Εντός της Ν.Δ. κυριαρχεί η αντίληψη ότι από το Μαξίμου σκόπιμα μειώθηκαν οι προσδοκίες για το πρωθυπουργικό καλάθι τις τελευταίες ημέρες προκειμένου να προκαλέσει ισχυρότερο επικοινωνιακό αντίκτυπο κάποιο μέτρο-έκπληξη. Ούτως ή άλλως, ο γαλάζιος επικοινωνιακός μηχανισμός θα επιδιώξει, με αφετηρία τη ΔΕΘ, να προβάλει ένα νέο success story... για την ελληνική οικονομία προκειμένου να επισκιαστεί το σκάνδαλο των υποκλοπών. Στο γαλάζιο μικροσκόπιο έχει τεθεί άλλωστε και το εύρημα της MRB που καταδεικνύει ότι το 63,6% των ερωτηθέντων απαντά ότι η ψήφος του θα εξαρτηθεί από την ακρίβεια και την οικονομική του κατάσταση. Υπό αυτό το πρίσμα, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας σε κομματική εκδήλωση στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης, ισχυρίστηκε πως στο οικονομικό πεδίο μέχρι τώρα η Πολιτεία έχει στηρίξει την κοινωνία με μέτρα ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ. Δεσμεύτηκε δε για τη λήψη νέων μέτρων, μόνιμων και έκτακτων, για φέτος και για του χρόνου. Κυβερνητικοί παράγοντες δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο κοινωνικών κινητοποιήσεων -σε χρονιά εκλογών-, στο πρότυπο αρκετών ευρωπαϊκών χωρών.
Χωρίς παρεμβάσεις στην αγορά ενέργειας
Ο Κ. Μητσοτάκης αναμένεται να εστιάσει στις νέες επιδοτήσεις σε ρεύμα, φυσικό αέριο και καύσιμα επιβεβαιώνοντας την επιλογή της κυβέρνησης να αφήσει ανέγγιχτα τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα ανακοινώσει και χορήγηση μιας έκτακτης κλιμακωτής ενίσχυσης ύψους έως 200 ευρώ, ξεκινώντας από 100-130 ευρώ με εισοδηματικά κριτήρια, σε περίπου 1 εκατομμύριο καταναλωτές. Το συγκεκριμένο βοήθημα θα βαφτιστεί Food Pass, καθώς θα αφορά στην κάλυψη των αναγκών για τρόφιμα. Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση έχει απορρίψει την προοπτική μείωσης του ΕΦΚ στα καύσιμα και του ΦΠΑ στα τρόφιμα που προτάσσει η αντιπολίτευση. Με βάση τις τελευταίες πληροφορίες, θα ανακοινωθεί και η αύξηση του αριθμού των δικαιούχων αλλά και ποσού του επιδόματος θέρμανσης κατά 20%.
Από το κυβερνητικό επιτελείο προβάλλεται ιδιαίτερα η «αύξηση στις συντάξεις έπειτα από δώδεκα χρόνια». Πρόσφατα, ωστόσο, η πρώην υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου θύμισε ότι η αύξηση των συντάξεων από 1η.1.2023 προβλέπεται από νόμο του ΣΥΡΙΖΑ το 2017, χαρακτηρίζοντας «πρόκληση» ο Κ. Μητσοτάκης να την «πουλάει» ως δική του επιτυχία. Ερώτημα αποτελεί αν ο πρωθυπουργός θα εξαγγείλει τη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ στο 11% και 22%, από 13% και 24% σήμερα. Υπενθυμίζεται ότι ο Κ. Μητσοτάκης είχε προβεί στη σχετική δέσμευση από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης το 2019.
Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι θα επισπευστεί και η επόμενη αύξηση του κατώτατου μισθού, στα 751 ευρώ, από τα 713 ευρώ που είναι σήμερα. Σημειώνεται, εντούτοις, ότι ακόμα και βουλευτές της Ν.Δ. εκφράζουν προβληματισμό για τον ουσιαστικό αντίκτυπο μιας αύξησης του κατώτατου κατά 38 ευρώ λόγω της έκρηξης του κόστους διαβίωσης. Ο πρωθυπουργός θα δώσει έμφαση -για πολλοστή φορά- και στην κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης από το 2023 για συνταξιούχους και δημόσιους υπαλλήλους.
Αναμένεται επίσης και η δέσμη μέτρων στο πεδίο της στέγασης. Η επιδότηση στέγης για νέα ζευγάρια και η επιδότηση των δόσεων στα υφιστάμενα στεγαστικά δάνεια που κινδυνεύουν να «κοκκινίσουν» βρίσκονταν -μέχρι χθες- στην κορυφή των προτεραιοτήτων. Υπενθυμίζεται ωστόσο ότι μόλις 100 σπίτια έχει εντάξει η χώρα μας στο ταμείο ανάκαμψης και ενώ τα 4 στα 10 νοικοκυριά βρίσκονται σε στεγαστική κρίση. Αντίθετα, ευρωπαϊκές χώρες όπως οι Γερμανία, Ισπανία και Πορτογαλία αξιοποιούν τους κοινοτικούς πόρους για τη διάθεση άνω των 20.000 νέων κατοικιών.
Αναζητούνται διακαώς ευρωπαϊκά κονδύλια
Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός είχε δώσει εδώ και εβδομάδες εντολή στους αρμόδιους υπουργούς να βρουν κονδύλια και επιχορηγήσεις από ΕΣΠΑ, προγράμματα της Κομισιόν και το ταμείο ανάπτυξης ώστε να μπορέσει να χρηματοδοτήσει ένα πακέτο μέτρων ανακούφισης χωρίς να διαταραχθεί η δημοσιονομική ισορροπία.
avgi.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου