Για μια προσχεδιασμένη και προσεκτικά μεθοδευμένη προσπάθεια της κυβέρνησης ώστε να πέσει άπλετο …σκοτάδι στο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων κάνουν λόγο όλα τα επιτελεία... των κομμάτων της αντιπολίτευσης, μετά την χθεσινή πρώτη συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής. Αυτά ενώ στην σημερινή συνεδρίαση που ξεκινά στις 9.00 το πρωί αναμένεται να κριθεί ένα σημαντικό στοιχείο της ερευνητικής διαδικασίας: Η εξέταση των μαρτύρων και το αν αυτοί θα μπορούν να επικαλεστούν το απόρρητο που διέπει τις δραστηριότητες της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.
Η χθεσινή συνεδρίαση
Όπως διαφάνηκε τόσο από την χθεσινή συνεδρίαση της εξεταστικής όσο και από τις τοποθετήσεις κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών τις προηγούμενες ημέρες, η «γαλάζια» πλειοψηφία της επιτροπής αναμένεται να προκρίνει την επίκληση του απορρήτου. Έτσι ακόμη και αν κομβικοί μάρτυρες εμφανιστούν ενώπιον της επιτροπής δεν θα παράσχουν πληροφορίες σχετικά με τους λόγους που αποφασίστηκε η παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη. Πόσο δε μάλλον για ζητήματα που αφορούν παρακολουθήσεις δημοσιογράφων ή την αξιοποίηση του λογισμικού Predator προκειμένου να πραγματοποιούνται παρακολουθήσεις επικοινωνιών. Επίσης τα επιτελεία του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και του ΠΑΣΟΚ μνημονεύουν το αδιέξοδο στο οποίο οδηγήθηκε η – προ ημερών- συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής όπου τα πρόσωπα που κλήθηκαν (ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ, η αρμόδια εισαγγελέας αλλά και ο παραιτηθείς γ.γ του Μεγάρου Μαξίμου) αξιοποίησαν το απόρρητο προκειμένου να μην δώσουν απαντήσεις.
Θυμίζουμε ότι στην χθεσινή συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής η κυβερνητική πλειοψηφία κατέστησε σαφείς τις προθέσεις της: Αρνήθηκε την σύσταση προεδρείου με την συμμετοχή άλλων κομμάτων, παρά το γεγονός ότι η πρόταση για την σύσταση Εξεταστικής έγινε με βάση πρόταση του ΠΑΣΟΚ που στήριξε και ο ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης επέβαλε τον απόρρητο χαρακτήρα των συνεδριάσεων οι οποίες δεν θα μεταδίδονται, δεν θα εκδίδουν πρακτικά ενώ τα απομαγνητοφωνημένα κείμενα δεν θα αποστέλλονται ούτε καν στους βουλευτές που είναι μέλη της. Μάλιστα αρωγό σε όλες τις προτάσεις της η πλειοψηφία των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας είχε και τον διαγραμμένο από την Κ.Ο της Ν.Δ, Κωνσταντίνο Μπογδάνο που εκπροσωπεί τους ανεξάρτητους βουλευτές.
Οι ...προειδοποιήσεις της Ντ.Μπακογιάννη και ο Κ.Τασούλας
Η στάση αυτή θεωρείται, από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ότι βρίσκεται σε συνέχεια δημόσιων τοποθετήσεων κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών που από τις προηγούμενες ημέρες προδιέγραψαν το πλαίσιο λειτουργίας της Εξεταστικής Επιτροπής. Ως πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα θεωρείται η Ντόρα Μπακογιάννη που δήλωσε στην ΕΡΤ σχετικά με την πληροφόρηση για τις παρακολουθήσεις που έκανε η ΕΥΠ πως «υπάρχουν προβλήματα στο να βγουν όλα. Γιατί υπάρχουν προβλήματα; Γιατί αυτός ο οποίος θα τα πει, πάει για κακούργημα. Δηλαδή οι άνθρωποι οι οποίοι έχουν διοικήσει την ΕΥΠ, αν παραβιαστεί το απόρρητο, αυτοί οι άνθρωποι θα πάνε 10 χρόνια φυλακή. Κι όπως καταλαβαίνετε δεν βλέπω να έχει την διάθεση να πάει 10 χρόνια φυλακή». Στο ίδιο μήκος κύματος αποτιμάται και η συνέντευξη που παραχώρησε στη κρατική τηλεόραση ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας. Ξεκαθάρισε πως «για να διορθώσουμε και για να εξιχνιάσουμε μία παραβίαση απορρήτου επικοινωνίας, δεν χρειάζεται να παραβιάσουμε άλλα απόρρητα, τα οποία ισχύουν».
Παρόλα αυτά η κυβέρνηση φαίνεται να αντιλαμβάνεται το πόσο εκτίθεται με αυτές τις πρακτικές. Για τον λόγο αυτό φαίνεται πως προσπαθεί να «εκτονώσει» την κατάσταση επιμένοντας σε μία κατ’ ιδίαν ενημέρωση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη για τους λόγους της παρακολούθησής του. Στην Χαριλάου Τρικούπη πάντως συνεχίζουν να μην ενδίδουν σε αυτό το σενάριο με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να δηλώνει ότι δεν αποδέχεται «ενημέρωση στο αυτί» ζητώντας αυτή να γίνει με θεσμικό τρόπο.
Σε κάθε περίπτωση η αντιπολίτευση θεωρεί το ζήτημα του απορρήτου πολιτικό και όχι νομικό θέμα. Εκτιμώντας ότι άμεσα υπεύθυνος προκειμένου να αρθεί αυτό το εμπόδιο είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός.
Σήμερα το κομβικό ζήτημα των μαρτύρων
Στην σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής αναμένεται να τεθεί επί τάπητος το θέμα της εξέτασης των μαρτύρων. Έτσι αναμένεται να εγερθεί μία έντονη αντιπαράθεση με αντικείμενο το αν οι μάρτυρες που θα κληθούν θα μπορούν να δηλώσουν επίκληση του απορρήτου. Σε περίπτωση που το ζήτημα αυτό απαντηθεί θετικά, ουσιαστικά η Εξεταστική Επιτροπή θα είναι αδύνατο να διερευνήσει το ζήτημα για το οποίο έχει συσταθεί. Μια και δεν θα μπορούν να της παρασχεθούν πληροφορίες για το τι συνέβη και υπό ποιες συνθήκες.
Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να ζητηθεί να κληθούν ως μάρτυρες ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέων, ο νυν διοικητής Θεμιστοκλής Δεμίρης και ο γενικός γραμματέας του Μαξίμου Γρηγόρης Δημητριάδης. Ερώτημα αποτελεί αν η αξιωματική αντιπολίτευση θα ζητήσει και την κλήση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη αφού στην δικαιοδοσία του υπάγεται η ΕΥΠ, ενώ όσον αφορά τον Νίκο Ανδρουλάκη θα στηρίξει την κλήση του μόνον εφόσον την ζητήσει το ΠΑΣΟΚ. Ανάλογες προτάσεις για τον κατάλογο των μαρτύρων αναμένονται και από τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης. Συνολικά η διάθεση που φαίνεται να υπάρχει είναι να κληθούν λίγα πρόσωπα τα οποία έχουν πραγματική και ουσιαστική γνώση για τα ζητημάτα των παρακολουθήσεων της ΕΥΠ.
Οι δηλώσεις της αντιπολίτευσης
Αναφερόμενος χθες στο ζήτημα του απορρήτου ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, μέλος της επιτροπής, σχολίασε μεταξύ άλλων πως «η επίκληση του απορρήτου είναι στρατηγική επιλογή που εντάσσεται στην επιλογή της κυβέρνησης για συγκάλυψη». Μάλιστα αναφέρθηκε και στο άρθρο 43 του κανονισμού της Βουλής που προβλέπει ότι τα μέλη της εξεταστικής είναι υποχρεωμένα να τηρούν το απόρρητο πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορεί κανένας μάρτυρας να επικαλεστεί το απόρρητο απέναντι στους βουλευτές.
«Η Κυβέρνηση δείχνει τις προθέσεις της να κρατήσει την αλήθεια στο σκοτάδι» σχολίασε η Ευαγγελία Λιακούλη, γραμματέας της Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ. Θυμίζουμε μάλιστα ότι η Χαριλάου Τρικούπη έχει επικαλεστεί τις θέσεις κορυφαίων συνταγματολόγων και νομικών που εκτιμούν πως δεν μπορεί να υπάρξει η πρόφαση του απορρήτου. Ενδεικτικά αναφέρουν την δημόσια ανάρτηση του καθηγητή Δ.Δικαίου Ξενοφώντα Κοντιάδη που ανέφερε σχετικά με τους μάρτυρες για την υπόθεση των παρακολουθήσεων πως «η άρνησή τους κατ' επίκληση του απορρήτου είναι νομικά αστήρικτη και ματαιώνει την αποστολή και το έργο της Βουλής για τη διαλεύκανση του σκανδάλου. Η ακρόαση των προσώπων που εμπλέκονται στην υπόθεση των παρακολουθήσεων καθίσταται αλυσιτελής αν οχυρώνονται πίσω από το απόρρητο για να μην συνεργαστούν με την Επιτροπή».
Για το ζήτημα του απορρήτου τοποθετήθηκε και ο Νίκος Καραθανασόπουλος, εκπρόσωπος του ΚΚΕ, στην Εξεταστική Επιτροπή. Όπως δήλωσε «θεωρούμε ότι επειδή η επιτροπή έχει εξεταστικό έργο και εισαγγελικές αρμοδιότητες δεν μπορεί να γίνεται επίκληση του απορρήτου από τους μάρτυρες, ακριβώς επειδή δεν έχει κανένα νόημα και καμία ουσία η εξέταση του κάθε μάρτυρα άμα κρύβεται πίσω από τη λογική του απορρήτου. Άρα λοιπόν, δεν μπορεί να ισχύει αυτή η περίπτωση και η επιτροπή έχει το δικαίωμα και να εξετάσει χωρίς απόρρητο και να έχει πρόσβαση σε όλα τα υλικά, ακόμα και αυτά που είναι διαβαθμισμένα, γιατί δεν μπορεί να φεύγουν τέτοια υλικά και να γίνονται φέιγ βολάν ή να πηγαίνουν επιλεκτικά σε διάφορα μέσα μαζικής ενημέρωσης»...
Γεράσιμος Λιβιτσάνος
news247.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου