Τα βέλη σύσσωμης της αντιπολίτευσης δέχθηκε σήμερα στη Βουλή ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, στον απόηχο της αποκαλυπτικής μελέτης του καθηγητή Θ. Λύτρα για την τραγική διαχείριση της πανδημίας, με πάνω από 33.000 νεκρούς...
Καταιγιστικοί ήταν απ' την αξιωματική αντιπολίτευση ο Πολάκης και η Δώρα Αυγέρη, με τον υπουργό να απαντά συγκεκριμένα στους δύο όταν πήρε τον λόγο στην Ολομέλεια, που ψήφισε σήμερα το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την θεσμική αναβάθμιση του κλάδου των τεχνολόγων ακτινολογίας και ακτινοθεραπείας και τη χρονική επέκταση ρυθμίσεων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Ο υπουργός με ελάχιστα ψήγματα αυτοκριτικής, επέρριψε την ευθύνη για την υγειονομική τραγωδία κυρίως στην παραλλαγή Δέλτα, αλλά και στην άρνηση του κόσμου μπροστά στον εμβολιασμό. Υποστήριξε μάλιστα ότι σήμερα υπάρχουν 10.000 περισσότεροι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ, ενώ είπε κυνικά ότι όσο περισσότερος κόσμος φτάνει στις κλίνες ΜΕΘ, πάλι θα υπάρχει ένα σοβαρό ποσοστό κόσμου που θα είναι διασωληνωμένος και θα καταλήξει.
Σφοδρά αντιπολιτευτικά πυρά
«Εσάς δεν έπρεπε να σας λένε υπουργό Υγείας της Ελληνικής Δημοκρατίας, κύριε Πλεύρη. Έπρεπε να σας λένε βαρκάρη του Αχέροντα. Το έχετε πάρει χαμπάρι; Βαρκάρη του Αχέροντα, και εσάς και την κυρία Γκάγκα», ανέφερε ο Παύλος Πολάκης.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είχε προηγουμένως επικαλεστεί στοιχεία για την θνητότητα επί της θητείας του Θανάση Πλεύρη: «1η Σεπτεμβρίου του 2021, αναλαμβάνετε υπουργός Υγείας. Εκείνη τη μέρα είχαμε 590.832 νοσήσαντες, είχαμε 13.743 νεκρούς. Η κατανομή των νεκρών ήταν τρεις νεκροί στην ηλικία 0-17 ετών, 97 νεκροί στις ηλικίες 18-39 ετών, 2.153 νεκροί στις ηλικίες 40 έως 64, και 11.490 νεκροί στις ηλικίες 65 ετών και άνω. Στις 10 Ιουλίου 2022, είχαμε 3.843.142 νοσήσαντες, με αύξηση των εμβολιασθέντων. Είχαμε 30.476 νεκρούς, δηλαδή, είχαν προστεθεί 17.500 νεκροί στη χώρα μας, από την αρχή της πανδημίας, επί της θητείας σας κύριε Πλεύρη. Η κατανομή ήταν στους 0-17 ετών, επτά νεκροί. Στους 18-39 ετών, οι νεκροί ήταν 219. Στους 40-64 ετών, οι νεκροί ήταν 4.610. Στους 65 και άνω, οι νεκροί ήταν 25.640. Σήμερα, οι νεκροί είναι 33.111 οι νεκροί, έχουν δηλαδή προστεθεί άλλοι 3.000 από τότε. Σε ένα χρόνο, επί θητείας σας και της κ. Γκάγκα, έχουμε προσθέσει 19.500 νεκρούς. Έχετε πετύχει εεε;».
Ο Παύλος Πολάκης που αποκάλεσε επίσης «minister death» τον υπουργό Υγείας, ανέφερε ότι «η μελέτη Λύτρα-την κάνω με ελαφρά πηδηματάκια Τσιόδρα που υπέγραψε την μισή μελέτη, την άλλη μισή δεν την υπέγραψε, μην τον μαλώσει ο Μητσοτάκης-ξεβράκωσε την κυβέρνηση».
«Πρέπει να απολογηθεί η κυβέρνηση που ακολούθησε αυτή την εγκληματική πολιτική», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και πρόσθεσε: «Αντί να απολογηθείτε, αντί να βάλετε την ουρά στα σκέλια, αντί να κρυφτείτε, μιλάτε για μένα. Όμως εγώ σας έλεγα γιατί ποντάρετε, βρε άσχετοι, όλα τα όπλα μόνο στο εμβόλιο; Αυτό έχει ενδείξεις, βοηθάει αλλά όταν ο άλλος αρρωσταίνει, θέλει θεραπείες, θέλει ΜΕΘ, θέλει προσωπικό'. Αυτό δεν κάνατε. Είναι εγκληματική η διαχείριση και η μελέτη Λύτρα και όσα θα βγουν μέχρι το τέλος, θα είναι ο δρόμος που θα οδηγηθείτε, κύριε Πλεύρη, για ποινικές ευθύνες στο Ειδικό Δικαστήριο».
«Το έγκλημα που ξεμπροστιάζει η μελέτη Λύτρα, συντελέστηκε και συντελείται όσο είστε εσείς υπουργός κύριε Πλεύρη! Φέρετε ακέραια την πολιτική ευθύνη!» τόνισε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δώρα Αυγέρη.
Η βουλευτής αναφέρθηκε με τη σειρά της στη μελέτη Λύτρα, σημειώνοντας ότι «αναφέρεται με επιστημονικά στοιχεία, με επιστημονική τεκμηρίωση, σε ένα διαπιστωμένο έγκλημα το οποίο διαπράχθηκε και συνεχίζει να διαπράττεται». Η βουλευτής κατηγόρησε δε τον υπουργό και την κυβέρνηση ότι «σπεύσατε να τραμπουκίσετε τον ίδιο την συντάκτη της μελέτης, απαγορεύοντάς του μάλιστα την πρόσβαση σε όλα τα επιστημονικά δεδομένα- που είναι απαραίτητα για την μελέτη του- του ΕΟΔΥ. Όπως τραμπουκίσατε και τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ, όταν έβγαλε τους κοριούς σας στη φόρα».
«Πλέον κύριε υπουργέ, κύριε Πλεύρη, είστε διπλά υπόλογος. Όχι μόνο για την εκ προμελέτης δολοφονία του δημόσιου ΕΣΥ, εξαιτίας της οποίας χάθηκαν άδικα χιλιάδες ανθρώπινες ζωές, αλλά και για την προσπάθεια να συσκοτίσετε την έρευνα αυτού του εγκλήματος, που συντελέστηκε και συνεχίζεται να συντελείται επί των ημερών σας, όσο είστε εσείς υπουργός» συνέχισε η Δ. Αυγέρη.
Στη συνέχεια τον έψεξε για τις αλλαγές στις ανακοινώσεις σχετικά με την πανδημία. «Όσο κι αν αλλάζετε τα συστήματα καταγραφής, τον τρόπο παρουσίασης των στοιχείων, κύριε Πλεύρη, η πραγματικότητα είναι τραγική. Δεν μπορείτε να την κρύψετε, ούτε να την συσκοτίσετε. Και φυσικά, δεν μπορείτε να κρυφτείτε εσείς ο ίδιος. Ούτε εσείς, ούτε και ο πολιτικός σας προϊστάμενος, ο πρωθυπουργός, μαζί με τον οποίο φέρετε ακέραια την αντικειμενική πολιτική ευθύνη! Την αντικειμενική πολιτική ευθύνη! Είστε υπεύθυνοι για αυτή την τραγωδία. Είστε υπόλογοι!»
Απ' την πλευρά του ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ανδρέας Ξανθός κάλεσε δεν τον υπουργό να δηλώσει, ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας, ότι τα επιδημιολογικά στοιχεία και δεδομένα του ΕΟΔΥ, είναι ανοιχτά και προσβάσιμα από την επιστημονική κοινότητα.
Αναφερόμενος στην έκθεση του καθηγητή Θ. Λύτρα, ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «το συμπέρασμα της μελέτης δεν είναι η αξία των εμβολίων. Περί αυτού, δεν υπάρχει οιαδήποτε αμφισβήτηση. Το συμπέρασμα της μελέτης είναι ότι υπήρχαν αποτρέψιμοι θάνατοι στη χώρα».
Λόγω της αποδιοργάνωσης και της λειτουργικής κατάρρευσης του συστήματος υγείας, αυξήθηκαν οι θάνατοι, είπε ο Ανδρέας Ξανθός και πρόσθεσε: «Υπήρξαν άνθρωποι που θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αυτή η εξέλιξη, αν είχαν επενδυθεί οι αναγκαίοι πόροι στο δημόσιο σύστημα υγείας και αν δεν είχε γίνει η πολιτική επιλογή να επιφορτιστεί το ΕΣΥ όλο το βάρος της πανδημίας, να παραμείνει προστατευμένος ο ιδιωτικός τομέας, να υποδέχεται ροή περιστατικών που δεν μπορούσε να εξυπηρετήσει το δημόσιο σύστημα υγείας και να κερδοσκοπούν με προκλητικό τρόπο και τα ιδιωτικά θεραπευτήρια και τα διαγνωστικά κέντρα και τα κέντρα αποκατάστασης».
Ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. Γιώργος Φραγγίδης είπε η μελέτη Λύτρα κατέρριψε το αφήγημα καλής διαχείρισης της πανδημίας. «Έγινε φανερό και στην πανδημία ότι στο κέντρο παρέχονται πολύ καλύτερες υπηρεσίες υγείας και η πρόσβαση σε αυτές είναι καλύτερη σε σχέση με την περιφέρεια και ιδιαίτερα τη νησιωτική Ελλάδα. Την ανισότητα αυτή αποτυπώνει η μελέτη του καθηγητή κ. Λύτρα, για τη θνητότητα των δασωληνωμένων, λόγω covid, σε σχέση με τον φόρτο του συστήματος υγείας», είπε ο κ. Φραγγίδης και πρόσθεσε ότι η μελέτη αυτή καταρρίπτει και το αφήγημα της καλής διαχείρισης της πανδημίας, από την κυβέρνηση αλλά και τους ισχυρισμούς της ότι δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία για τους θανάτους, εκτός ΜΕΘ.
Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης υπογράμμισε ότι, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, το σύστημα είναι αναντίστοιχο με τις ανάγκες του λαού. «Η πανδημία απαιτούσε σύνολο μέτρων. Εσείς όμως τα φορτώσατε όλα στον εμβολιασμό, που ναι μεν, είναι αναγκαίος, όχι όμως και ικανός για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Όμως τα προληπτικά μέτρα στοιχίζουν, για το κράτος και τους επιχειρηματικούς ομίλους», είπε ο κ. Λαμπρούλης και κατήγγειλε ότι με όλες οι κυβερνήσεις αλλά και στην τριετία της πανδημίας, οι δημόσιες δομές, ο εξοπλισμός τους, η στελέχωση τους παρέμενε πολύ πίσω από τις λαϊκές ανάγκες. «Ταυτίζεστε τα αστικά κόμματα, στον περιορισμό της λαϊκής υγείας σε βασικά πακέτα, στην επιδείνωση της εργασίας των υγειονομικών και στην ενίσχυση της ιδιωτικής επιχειρηματικής δράσης», είπε ο Γιώργος Λαμπρούλης.
Η ειδική αγορήτρια της Ελληνικής Λύσης Μαρία Αθανασίου είπε ότι από την μελέτη Λύτρα προκύπτει ότι το Μαξίμου και το υπουργείο Υγείας είναι βαρύτατα εκτεθειμένοι για τη διαχείριση της πανδημίας, τους προηγούμενους μήνες και τις παλινωδίες με αστυνομικού τύπου μέτρα, χωρίς ουσιαστική ενίσχυση του ΕΣΥ. Η βουλευτής κατήγγειλε υποστέλεχωση και ελλιπή λειτουργία των νοσοκομείων.
Η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25 Μαρία Απατζίδη ανέφερε ότι η μελέτη του καθηγητή Θεόδωρου Λύτρα επιβεβαιώνει πως η κυβέρνηση συμπεριφέρθηκε «βλέποντας και κάνοντας» και δεν είχε υγειονομική πολιτική. «Άνθρωποι που θα μπορούσαν να έχουν σωθεί, κατέληξαν», είπε η βουλευτής του ΜέΡΑ25 που σχολίασε ότι «η κυβέρνηση ήταν εκείνη που έλεγε πως όσες περισσότερες ΜΕΘ, τόσοι περισσότεροι θα είναι οι νεκροί».
Τα «έριξε» στη Δέλτα
«Δίνουμε καθημερινή μάχη για την ενίσχυση του ΕΣΥ και την πανδημία» απάντησε ο υπουργός Υγείας. «Εγώ να δεχθώ την όποια κριτική. Να φτάνετε όμως να χειροκροτείτε έναν άνθρωπο που με ονομάζει minister death, αυτό ανταποκρίνεται στο πολιτικό επίπεδο που απαιτούν οι περιστάσεις;», είπε ο Θ. Πλεύρης.
Απαντώντας ειδικότερα στα στοιχεία που παρουσίασε νωρίτερα ο Π. Πολάκης είπε ότι με το τέλος του καλοκαιριού υπήρξε η μετάλλαξη «Δέλτα», η πλέον φονική μετάλλαξη, που είχε ως συνέπεια να αυξηθούν οι θάνατοι και επισήμανε πως «όταν έχεις αύξηση των κρουσμάτων και αύξηση των νοσηλειών, προφανώς θα υπάρξει αύξηση στις βαριές νοσηλείες και στους θανάτους».
Ειδικά για τη μελέτη του καθηγητή Θ. Λύτρα είπε ότι «οι επιστημονικές μελέτες δεν είναι αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης. Οι επιστήμονες κάνουν μελέτες, αυτές οι μελέτες γίνονται αντικείμενο συζήτησης στην επιστημονική κοινότητα» και «τα συμπεράσματα κάθε μελέτης, μπορεί η πολιτεία να τα αξιολογεί, με τα όργανά της, και ό,τι θεωρεί ότι είναι σωστό να το εφαρμόζει, όπου θεωρεί πως κάτι δεν είναι σωστό, να μην το εφαρμόζει». Τα στοιχεία της μελέτης Λύτρα, σημείωσε, «αξιολογούνται από τα επιστημονικά όργανα. Έχει στατιστικά στοιχεία και η ίδια η μελέτη επισημαίνει ότι πρέπει να ακολουθήσει άλλη έρευνα, για τους λόγους της θνητότητας».
«Φυσικά και να δούμε τι πρέπει να γίνει. Αλλά να έρχονται εδώ βουλευτές, και η κ. Αυγέρη νωρίτερα, που χρησιμοποίησε τη λέξη «δολοφόνοι», αυτή είναι η αντιπαράθεση που θέλετε;», είπε ο υπουργός Υγείας.
«Όταν κάποιος άνθρωπος φτάσει στη διασωλήνωση, έχει σοβαρές πιθανότητες να πεθάνει. Γι΄ αυτό το κρίσιμο είναι να μην φτάσει κανείς στη διασωλήνωση, διότι έχει αυξημένες πιθανότητες θανάτου», είπε ο υπουργός Υγείας, που διευκρίνισε πάντως ότι δεν υποτιμά την αυξημένη θνητότητα. Πρόσθεσε επίσης ότι δεν είναι αποκλειστική λύση η μεταφορά σε κλίνες ΜΕΘ γιατί όσο περισσότερος κόσμος, φτάνει στις κλίνες ΜΕΘ, πάλι θα υπάρχει ένα σοβαρό ποσοστό κόσμου που θα είναι διασωληνωμένος και θα καταλήξει. «Γι΄ αυτό τον λόγο, η πρώτη μάχη που δόθηκε από την παρούσα κυβέρνηση, ήταν να μην φτάσουμε να διασωληνωθούμε», είπε ο υπουργός Υγείας σημειώνοντας ότι το «όπλο» που είχε η κυβέρνηση, ήταν το εμβόλιο. «Εκεί πέρα, ναι, υπήρχαν άνθρωποι που δεν την στήριζαν αυτή την προσπάθεια», είπε ο Θάνος Πλεύρης που πρόσθεσε ότι τον Σεπτέμβριο του 2021 υπήρξε ένα τρομακτικό κύμα μετάλλαξης του κορονοϊού που βρήκε μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού ανεμβολίαστο.
«Για κανέναν υπουργό δεν είναι εύκολο να βάζει πρόστιμο στους άνω των 60 ετών, ούτε να έχει υγειονομικούς, που δεν πιστεύουν στην επιστήμη τους, σε αναστολή, ούτε να μην επιτρέπει σε κόσμο που δεν εμβολιάζεται, σε κλειστό χώρο και να μην μπορεί να έχει στοιχειώδη κοινωνική ζωή», συνέχισε ο υπουργός Υγείας και πρόσθεσε ότι «αυτά ήταν δύσκολα μέτρα» αλλά με αυτά τα μέτρα έφτασε η εμβολιαστική κάλυψη, από το 55% στο 80%. Και είναι αυτό το σημείο, κατά το οποίο ο κ. Πλεύρης, σημείωσε με νόημα, ότι υπάρχουν και μελέτες που λένε ότι 39.000 κόσμος «σώθηκε» από τα μέτρα αυτά. Την ώρα όμως της μάχης για να πειστούν οι πολίτες να εμβολιαστούν, είπε ο υπουργός Υγείας, κάποιοι «δυναμίτιζαν το εμβολιαστικό κίνημα».
Σε σχέση με τις ΜΕΘ, ο Θάνος Πλεύρης υπογράμμισε ότι έγινε υπερδιπλασιασμός τους και χρησιμοποιήθηκε όλο το προσωπικό που υπήρχε. Όπως όμως συνέβη σε όλες τις χώρες, τόνισε ο υπουργός, υπήρχαν και σημεία που το σύστημα πιέστηκε. «Προφανώς, υπήρχαν κρεβάτια που είχαν την υποδομή αυξημένης νοσηλείας που δεν ήταν εντός ΜΕΘ», είπε ο υπουργός Υγείας που πρόσθεσε ότι και για τη διασωλήνωση και για την επιλογή των ασθενών που θα βρεθούν σε κλίνες ΜΕΘ, ακολουθούνται βασικοί κανόνες. Ιδίως για τις κλίνες ΜΕΘ υπάρχουν βασικοί κανόνες που συνδέονται με το προσδόκιμο επιβίωσης. «Είναι τελείως διαφορετικό μια κλινική που μπορεί να έχει διασωληνώσει ανθρώπους άνω των 90 ετών και άλλο μια κλινική που διασωλήνωσε ασθενείς 35 έως 40 ετών», υπογράμμισε ο κ. Πλεύρης που πρόσθεσε πάντως ότι η μετάλλαξη «δέλτα» ήταν η πλέον φονική και γι΄ αυτό υπήρξε αύξηση θανάτων.
Στην κριτική για ελλιπή στελέχωση του ΕΣΥ, ο υπουργός Υγείας είπε ότι στο σύστημα έχουν μπει 15.000 και «ο κόσμος αυτός εργάζεται», είτε είναι επικουρικοί είτε μόνιμοι.
Σε κάθε περίπτωση, τόνισε, είναι 10.000 κόσμος παραπάνω, σε σχέση με το 2019. «Δεν υπήρξε κόσμος που να ήθελε να εργαστεί στο δημόσιο σύστημα υγείας και να μην εργάστηκε», είπε ο υπουργός Υγείας.
Δεν αποδέχθηκε τροπολογίες για ΕΥΠ
Ο κ. Πλεύρης δεν έκανε αποδεκτές τις τροπολογίες του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. για την ΕΥΠ, διότι, όπως είπε, το περιεχόμενο τους καθώς και τα συμπεράσματα της εξεταστικής επιτροπής, θα συζητηθούν στο πλαίσιο ανάληψης συνολικής νομοθετικής πρωτοβουλίας, από την πλευρά της κυβέρνησης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου