18.9.22

Ο κύκλος των «γαλάζιων» διαφοροποιήσεων...



Οι τοποθετήσεις των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας που προκαλούν σοβαρές ρωγμές στο κυβερνητικό αφήγημα για το σκάνδαλο των υποκλοπών.
Τον ασκό του Αιόλου μέσα στη Νέα Δημοκρατία έχει για τα καλά ανοίξει... η αποκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών. Το κυβερνών κόμμα είναι ήδη σε πολύ σοβαρή κρίση που βαίνει διαρκώς κλιμακούμενη και ο πρωθυπουργός βρίσκεται όλο και πιο απομονωμένος εσωκομματικά. Οι διαφοροποιήσεις «γαλάζιων» βουλευτών από την πρωθυπουργική γραμμή είναι πλέον συχνό φαινόμενο, ενώ μένει να δούμε ποιοι ακόμα θα εκδηλωθούν δημόσια. Ασφαλώς στο νεοδημοκρατικό σκηνικό κυριαρχεί το ρήγμα του μεγάρου Μαξίμου με τους καραμανλικούς, το οποίο είδαμε να βαθαίνει ραγδαία σε απευθείας μετάδοση.

Ο Κώστας Καραμανλής, από τα Ανώγεια της Κρήτης, απέρριψε συνολικά το κυβερνητικό αφήγημα για την υπόθεση των υποκλοπών, θέτοντας, μεταξύ άλλων, θέμα νομιμότητας των παρακολουθήσεων και τασσόμενος ξεκάθαρα κατά της χρήσης του «απορρήτου» της δράσης των μυστικών υπηρεσιών για τη συγκάλυψη του σκανδάλου.

Η παρέμβαση αυτή προκάλεσε ψυχρολουσία στο μέγαρο Μαξίμου, που την επόμενη μέρα έσπευδε να μας πείσει ότι βρίσκεται δήθεν σε συμφωνία απόψεων με τον πρώην πρωθυπουργό. Κι έπειτα ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ -απαντώντας στη δική μας ερώτηση και επιμένοντας να κρύβεται πίσω από το «απόρρητο»- αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι διαφωνεί με τον Κώστα Καραμανλή, εκθέτοντας πλήρως την ώς τότε γραμμή του Μαξίμου. Επέλεξε έτσι να κινηθεί μετωπικά απέναντι στον πρώην πρωθυπουργό και τα προβεβλημένα καραμανλικά στελέχη που ταυτίζονται με τις απόψεις του, επιβεβαιώνοντας με αυτόν τον τρόπο το μεταξύ τους ρήγμα. Συγκεντρώνουμε εδώ όλες τις μέχρι σήμερα τοποθετήσεις των «γαλάζιων» στελεχών που αποτελούν σοβαρές ρωγμές στο κυβερνητικό αφήγημα.

Κώστας Καραμανλής, πρώην πρωθυπουργός

Η φράση του ότι «η επίκληση του “απορρήτου” σε τέτοιες περιπτώσεις υποτάσσεται στην ανάγκη κάθαρσης του δημόσιου βίου» στοιχειώνει ακόμα το Μαξίμου. Το ίδιο και η επισήμανσή του ότι «το να προκλήθηκαν τα γεγονότα αυτά από κυβερνητική πρωτοβουλία είναι εκτός από αντιδημοκρατικό και παράνομο, τόσο πέρα από κάθε όριο νοσηρής φαντασίας και πολιτικής ανοησίας που είναι αδιανόητο».

Επίσης το γεγονός ότι τόνισε πως «διαύγεια και διαφάνεια είναι θεμελιώδη ζητούμενα για σύννομο και ομαλό δημόσιο βίο», εστιάζοντας στις παρακολουθήσεις «πολιτικού αρχηγού, δημοσιογράφου ή κάθε πολίτη», αλλά και το επιτακτικό αίτημά του «να ξεκαθαριστεί ποιοι και με ποια δικαιολογία ζήτησαν κάτι τέτοιο». Προσθέστε φυσικά εδώ και τη μαντινάδα-αιχμηρό καρφί για τον «αετό», καθώς και την επιλογή του να μη χειροκροτήσει –όπως τα άλλα «γαλάζια» στελέχη– τον κ. Μητσοτάκη κατά την ομιλία του στη ΔΕΘ.

Προκόπης Παυλόπουλος, τέως ΠτΔ

Στην πρώτη του παρέμβαση, απέδωσε την πολιτική ευθύνη για το σκάνδαλο των υποκλοπών στον ίδιο τον πρωθυπουργό, καλώντας τον να μην τη μεταθέτει σε άλλους. Στη δεύτερη, τεκμηρίωσε επιστημονικά, ως συνταγματολόγος, τη θέση του αυτή με ένα άρθρο-κόλαφο για τον Κυρ. Μητσοτάκη, ουσιαστικά καταλογίζοντάς του έλλειψη «πολιτικής ευαισθησίας» να αναλάβει την πολιτική ευθύνη, γεγονός που, σύμφωνα με τα όσα σημείωσε, είναι σε βάρος της «στάθμης της ποιότητας της Αντιπροσωπευτικής μας Δημοκρατίας».

Βαγγέλης Μεϊμαράκης, αντιπρόεδρος ΕΛΚ, πρώην πρόεδρος Ν.Δ.

Δεν πραγματοποίησε τοποθέτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (12.9.2022) όπου συζητήθηκε το σκάνδαλο των υποκλοπών στην Ελλάδα. Γεγονός που κάποιοι ερμηνεύουν ως πιθανό σιωπηρό μήνυμα προς το μέγαρο Μαξίμου.

Ολγα Κεφαλογιάννη, βουλευτίνα Α΄ Αθήνας, πρώην υπουργός

Σήκωσε το γάντι απέναντι στις δηλώσεις Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, τονίζοντας ότι «όταν θέλουμε να μιλάμε για κάθαρση στον δημόσιο βίο, [...] το απόρρητο με πολύ συγκεκριμένες δικλίδες ασφαλείας θα πρέπει να μπαίνει σε δεύτερη μοίρα», ότι «είναι πολύ επικίνδυνο για τη Δημοκρατία κάποιος να επικαλείται το απόρρητο και να θεωρεί ότι είναι εκτός ελέγχου» και ότι «όταν λέμε όλα στο φως, δεν μπορούμε μετά να οχυρωνόμαστε πίσω από το απόρρητο». Ηδη από τα Ανώγεια, στην παραταξιακή της ομιλία, είχε αφήσει σαφείς αιχμές προς τον πρωθυπουργό, σημειώνοντας πως «θα πρέπει να στεκόμαστε διαρκώς στο ύψος των περιστάσεων. Να τολμάμε να κοιτάμε πάντα στα μάτια τον ελληνικό λαό. Προστατεύοντας πάνω από όλα τους θεσμούς της Δημοκρατίας και του κράτους δικαίου».

Θεόδωρος Ρουσόπουλος, βουλευτής Βόρειου Τομέα Αθηνών (Β1), πρώην υπουργός

Τόνισε ότι έχουν μείνει αναπάντητα ερωτήματα, εξηγώντας τη θέση του για το «νόμιμο» και το «ηθικό» που «δεν είναι πάντοτε ταυτόσημα» και καταθέτοντας τη δική του πρόταση για παράλληλη έρευνα από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Νικήτας Κακλαμάνης, αντιπρόεδρος Βουλής, πρώην υπουργός

Μεταξύ άλλων, διαφοροποιήθηκε καθαρά στο θέμα της κυβερνητικής τροποποίησης το 2021, με αναδρομική ισχύ, της σχετικής νομοθεσίας προκειμένου να απαγορευτεί η δυνατότητα γνωστοποίησης των υποκλοπών στους θιγόμενους που παρακολουθούνταν για λόγους «εθνικής ασφάλειας», σημειώνοντας πως «δεν μπορεί να μην έχω το δικαίωμα να μάθω γιατί παρακολουθούμαι».

Κώστας Τζαβάρας, βουλευτής Ηλείας, πρώην αναπλ. υπουργός

Με το δικό του άρθρο-κόλαφο υπογράμμισε ότι η άρνηση απαντήσεων λόγω επίκλησης του «απορρήτου» «διασαλεύει τη συνταγματική και κοινοβουλευτική τάξη του δημοκρατικού πολιτεύματος και δημιουργεί ένα απαράδεκτο προηγούμενο που αχρηστεύει την ελεγκτική λειτουργία της Βουλής προς την κυβέρνηση», ζητώντας από τον πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών να ξανακαλέσει τους Π. Κοντολέοντα και Γρ. Δημητριάδη, αφού λάβουν έγκριση από τον αρμόδιο υπουργό, διαφορετικά «η κοινοβουλευτική δημοκρατία στη χώρα μας απειλείται με θεσμικές αλλοιώσεις και διαδικαστικούς εκφυλισμούς». Σε προγενέστερο χρόνο είχε καλέσει τον πρωθυπουργό «να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων» και ουσιαστικά να μη συγκαλύψει το θέμα.

Γιώργος Κουμουτσάκος, βουλευτής Βόρειου Τομέα Αθηνών (Β1), πρώην αναπλ. υπουργός
Δήλωσε πως «ανεξέλεγκτα και αυτονομημένα άβατα στη Δημοκρατία δεν νοούνται».

Ανδρέας Κουτσούμπας, βουλευτής Βοιωτίας

Αναφορικά με το να ζητήσει η εξεταστική επιτροπή την άρση του «απορρήτου» από τη μία υποστήριξε ότι «αν με ρωτάτε ως δικηγόρο και κυριότερα με την ιδιότητά μου ως βουλευτή, σας λέω ότι δεν μπορεί βάσει της διατάξεως», αλλά από την άλλη επισήμανε ότι «εάν με ρωτάτε ως ιδιώτη, ως πολίτη, θα σας έλεγα συμφωνώ», ενώ τόνισε ότι «θέλω να πιστεύω, εύχομαι, μακάρι να βρεθεί ο τρόπος που να μπορεί να αρθεί».

Γιάννης Μπασκάκης

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: