9.9.22

Ένα σκάνδαλο χαμένο στο απόρρητο...


Μια πρωτοφανής προσπάθεια συγκάλυψης του Σκανδάλου των Υποκλοπών εξελίσσεται μέρα με την ημέρα. Χθες η κυβέρνηση αποφάσισε αυθαίρετα πως η υπόθεση των παρακολουθήσεων …δεν έχει πολιτική διάσταση και ως εκ τούτου δεν συντρέχει λόγος πολιτικά πρόσωπα να καταθέσουν στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής!

Έτσι η πλειοψηφία των βουλευτών της στην... επιτροπή αρνήθηκε την κλήση κάθε κυβερνητικού στελέχους, αρχής γενομένης από τον παραιτηθέντα για το ζήτημα αυτό γραμματέα του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη. 

Επίσης δεν αποδέχθηκε να καταθέσουν ως μάρτυρες ο Γιώργος Γεραπετρίτης που εκπροσώπησε την κυβέρνηση στην συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για το θέμα αυτό ή ο Κυριάκος Μητσοτάκης που είναι ο υπεύθυνος για την λειτουργία της ΕΥΠ με βάση τον νόμο που ψήφισε η Ν.Δ τον Αύγουστο του 2019. Επιπρόσθετα έντονη ανησυχία για το πλήρες «θάψιμο» του σκανδάλου προκαλούν τα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η ΕΥΠ κατέστρεψε τα αρχεία που αφορούν την παρακολούθηση Ανδρουλάκη. Γεγονός που δεν επιβεβαιώθηκε αλλά ούτε και διαψεύσθηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

Η πρακτική που ακολουθήθηκε στην Εξεταστική Επιτροπή προκάλεσε αρχικά την έκπληξη και στην συνέχεια την έντονη αντίδραση σύσσωμης αντιπολίτευσης. Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ η εκπρόσωπός του στην Εξεταστική Επιτροπή Ευαγγελία Λιακούλη, δήλωσε πως «δεν περιμέναμε ότι δεν θα δεχθούν τον Δημητριάδη» σημειώνοντας ότι στην εξεταστική επιτροπή δεν ακολουθήθηκε καν η τυπική διαδικασία της ψηφοφορίας για τις αποφάσεις. Μάλιστα η Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας στον πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα. Στην ίδια λογική και ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο να αναφέρει πως «σήμερα ξεπεράστηκαν τα εσκεμμένα. Περιμέναμε ότι η πλειοψηφία θα επιχειρούσε να ελέγξει τον κατάλογο αλλά όχι σε αυτό το σημείο. Τους έκοψε όλους». Ανάλογες ανακοινώσει εξέδωσαν το ΚΚΕ και το Μέρα 25 ενώ από την χθεσινή συνεδρίαση αποχώρησαν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

Επιμένει στον «συμψηφισμό» η Ν.Δ.

Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, οι πρακτικές της προστασίας των πολιτικών προσώπων που εμπλέκονται με το σκάνδαλο των υποκλοπών από τις διαδικασίες ελέγχου της Εξεταστικής Επιτροπής προβάλλονται ως … «υπεύθυνη πολιτική στάση». Μάλιστα σε ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας κατηγορήθηκαν τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ για «συμπραξη» προκειμένου «να εργαλειοποιήσουν ένα σοβαρό ζήτημα που έχει σχέση με τη λειτουργία των θεσμών προκειμένου να στήσουν ένα φτηνό επικοινωνιακό show σε βάρος της έρευνας». Επίσης τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγορήθηκαν για «αντιθεσμικές συμπεριφορές αποχώρησης».

Η Νέα Δημοκρατία ξεκαθάρισε σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες αργά το απόγευμα πως «το ζήτημα των επισυνδέσεων θα φωτιστεί για όλη την τελευταία δεκαετία». Αποδεικνύοντας έτσι πως ακολουθεί «κατά γράμμα» το σχέδιο του συμψηφισμού, επιχειρώντας να χαθεί η πρωθυπουργική παραδοχή της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη, πιθανόν και άλλων πολιτικών προσώπων, στα πεπραγμένα της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών από το 2013 έως και σήμερα με αφορμή την υπόθεση της παρακολούθησης του επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ, Στέργιου Πιτσιόρλα.

Αυτό αναμένεται μάλιστα να επιχειρηθεί στην συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής την ερχόμενη Τρίτη οπού έχουν κληθεί σε ακρόαση οι Θόδωρος Δραβίλας (διοικητής ΕΥΠ από το 2012 έως το 2015) και ο Γιάννης Ρουμπάτης (Διοικητής ΕΥΠ από το 2015 έως το 2019). Θυμίζουμε πάντως ότι για το ζήτημα αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ, που επί των ημερών του συνεχίστηκε η έρευνα που ξεκίνησε αρχικά την περίοδο της διακυβέρνησης Σαμαρά, έχει ζητήσει να δημοσιοποιηθεί ο φάκελος αυτής της υπόθεσης παράλληλα με αυτόν της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη.

Την ιδια στιγμή πάντως στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τα πράγματα κινούνται σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση. Με το ζήτημα των υποκλοπών στην Ελλάδα αναμένεται να ασχοληθεί σε ειδική συνεδρίαση της την Δευτέρα η ευρωβουλή. Μάλιστα θα εστιάσει στην χρήση του λογισμικού Predator...

Γεράσιμος Λιβιτσάνος

news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: