Γιώργος Καρελιάς
Τις τελευταίες ημέρες τόσο από το κυβερνητικό στρατόπεδο όσο και από φιλικά του μέσα ενημέρωσης εκπεμπόταν το «μήνυμα» ότι πρέπει να αλλάξει ο εκλογικός νόμος, ώστε να διευκολυνθεί η επίτευξη της αυτοδυναμίας και να μην τεθεί σε κίνδυνο η πολιτική σταθερότητα. Αυτό το είπαν ακόμα και οι πιο... στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού (Γεραπετρίτης, Σκέρτσος, Οικονόμου) και το υποστήριξαν φιλοκυβερνητικοί αρθρογράφοι.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης άφησε να «απλωθεί» αυτό το «αφήγημα», για να έρθει ο ίδιος να το απορρίψει, εμφανιζόμενος ως «θεσμικός» και πολιτικά «συνεπής» («δεν είμαι κωλοτούμπας»). Και τι έκαναν την επομένη οι υποστηρικτές της αλλαγής του εκλογικού νόμου; Οι περισσότεροι κατάπιαν τη γλώσσα τους. Μήπως τα έβαλαν με όλους αυτούς που την εμφάνιζαν σαν βέβαιη και τους εξέθεσαν ως αναξιόπιστους στους ακροατές και αναγνώστες τους; Α μπα, σχεδόν το ξέχασαν και υμνούν τη «θεσμική συνέπεια» του πρωθυπουργού.
Ποιο συμπέρασμα προκύπτει από τα προηγηθέντα; Ένα πολύ απλό: στην κυβέρνηση και στη ΝΔ επικρατεί μεγάλη αβεβαιότητα για τις προσεχείς εκλογές και φόβος για το αποτέλεσμα τους. Αυτόν τον φόβο δεν τον «ξόρκισε» ούτε ο κ. Μητσοτάκης με όσα είπε για την κυβέρνηση που μπορεί να προκύψει από τις πρώτες εκλογές της απλής αναλογικής(«κυβέρνηση Τσίπρα-Ανδρουλάκη-Βαρουφάκη- Κουτσούμπα»). Ο πρωθυπουργός γνωρίζει ότι τέτοια κυβέρνηση πολύ δύσκολα θα σχηματισθεί και την επικαλέστηκε για να προβοκάρει κυρίως το Νίκο Ανδρουλάκη και το ΠΑΣΟΚ, που δεν κρύβουν ότι επιδιώκουν σχηματισμό κυβέρνησης από τις πρώτες εκλογές, ώστε να αποφευχθούν οι δεύτερες.
Τα ενδεχόμενο αυτό αποτελεί πλεονέκτημα για τον Μητσοτάκη και τη ΝΔ, που προτάσσουν την επιδίωξη της αυτοδυναμίας απέναντι στην αντιπολιτευτική πανσπερμία. Όμως, θα είναι πλεονέκτημα υπό τον όρο ότι το ποσοστό της ΝΔ στις πρώτες εκλογές της απλής αναλογικής θα είναι τέτοιο που θα της επιτρέπει να ελπίζει ότι θα κατακτήσει την αυτοδυναμία στις δεύτερες. Και ότι οι αντίπαλοί της δεν θα καταφέρουν να συνεννοηθούν και να σχηματίσουν κυβέρνηση από τις πρώτες εκλογές.
Ποια είναι τα δεδομένα εν όψει εκλογών;
Η βεβαιότητα ότι η ΝΔ θα νικήσει και, σε κάθε περίπτωση, θα σχηματίσει κυβέρνηση έστω μετά τις δεύτερες εκλογές, δεν ισχύει πια. Ακόμα και οι ευνοϊκές γι’ αυτήν δημοσκοπήσεις δείχνουν μια συνεχή πτώση των ποσοστών της. Ας συγκρίνουμε τι συνέβαινε πριν από ένα χρόνο και τι σήμερα, σύμφωνα με τα ευρήματα της MRB και της METRON Analysis. Τον Σεπτέμβριο του 2021 η MRB έδινε στη ΝΔ 34,6% και φέτος τής δίνει 28,6%. Τα αντίστοιχα ποσοστά της, κατά την METRON, είναι 30,8% και 27,6%. Δηλαδή, μέσα σε ένα χρόνο, η ΝΔ έχει απώλειες από τρεις (3) έως έξι (6) ποσοστιαίες μονάδες. Τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ παραμένουν σταθερά ή εμφανίζουν μικρή άνοδο και τα αντίστοιχα του ΠΑΣΟΚ μεγάλη άνοδο και γίνονται διψήφια.
Αν συνεχιστεί αυτή η τάση αυτή(αυτή είναι η πιο πιθανή εξέλιξη εν όψει του δύσκολου χειμώνα με την ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια), τότε η ΝΔ στις επόμενες εκλογές θα κινδυνέψει να επανέλθει στο ποσοστό του Ιουνίου του 2012, δηλαδή λίγο κάτω από το 30%. Τότε ίσχυε η ενισχυμένη αναλογική, αλλά η ΝΔ του Αντώνη Σαμαρά χρειάστηκε τη συνεργασία του ΠΑΣΟΚ του Ευάγγελου Βενιζέλου για να σχηματίσει κυβέρνηση. Σήμερα, με την απλή αναλογική και τις εχθρικές σχέσεις με το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη, η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη ίσως βρεθεί προ αδιεξόδου. Διότι, αν το ποσοστό της στις πρώτες εκλογές είναι χαμηλό, τότε ο στόχος της αυτοδυναμίας στις δεύτερες θα γίνει πολύ δύσκολος, αν όχι αδύνατος.
Όμως, για να υπάρχουν πιθανότητες να σχηματίσουν κυβέρνηση κόμματα της αντιπολίτευσης, πρέπει τα δικά τους ποσοστά να είναι αυξημένα. Ουσιαστικά μιλάμε για τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, τα οποία είναι τα μόνα κόμματα που μπορούν να διεκδικήσουν το σχηματισμό κυβέρνησης. Αριθμητικά αυτό μπορεί να συμβεί, όπως παραδέχτηκε και ο πρωθυπουργός κατά τη συνέντευξή του στη ΔΕΘ. Όμως, για να έχουν και πολιτική νομιμοποίηση, πρέπει αθροιστικά τα ποσοστά τους να υπερέχουν σημαντικά της ΝΔ. Δηλαδή, αν η ΝΔ συγκεντρώσει περί το 30%, ενώ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ πλησιάσουν το 40%, τότε η κυβέρνηση μπορεί να αλλάξει χέρια.
Με άλλα λόγια, οι πρώτες εκλογές της απλής αναλογικής δεν θα είναι καθόλου αδιάφορες ούτε θα οδηγήσουν αυτομάτως σε δεύτερες εκλογές, όπως έλεγαν μέχρι πρόσφατα ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ.
Ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ θα κάνουν το παν ώστε οι πρώτες εκλογές να μη φέρουν κυβέρνηση της(σημερινής) αντιπολίτευσης και να διεκδικήσουν εκείνοι αυτοδυναμία στις δεύτερες. Αντίθετα, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ευνοούνται στις πρώτες εκλογές, αρκεί τα ποσοστά τους να επιτρέπουν-αριθμητικά και, κυρίως, πολιτικά- να σχηματίσουν κυβέρνηση χωρίς τη ΝΔ.
Και αυτό δεν μπορεί να συμβεί, αν δεν πείσουν μια μεγάλη πλειοψηφία ψηφοφόρων ότι αξίζει να αφήσουν την αυτοδυναμία της ΝΔ και να δοκιμάσουν τη δική τους συνεργασία. Αυτό θα είναι το δυσκολότερο από όσα έχουν να κάνουν τους επόμενους μήνες Τσίπρας και Ανδρουλάκης, ο καθένας με το δικό του τρόπο…
news247.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου