηση.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, στο πλαίσιο της επιδιωκόμενης από την Κουμουνδούρου κλιμάκωσης της επιθετικής προς την πλειοψηφία στάσης του ζητεί διαρκώς προσφυγή στις κάλπες, ενώ έχει επιλέξει ακόμα και αποχωρήσεις από ψηφοφορίες (προσφάτως για τις κυκλαδικές αρχαιότητες και λίγο παλαιότερα σε νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ).
Η συγκεκριμένη κόντρα των δύο, πάντως, καυτηριάζεται διαρκώς από τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης:
«Η αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ έγινε γιατί όχι μόνο συμφωνεί με αυτή τη στρατηγική και κάνει αντιπολίτευση στα επιμέρους, αλλά την εφάρμοσε κατά γράμμα όταν ήταν κυβέρνηση», έχει σχολιάσει από βήματος της Ολομέλειας ο κ. Αθ. Παφίλης. Από πλευράς της Ελληνικής Λύσης, που σπανιότατα ψηφίζει θετικά σε νομοσχέδια, εντάσσεται και το ΠΑΣΟΚ στην κριτική: «Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ είναι ίδιοι, είναι η τρόικα εσωτερικού», έλεγε χθες ο κ. Β. Βιλιάρδος. «Είναι θλιβερό να βλέπουμε αυτή τη συνέχεια μεταξύ αυτής της κυβέρνησης Ν.Δ. και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ», έχει σημειώσει ο κ. Γ. Βαρουφάκης, το κόμμα του οποίου ψηφίζει «όχι» σε όλα, όπως ακριβώς και το ΚΚΕ.
Με άρνηση στήριξης αρκετών νομοσχεδίων μέσω «παρών» και «όχι» στις ψηφοφορίες προσέρχεται στις νομοθετικές διαδικασίες το ΠΑΣΟΚ...
Γιώργος Μπουρδάρας
Η Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.