Με ιστορικές αναφορές κατά της δεξιάς παράταξης στην πολιτική διαδρομή των κυβερνήσεων στη χώρα, ακόμα και με ανάσυρση της αποστασίας του ΄65, επένδυσε τη σφοδρή επίθεση κατά του... καθεστωτισμού και των κοινωνικών ανισοτήτων που επιβάλλει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-KΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης χωρίς όμως να αφήνει στο απυρόβλητο και την Κουμουνδούρου.
Ειδικότερα, σαν το «λιμάνι ασφάλειας και προοπτικής» περιέγραψε ο Νίκος Ανδρουλάκης το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ από το βήμα της 86ης Διεθνούς ΄Εκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), αναλύοντας, με έντονα αντιδεξιά ρητορική, και την πρότασή του για τη διακυβέρνηση της χώρας.
Στην ομιλία του, το βράδυ της Τετάρτης, ο Νίκος Ανδρουλάκης πρότεινε μια «δημοκρατική ανατροπή» για τη βελτίωση της ζωής και την αναπτυξιακή πορεία της χώρας. Επανέφερε τη λογική του διμέτωπου με το βλέμμα στις εκλογές ενώ έστειλε «μήνυμα νίκης της δημοκρατικής παράταξης» απέναντι στον «ελιτισμό της ΝΔ» και τον «λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ». Ανέπτυξε το κυβερνητικό σχέδιο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για τη χώρα , παραθέτοντας προτάσεις για όλους τους τομείς ζωής, και καλώντας τους πολίτες να το επιλέξουν ως ένα προοδευτικό πρόγραμμα αναγέννησης της Ελλάδας. Συνόψισε το σύνθημα της επόμενης εκλογικής μέρας στο δίπολο:
«Δημοκρατική ανατροπή με ΠΑΣΟΚ ή ανοχή στον καθεστωτισμό και την αδικία»
Μάλιστα, προανήγγειλε -όπως είχε κάνει και στην ομιλία του στο Ζάππειο – ότι δεν θα έχει καμία θέση στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ όποιος δεν σέβεται τις διεθνείς συνθήκες, τη Συνθήκη της Λωζάνης. Προφανώς, είναι η απάντηση στο σάλο που είχαν προκαλέσει οι δηλώσεις του βουλευτή Ξάνθης του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Μπαράν Μπουρχάν, ο οποίος τις ανασκεύασε.
Απευθύνθηκε προς τους πολίτες, προβάλλοντας το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σαν λύση, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι το ΠΑΣΟΚ θα είναι «ασπίδα όλων των Ελλήνων και ιδιαίτερα των πιο ευάλωτων πολιτών». Μάλιστα, κλείνοντας την ομιλία του περιέγραψε το ΠΑΣΟΚ σαν “κόμμα-υπηρέτη για το λαό και την πατρίδα».
Ο Νίκος Ανδρουλάκης εξαπέλυσε «πυρά» κατά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τη στάση του στην υπόθεση των υποκλοπών, τον κατηγόρησε ότι επιμένει στη συσκότιση και τον κάλεσε , με βάση τις θεσμικές δυνατότητες που υπάρχουν να άρει το απόρρητο ώστε να υπάρξει ενημέρωση για τους λόγους παρακολούθησής του.
Μάλιστα, ανέδειξε ότι οι μέρες διακυβέρνησης Μητσοτάκη και του επιτελικού του κράτους είναι ουσιαστικά η αποτύπωση της πλήρους αποκαθήλωσης και ηθικής απαξίωσης του κράτους δικαίου. Κατά τον Νίκο Ανδρουλάκη πρέπει να δοθεί τέλος στο κλειστό και αδιαφανές σύστημα ελέγχου και νομής της εξουσίας με επίκεντρο το Μέγαρο Μαξίμου.
Το «παρών» έδωσαν βουλευτές και στελέχη από όλες τις εσωκομματικές πτέρυγες, την ίδια ώρα που ο Νίκος Ανδρουλάκης προέβαλλε το “όλοι μαζί” σε ένα μήνυμα ενότητας στο δρόμο προς τις κάλπες.
Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε στο ακροατήριο της ΔΕΘ η αναφορά Ανδρουλάκη στη διακυβέρνηση Μητσοτάκη που την σκιαγράφησε σαν «πισωγύρισμα σε σκοτεινές εποχές». Μάλιστα, χαρακτήρισε “ψεκασμένα” τα σενάρια περί συγκυβέρνησης (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΜέΡΑ25, ΚΚΕ) που είχε αναφέρει σαν τερατογένεση ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο Νίκος Ανδρουλάκης ανταπάντησε δηκτικά : «Ο βασιλιάς είναι γυμνός. Και πάνω στην απελπισία του επιστρατεύει ψεκασμένα σενάρια περί συγκυβέρνησης κομμάτων προγραμματικά ετερόκλητων για να ενισχύσει το δίλημμα “Μητσοτάκης η χάος”».
Μάλιστα, ο ίδιος ανέσυρε μνήμες από το παρελθόν για να δείξει ποιες είναι οι “τερατογενέσεις” της Δεξιάς:
«Έχετε ακούσει για την τερατογένεση της αποστασίας του ‘65; Θυμάστε το ‘89 και το ειδικό δικαστήριο που κάποιοι θέλανε να βάλουν φυλακή τον Ανδρέα Παπανδρέου;
Την τερατογένεση του αντιμνημονιακού μετώπου εμπαιγμού που στήσατε μαζί με το ΣΥΡΙΖΑ για να ξεπλυθούν οι ευθύνες της Νέας Δημοκρατίας; Όλα αυτά είχαν στόχο την παράταξη μας.
Είναι χαραγμένα στο πολιτικό DNA μας. Καταβάλλετε αγωνιώδεις προσπάθειες για να αλλοιώσετε την ιστορία, αλλά υπάρχει ιστορική μνήμη. Εμείς δεν πρωταγωνιστήσαμε σε καμία τερατογένεση.
Ήσασταν ο θύτης και ήμασταν το θύμα. Γι’ αυτό είμαστε η Δημοκρατική Παράταξη της χώρας.
Δεν παίζουμε παιχνίδια με τους θεσμούς και το κράτος δικαίου». για να καταλήξει ότι το σλόγκαν «Συνέπεια – Συνέχεια – Σταθερότητα», που διαφήμισε ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ, «στην πραγματικότητα σημαίνει “Ασυνέπεια – πισωγύρισμα – αστάθεια”».
Ο Νίκος Ανδρουλάκης επέμεινε στην αυτόνομη πορεία του ΠΑΣΟΚ. Όπως είπε, «μέχρι πριν από δυο μήνες ο Αλέξης Τσίπρας έλεγε ότι “αν ψηφίσεις ΠΑΣΟΚ είναι σαν να ψηφίζεις Νέα Δημοκρατία”. Ο κ. Μητσοτάκης τώρα λέει “αν ψηφίσεις ΠΑΣΟΚ βγαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ”».
Κάλεσε τους πολίτες να επιλέξουν θετικά, ένα κυβερνητικό πρόγραμμα «γνήσια προοδευτικό, που θα υπηρετεί τη δημοκρατία και την ευημερία» και να μην είναι εγκλωβισμένοι «μεταξύ δυο εξίσου κακών επιλογών, που συσσώρευσαν επί του πεδίου περισσότερα προβλήματα παρά λύσεις».
Τέλος, ανέλυσε σε αδρές γραμμές το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και το καταθέτει στον προοδευτικό κόσμο της χώρας «που δεν θέλει να συμβιβαστεί με τον ελιτισμό της Δεξιάς και το λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ» και θέλει «πραγματικά γνήσιες προοδευτικές λύσεις δημοκρατικής ανατροπής»...
Παναγιώτα Μπίτσικα
documentonews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου