Οι λεπτές ισορροπίες που υπάρχουν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής προκαλούν “ταραχή” στην κυβέρνηση καθώς δεν επιτρέπεται πλέον κανένας λάθος χειρισμός. Η εύθραυστη... κυβερνητική πλειοψηφία των μελών της Επιτροπής θα μπορούσε να τινάξει στον αέρα την κυβερνητική γραμμή αναφορικά με την υπόθεση των υποκλοπών. Κι αυτό γιατί ο «διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες».
Η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής που ζήτησε να συγκληθεί εκτάκτως ο Αλέξης Τσίπρας μετά τις καταγγελίες του Χρήστου Σπίρτζη πως τον παρακολουθούσαν, απαρτίζεται συνολικά από 19 βουλευτές, εκ των οποίων οι δέκα ανήκουν στη ΝΔ, οι 5 στον ΣΥΡΙΖΑ, ένας από το ΠΑΣΟΚ, ένας από το ΚΚΕ, ένας από την Ελληνική Λύση κι ένας από το ΜΕΡΑ25. Από τους δέκα γαλάζιους βουλευτές οι μισοί έχουν ταχθεί σιωπηλά ή ηχηρά «απέναντι» στην κυβερνητική γραμμή.
Ειδικότερα, τα δέκα μέλη της ΝΔ που συμμετέχουν στην Επιτροπή είναι:
Ο Θανάσης Μπούρας – που εξελέγη πρόεδρος της Επιτροπής – ο Γιάννης Ανδριανός, ο Κώστας Καραγκούνης, ο Σταύρος Κελέτσης, η Όλγα Κεφαλογιάννη, ο Ανδρέας Κουτσούμπας, ο Γιάννης Λαμπρόπουλος, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο Γιάννης Τραγάκης και Κώστας Τζαβάρας.
Από τους δέκα γαλάζιους βουλευτές οι πέντε κρίνονται ως «επικίνδυνοι».
Η Όλγα Κεφαλλογιάννη έχει δηλώσει ρητά και δημόσια πως διαφωνεί με την στρατηγική της κυβέρνησης περί απορρήτου.
«Το απόρρητο, με πολύ συγκεκριμένες δικλίδες ασφαλείας, θα πρέπει να μπαίνει, αν θέλετε, σε δεύτερη μοίρα, γιατί προέχει η προάσπιση των δημοκρατικών θεσμών, του Συντάγματος, των νόμων, των θεσμών. Και όλοι εμείς που υπηρετούμε του θεσμούς, θα πρέπει όταν κάτι λέμε να το εννοούμε», δήλωσε η ίδια σε τηλεοπτική συνέντευξη τις προάλλες.
Ο δεύτερος πιο «επικίνδυνος» είναι ο Κ. Τζαβάρας ο οποίος στην τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής τάχθηκε με την γραμμή της αντιπολίτευσης κι ανάγκασε την επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας να εξετάσει σε δύο ομάδες τους “εμπλεκόμενους” ως εκ της θέσεως τους στην ΕΥΠ.
Ο Γιάννης Ανδριανός και ο Ευριπίδης Στυλιανίδης νοούνται ως εκφραστές του Καραμανλισμού. Αν και δεν έχουν ταχθεί δημόσια με δηλώσεις τους για το θέμα θεωρείται απίθανο να «βάλουν πλάτη» για ένα ζήτημα στο οποίο ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής έχει χαράξει διαφορετική πορεία από αυτή που ακολουθεί το Μέγαρο Μαξίμου.
Τέλος, ο Γιάννης Τραγάκης δεν θεωρείται και ο πιο ένθερμος υποστηρικτής του πρωθυπουργού.
Ο Γ. Τραγάκης που είναι παλιά καραβάνα στη Βουλή καθώς εκλέγεται από το 1974, εξέφρασε την επιθυμία να αποχωρήσει από την πολιτική προαναγγέλοντας παράλληλα την ένταξη του γιού του στα ψηφοδέλτια της ΝΔ.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως νέος πρόεδρος της ΝΔ «άστραψε και βρόντηξε» όταν έμαθε ότι ο Γ. Τραγάκης επιθυμεί να προεξοφλήσει τις αποφάσεις του, με συνέπεια να κοπεί ο υιος Τραγάκη από τα γαλάζια ψηφοδέλτια και να δημιουργηθεί ψυχροπολεμικό κλίμα με τον νυν βουλευτή.
ΣΥΡΙΖΑ: Κατά μέτωπο επίθεση με αιχμές
Την ίδια ώρα πηγές του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι είναι εντολή του Κυριάκου Μητσοτάκη η άρνηση Τασούλα να συγκαλέσει εκτάκτως την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, όπως είχε αιτηθεί ο κ. Τσίπρας αμέσως μετά την αποκάλυψη ότι παρακολουθούνταν με το Predator και ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Χρήστος Σπίρτζης και επιβεβαιώνει τόσο το φόβο όσο και την ενοχή της κυβέρνησης.
“Ο κ. Μητσοτάκης αρνήθηκε να συγκληθεί η αρμόδια Επιτροπή της Βουλής για την περίπτωση Σπίρτζη, ενώ τον Αύγουστο είχε ζητήσει την συνεδρίασή της μετά την παρακολούθηση Ανδρουλάκη με το κακόβουλο λογισμικό – πριν την αποκάλυψη ότι παρακολουθείται και από την ΕΥΠ” αναφέρουν με νόημα οι ίδιες πηγές.
Αναφέρουν μάλιστα ότι ο κ. Τασούλας κατά την ενημέρωση του κ. Τσίπρα δεν προέβαλε καμία απολύτως δικαιολογία για τη μη σύγκληση της Επιτροπής, επιβεβαιώνοντας εμμέσως πλην σαφώς με τη σιωπή του πως η εντολή ήρθε από τον ίδιον τον κ. Μητσοτάκη.
Πηγαίνοντας ακόμη ένα βήμα πιο πέρα κάνουν λόγο για ακόμη μία ακόμα αντιδημοκρατική εκτροπή η οποία αφορά τον “φόβο” για τους ίδιους τους βουλευτές της ΝΔ, που ο ένας μετά τον άλλον δηλώνουν δημοσίως πως δεν υπάρχει απόρρητο της ΕΥΠ έναντι της αρμόδιας από το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής Επιτροπής ελέγχου της Βουλής (Τζαβάρας και Κεφαλογιάννη που είναι μέλη της Επιτροπής Θεσμών, Κουμουτσάκος, Κώστας Καραμανλής, Προκόπης Παυλόπουλος και χθες και ο κ. Κουτσούμπας).
Η Κουμουνδούρου σχολιάζει και την κατάθεση Ρουμπάτη, υποστηρίζοντας πως αποδόμησε πλήρως την κυβερνητική γραμμή για το απόρρητο όπως και ο κ. Δραβίλλας.
Απαντώντας στις διαρροές κάνουν λόγο για φθηνό αντιπερισπασμό και αναφέρουν πώς “ο κ. Τσίπρας είχε δώσει εντολή η ΕΥΠ να λειτουργεί με αποκλειστικό γνώμονα την εθνική ασφάλεια και το οργανωμένο έγκλημα. Δεν παρενέβη ποτέ στο έργο της υπηρεσίας για να αποτρέψει έρευνες ή για να προστατέψει ερευνόμενους. Στην περίπτωση της έρευνας για την αγοραπωλησία της έκτασης του «ναυαγίου» στη Ζάκυνθο, έπραξε όπως θα έπρεπε να πράττει κάθε πρωθυπουργος που σέβεται το Σύνταγμα και προτάσσει το δημόσιο και όχι το κομματικό συμφέρον. Η έρευνα διεξήχθη απερίσπαστα και ότι προέκυψε από αυτή, όλα τα στοιχεία, πήγανε στον εισαγγελέα. Η Δικαιοσύνη δεν απέδωσε καμία ποινική ευθύνη στον μετέπειτα υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ, όπως υπογράμμισε και ο ίδιος ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ”...
libre.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου