21.9.22

Οσα δεν είπε για την προσιτή στέγη...


Τα έξι σημεία που έλειψαν από το κυβερνητικό πρόγραμμα για τη στέγαση που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ αναδεικνύει το... Ινστιτούτο για την Ερευνα και την Κοινωνική Αλλαγή, Eteron.

Το Ινστιτούτο, που έχει παρουσιάσει εξαιρετικές ερευνητικές εργασίες αλλά και κείμενο πολιτικής για το δικαίωμα στην οικονομικά προσιτή ενοικιαζόμενη κατοικία, επανέρχεται με μια εμβριθή ανάλυση όσων (δεν) είπε ο Κ. Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας πως «το κυβερνητικό πρόγραμμα δεν εστιάζει με την έμφαση που απαιτείται στον ενοικιαζόμενο τομέα. Εκλείπουν μια σειρά μέτρων που θα μπορούσαν να ανασχέσουν την εκρηκτική αύξηση των ενοικίων και να ξεδιπλώσουν μια ουσιαστική στρατηγική».

Ο Αλκης Καφετζής, συντονιστής του project «Ενοίκια στα ύψη - Η στεγαστική επισφάλεια σήμερα» του Eteron, εντοπίζει έξι σημαντικές ελλείψεις:

1. Ρύθμιση της αγοράς ενοικίων, καλύτερη αξιοποίηση του υφιστάμενου οικιστικού αποθέματος και προστασία των ενοικιαστών/στριων
Τι θα μπορούσε να κάνει η κυβέρνηση; Ενδεικτικά: επιβολή ανώτατων τιμών στα νέα μισθωτήρια, έλεγχος της αύξησης των τιμών κατά την ανανέωση συμβολαίων, έλεγχος στην ετήσια ανατίμηση στα ενεργά μισθωτήρια.

Αξιοποίηση και μετατροπή ιδιωτικών ή δημόσιων κατοικιών και κτιρίων που ήδη νοικιάζονται ή είναι κενά και αναξιοποίητα για την αύξηση της προσφοράς οικονομικά προσιτής ενοικιαζόμενης κατοικίας (η κυβέρνηση εξήγγειλε την ανακαίνιση 14.000 κενών κατοικιών σε ένα σύνολο που σύμφωνα με την κυβέρνηση είναι 770.000 και σύμφωνα με την απογραφή της ΕΛΣΤΑΤ του 2011, 900.000).

Πλαίσιο υποστήριξης και προστασίας των ενοικιαστών/στριών μέσα από ένα Παρατηρητήριο Κατοικίας και έναν δείκτη εύλογων τιμών ενοικίου.

2. Ρύθμιση της βραχυχρόνιας μίσθωσης/AirBnB
Η απουσία προτάσεων για τη ρύθμιση της βραχυπρόθεσμης μίσθωσης ακινήτων μέσω πλατφορμών στη δέσμη μέτρων της κυβέρνησης από μόνη της σηματοδοτεί ένα μεγάλο κενό. Θα μπορούσε να εκδοθεί η ΚΥΑ που προβλέπεται από τον Ν. 4472/2017, σύμφωνα με την οποία μπορεί, για λόγους που σχετίζονται με την προστασία της κατοικίας, να καθοριστούν γεωγραφικοί, ποσοτικοί και ημερολογιακοί περιορισμοί στη διάθεση ακινήτων.

3. Αξιοποίηση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης
Από τα 30,5 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης για την Ελλάδα, μόνο 1,3 εκατ. ευρώ κατευθύνονται στην εξασφάλιση οικονομικά προσιτής κατοικίας. «Επομένως, δικαίως μπορούμε να μιλάμε για μια μεγάλη χαμένη ευκαιρία», υπογραμμίζει το Ινστιτούτο.

4. Golden Visa
«Η εξαγγελθείσα αύξηση του ορίου επένδυσης για απόκτηση άδειας διαμονής για πολίτες τρίτων χωρών, από 250.000 σε 500.000 ευρώ μπορεί να έχει αμφίβολα αποτελέσματα» αναφέρει το Ινστιτούτο, υπογραμμίζοντας πως «απαιτούνται, ανάμεσα σε άλλα, μέτρα όπως αυτά που πήρε η Πορτογαλία, που εξαίρεσε τα μεγάλα αστικά κέντρα (Λισαβόνα και Πόρτο)».

5. Ενταξη του τομέα της κοινωνικής οικονομίας (του λεγόμενου «τρίτου τομέα») σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα
Η ύπαρξη ενός θεσμικά κατοχυρωμένου στεγαστικού τομέα περιορισμένου κέρδους ή ακόμα και μη κερδοσκοπικού, ενταγμένου στο υπάρχον θεσμικό πλαίσιο της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, θα έδινε τις απαραίτητες δικλείδες ώστε το σύνολο των νέων διαμερισμάτων να μπορούσε να διατεθεί με πραγματικά χαμηλό ενοίκιο.

6. Θεσμική υποστήριξη και συντονισμός μέσα από καλά οργανωμένους κεντρικούς φορείς
Είναι απαραίτητη η θεσμοθέτηση ενός αρμόδιου φορέα που να συλλέγει και να αναλύει στοιχεία και να αξιολογεί τις πολιτικές στη στέγαση, σε συνεργασία με τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα και την τοπική αυτοδιοίκηση. Η ίδρυση ενός υπουργείου αρμόδιου για τη στεγαστική πολιτική που εξήγγειλε πριν από μερικούς μήνες ο πρωθυπουργός έλειπε από την πρόσφατη δέσμη μέτρων που ανακοινώθηκαν...

Ντίνα Δασκαλοπούλου

Η Εφημερίδα των Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια: