Την φράση "πάρθιο βέλος" χρησιμοποίησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, κατά την συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ, προκειμένου να χαρακτηρίσει τον αντίκτυπο του σκανδάλου των υποκλοπών για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Τι σημαίνει όμως αυτή η φράση και από πού προέρχεται;
Ο... όρος "Πάρθιον βέλος" προέρχεται από την στρατηγική των Παρθίων ιππέων στην μάχη και μία ιδιαίτερη τεχνική τους στην τοξοβολία.
Η Παρθία, χώρα της κεντρικής Ασίας(νοτιοανατολικά της Κασπίας), υποτάχτηκε διαδοχικά στους Ασσύριους, στους Μήδες και στους Πέρσες, ενώ συμμάχησε με τους δύο τελευταίους, όταν στράφηκαν εναντίον των Ελλήνων το 480π.Χ.
Όταν ο Μέγας Αλέξανδρος κατέλυσε την αυτοκρατορία των Περσώ, η Παρθία περιήλθε στην κατοχή των Μακεδόνων.
Λέγεται ότι οι Πάρθιοι ακολουθούσαν συχνά μια ιδιόρρυθμη πολεμική τακτική: κατά τις συγκρούσεις τους οπισθοχωρούσαν, δίνοντας την εντύπωση στους αντιπάλους τους ότι εγκαταλείπουν τη μάχη, ενώ στην πραγματικότητα γύριζαν το σώμα τους εκατόν ογδόντα μοίρες πάνω στ’ άλογά τους και τοξοβολούσαν με εξαιρετική ακρίβεια προς τα πίσω, αντίθετα με τη φορά της κίνησης του αλόγου.
Ο Έλληνας στρατηλάτης, γοητευμένος απ’ την τεχνική τους, θέλησε να τους εντάξει στο στράτευμά του.
Έκτοτε, η φράση "Πάρθιο βέλος", δηλώνει το ξαφνικό και απροσδόκητο χτύπημα, που πολλές φορές είναι και ύπουλο, είτε προέρχεται από εχθρούς, είτε από άσπονδους φίλους.
news247.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου