16.9.22

Άσφαιρος ο αντιπερισπασμός της Ν.Δ...


Στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. δεν ανησυχούν για την προσπάθεια συμψηφισμού που επιχειρεί η κυβέρνηση στο θέμα των υποκλοπών φέρνοντας... στο προσκήνιο την υπόθεση Πιτσιόρλα-Ρουμπάτη.

Εξάλλου, από την πρώτη στιγμή ο Αλέξης Τσίπρας είχε δηλώσει πως το κόμμα της Κουμουνδούρου δεν έχει να φοβηθεί τίποτε απ’ αυτή την ιστορία και είχε προκαλέσει μάλιστα την κυβέρνηση να πραγματοποιήσει εξεταστική για το θέμα. Η θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης επί του θέματος είναι συγκεκριμένη. Κληρονόμησαν μια έρευνα της ΕΥΠ που αφορούσε τους φερόμενους εκείνη την εποχή ως επενδυτές σε ορισμένα ευαίσθητα σημεία της χώρας πλην του «Ναυαγίου» της Ζακύνθου και από την έρευνα που είχε γίνει από την Αρχή καταπολέμησης του μαύρου χρήματος συγκεντρώθηκαν στοιχεία που απαιτούσαν και τη συνδρομή της ΕΥΠ για το θέμα, όπερ και εγένετο. Οι φερόμενοι ως επενδυτές συνέχισαν να απασχολούν την επικαιρότητα και κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και στο πλαίσιο αυτό έγιναν οι παρακολουθήσεις που, σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Ρουμπάτης, ήταν καθ’ όλα νόμιμες. Ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ ξεκαθάρισε σε όλους τους τόνους ότι δεν είχε καμία παρέμβαση από πλευράς της κυβέρνησης Τσίπρα στο έργο του, αντιθέτως μάλιστα, ο τελευταίος του είχε πει να κάνει τη δουλειά του και οτιδήποτε επιλήψιμο έβρισκε να το έστελνε στον εισαγγελέα.

Από εκεί και πέρα οι μόνοι που μπορούν να διαφωτίσουν περισσότερο την υπόθεση είναι οι εκπρόσωποι της Δικαιοσύνης οι οποίοι είχαν ασχοληθεί με τους επενδυτές που εκπροσωπούσαν τον σεΐχη του Κατάρ, αλλά και με τους εδώ συνεργάτες τους. Σε κάθε περίπτωση, το βούλευμα που εκδόθηκε το 2020 δεν αφορούσε κανένα πρόσωπο που να είχε σχέση με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Αντιθέτως, περιλάμβανε στη λίστα των κατηγορουμένων τη μία από τους επενδυτές και άτομα (ιδιώτες και δημόσιους υπαλλήλους) που είχαν εμπλακεί, άλλος λιγότερο, άλλος περισσότερο στην επένδυση.

Την ίδια ώρα, δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή» προκαλεί νέο πονοκέφαλο στην κυβέρνηση και στους χειρισμούς που έγιναν στο σκάνδαλο των υποκλοπών. Πιο συγκεκριμένα, ένα από τα έγγραφα της ΕΥΠ που αφορούν την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη φέρεται να είναι πλαστό. Μάλιστα, σύμφωνα με την εφημερίδα και τον δημοσιογράφο Γιάννη Σουλιώτη, για το θέμα αυτό η ΑΔΑΕ προτίθεται να καλέσει σε ακρόαση τον παραιτηθέντα διοικητή της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέοντα, την εισαγγελέα στην ΕΥΠ, Βασιλική Βλάχου, και τη μέχρι πρότινος αποσπασμένη στην ΕΥΠ αστυνομικό, που φέρεται να είχε ανάμειξη στην παρακολούθηση του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, η διαδικασία αφορά το απόρρητο έγγραφο, το μόνο που διασώζεται από τον υπηρεσιακό φάκελο για την υπόθεση Ανδρουλάκη, και το οποίο εστάλη από την ΕΥΠ στον τηλεπικοινωνιακό πάροχο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Μία ημέρα μετά την κοινοποίηση από την ΕΥΠ στη Wind και την ΑΔΑΕ της διάταξης άρσης απορρήτου στο τηλέφωνο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για λόγους εθνικής ασφαλείας, τα στελέχη της υπηρεσίας απέστειλαν νέο, συμπληρωματικό έγγραφο στην εταιρεία κινητής τηλεφωνίας, με το οποίο ζητούσαν να επιβεβαιώσουν ότι ο τηλεφωνικός αριθμός που αναγραφόταν στη διάταξη άρσης απορρήτου ανήκε πράγματι στον κ. Νίκο Ανδρουλάκη.

Κατά τον έλεγχο της ΑΔΑΕ στη Wind στα τέλη Ιουλίου 2022, επιβεβαιώθηκε η παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη, αλλά, εκτός από τη διάταξη που έφερε την υπογραφή της εισαγγελέως Βασιλικής Βλάχου, βρέθηκε και το δεύτερο συμπληρωματικό έγγραφο.

Αυτό έφερε τις υπογραφές του τέως διοικητή της ΕΥΠ, της εισαγγελέως και της αποσπασμένης στην ΕΥΠ αστυνομικού, που όταν ήρθε στο φως το σκάνδαλο μετακινήθηκε από τη θέση επικαλούμενη λόγους υγείας και επέστρεψε στη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής. Η ΑΔΑΕ, κατά τον έκτακτο έλεγχο στην ΕΥΠ που έχει ξεκινήσει, ζήτησε από τα στελέχη της και την αρμόδια εισαγγελέα να παράσχουν διευκρινίσεις για το συγκεκριμένο έγγραφο, αλλά «οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δήλωσαν πλήρη άγνοια για την ύπαρξή του»...

Δημήτρης Τερζής

Η Εφημερίδα των Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια: