Νέες «φωτιές» στο θέμα των υποκλοπών άναψαν χθες μετά την αιφνιδιαστική κυβερνητική ανακοίνωση για την αντικατάσταση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Προστασίας του... Πολίτη, Κωνσταντίνου Τσουβάλα (αναλαμβάνει ο αποστρατευθείς στις πρόσφατες κρίσεις Μιχάλης Καραμαλάκης), την οποία ο δημοσιογράφος και θύμα των παρακολουθήσεων, Θανάσης Κουκάκης, συνδέει άμεσα με το σκάνδαλο.
«Από τους συναδέλφους συντάκτες του αστυνομικού ρεπορτάζ πληροφορούμαι πως η αντικατάσταση Τσουβάλα συνδέεται άμεσα με την ανθρωπογεωγραφία των υποκλοπών και με τις παραιτήσεις Δημητριάδη - Κοντολέων» ανέφερε σε ανάρτησή του στο twitter ο Κουκάκης, προκαλώντας παράλληλα σοβαρά ερωτήματα που η κυβέρνηση άφηνε αναπάντητα.
Δεν άργησε να βγει οξεία ανακοίνωση από τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στην οποία αφήνονταν αιχμές για την αποπομπή και με έμμεσο τρόπο αναφερόταν η πιθανή σχέση της με τις υποκλοπές: «Ο κ. Τσουβάλας είχε βασική ευθύνη για την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι» ανέφερε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και αφού καυτηρίασε την τοποθέτησή του από τον πρωθυπουργό στο υπουργείο, κατέληγε: «Φανταζόμαστε ότι οποιαδήποτε υποψία πως όλο αυτό έχει σχέση με τις τελευταίες αποκαλύψεις για το παρακράτος Μητσοτάκη με τις υποκλοπές είναι αποκύημα νοσηρής φαντασίας...».
Πιο στοχευμένη ήταν η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ που ανέφερε πως «δεδομένων των δημοσιευμάτων του προηγούμενου διαστήματος σύμφωνα με τα οποία εταιρείες σχετιζόμενες και με τη διάθεση του κατασκοπευτικού λογισμικού Predator στην Ελλάδα είχαν συμβάσεις με την ΕΛ.ΑΣ., η εν λόγω αντικατάσταση δημιουργεί ερωτηματικά επί των οποίων θα αναζητηθούν απαντήσεις».
Παραβλέποντας την ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ, το υπουργείο ΠροΠο επέλεξε να απαντήσει μόνο στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αφού κατηγόρησε πρώτα προσωπικά τον Αλ. Τσίπρα ότι μεταθέτει «τις ευθύνες της κυβέρνησής του για την τραγωδία στην Αστυνομία», αναφέρθηκε γενικόλογα «στην πρόσφατη υπόθεση της ΕΥΠ» για την οποία υποστήριξε «ότι (σ.σ. ο Τσουβάλας) δεν έχει -και δεν μπορεί να έχει- την παραμικρή σχέση», αφού ο γ.γ. «ολοκλήρωσε με επιτυχία την 3ετή αποστολή του». «Είχε ολοκληρώσει το έργο του και είχε αποφασιστεί να φύγει ώστε να αξιοποιηθεί ο κ. Καραμαλάκης» υπογράμμιζαν άτομα του περιβάλλοντος του Τάκη Θεοδωρικάκου, υποστηρίζοντας και αυτοί ότι η αλλαγή ήταν «παντελώς άσχετη» με το θέμα των υποκλοπών.
Παρέβλεπαν όμως και εκείνοι τη σωρεία δημοσιευμάτων τα οποία αναφέρονταν στον ρόλο της Διεύθυνσης Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών (ΔΙΔΑΠ) της ΕΛ.ΑΣ., που είναι εκείνη η υπηρεσία η οποία όσο ήταν αρχηγός ο Κωνσταντίνος Τσουβάλας μετατράπηκε σε μια «δεύτερη ΕΥΠ» -όπως ανέφερε χαρακτηριστικά σε δημοσίευμά της ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2017 η «Καθημερινή» («Αυτονομείται η υπηρεσία Πληροφοριών της ΕΛ.ΑΣ.»)- και όσο ήταν ο ίδιος γραμματέας «δυνάμωσε» ακόμη περισσότερο. Μια υπηρεσία για την οποία μόλις την Τρίτη η εξειδικευμένη ιστοσελίδα astinomiko.gr έγραψε πως στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., όταν ανακοινώθηκε από την ΑΔΑΕ η επικείμενη έρευνα, έλεγαν ότι «αν γίνει πραγματική έρευνα στον “κοριό” της ΔΙΔΑΠ στο Περιστέρι θα βρουν παρακολουθήσεις που δεν έχουν στην πραγματικότητα καμία νομική βάση, αλλά πολύ περισσότερο θα βρουν παρακολουθήσεις προσώπων που εάν αποκαλυφθούν θα τρίξουν πολλές καρέκλες».
Συστήματα εντοπισμού
Είναι η ίδια υπηρεσία που σύμφωνα με το tovima.gr («Το παρασκήνιο πίσω από τις παραιτήσεις Δημητριάδη και Κοντολέοντος», 8/8), έχει πάρει συστήματα εντοπισμού φορητών συσκευών υποκλοπών από την εταιρεία που διαχειρίζεται το Predator και στην οποία συμμετέχει ένας ιδιώτης ελληνικής καταγωγής (ο Φελ. Μπ.) «και δύο ακόμη πρόσωπα (ο Ελληνας Νίκος Λ. και ο Σιμόν Π., πολωνικής καταγωγής) που σχετίζονται με την Intellexa ΑΕ και έχουν έμμεση ή άμεση σχέση με εταιρεία που προμηθεύεται το ψηφιακό σύστημα επικοινωνιών στην ΕΛ.ΑΣ., την Tetra-Sepura». Στο ίδιο δημοσίευμα αναφερόταν ακόμη ότι «εξετάστηκε το ενδεχόμενο το Predator, μέσω κεντρικών και περιφερειακών συνεννοήσεων, να δόθηκε στην ΕΥΠ και στην ΕΛ.ΑΣ. για κύκλο αφανών παρακολουθήσεων».
Σημειώνεται ότι η ΔΙΔΑΠ, που δημιουργήθηκε το 2014, υπάγεται στον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. και αποστολή της είναι να λειτουργεί ως «τράπεζα πληροφοριών». Συλλέγει πληροφορίες απ’ όλες τις υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. και επεξεργάζεται δεδομένα για υποθέσεις οργανωμένου εγκλήματος και τρομοκρατίας. Το κέντρο επιχειρήσεών της διαθέτει σύνδεση με εφαρμογή με την οποία μπορεί να δημιουργεί «λίστες παρακολούθησης (watchlist)», της οποίας τα κριτήρια δεν είναι γνωστά. Η εφαρμογή αναπτύχθηκε από την εταιρεία Intracom Telecom που υπέγραψε σύμβαση με την ΕΛ.ΑΣ. στις 2 Ιουλίου 2019 (πέντε ημέρες πριν από τις εκλογές) και μπορεί να κάνει διασυνδέσεις με είκοσι εθνικές αλλά και υπερεθνικές βάσεις δεδομένων, όπως των υπουργείων Δικαιοσύνης, Μεταφορών, Οικονομικών, Εσωτερικών και Εξωτερικών, με διεθνείς και ευρωπαϊκές διωκτικές αρχές, όπως τις Europol, Interpol και το FBI, ενώ μπορεί να συνδέεται και με τον «Τειρεσία»...
Μάνος Τσαλδάρης
Η Εφημερίδα των Συντακτών
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.