Από την Κύπρο… µε αγάπη. Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις αναφορικά µε το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων στην Ελλάδα µετά και τις αποκαλύψεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστου Σπίρτζη... ότι τον Νοέµβριο του 2021 έπεσε κι αυτός θύµα του παράνοµου λογισµικού παρακολούθησης Predator, καθώς όπως προκύπτει υπάρχει άµεση σύνδεση µεταξύ Ελλάδας και Κύπρου. Κι αυτό γιατί, σύµφωνα µε τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το Documento, το Predator ήρθε στην Ελλάδα µέσω της Κύπρου –όπως όλα δείχνουν είχε δοθεί και άδεια εξαγωγής αντίστοιχου λογισµικού παρακολούθησης από την Κύπρο παρότι αυτό απαγορεύεται–, όπου, αν και αποκαλύφθηκε το τεράστιο σκάνδαλο παρακολουθήσεων του µαύρου βαν, οι ενορχηστρωτές του πρωτοφανούς κατασκοπευτικού εγχειρήµατος έµειναν ατιµώρητοι. Κι έπειτα, σαν να µην τρέχει τίποτε, µεταφέρθηκαν στην Ελλάδα προκειµένου να συνεχίσουν το έργο τους.
Μπροστά σε αυτήν τη ζοφερή πραγµατικότητα η κυβέρνηση επιµένει να χρησιµοποιεί ως υπερασπιστική της γραµµή ότι η ίδια δεν φέρει καµιά ευθύνη για το Predator. Οπως είχε δηλώσει άλλωστε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόµου από την αρχή των αποκαλύψεων µε αφορµή την παρακολούθηση του δηµοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, αυτά γίνονται «από ιδιώτη». Κανένας ιδιώτης όµως δεν υπάρχει, παρά η ίδια η κυβέρνηση και προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης που έχει υπό την ευθύνη του την ΕΥΠ από την πρώτη ηµέρα που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας. Οσα επιµένει να ανακυκλώνει λοιπόν η κυβέρνηση προκειµένου να αποποιηθεί τις βαρύτατες ευθύνες της, που έχουν σκιαγραφήσει µια υπόθεση που θυµίζει κατασκοπευτικό θρίλερ, είναι ανάξια σχολιασµού.
Παρά την προφανή προσπάθεια αποπροσανατολισµού λοιπόν εκ µέρους της κυβέρνησης, ο Κυρ. Μητσοτάκης οφείλει να δώσει επιτέλους ξεκάθαρες απαντήσεις αναφορικά µε τον λόγο διείσδυσης του Predator στη χώρα µας, που όπως όλα δείχνουν µας κληροδοτήθηκε από την Κύπρο. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι ο αντιπρόεδρος της Κοµισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, µιλώντας στο συνέδριο της Ν∆ τον περασµένο Μάιο, τάχτηκε υπέρ της εκλογής του αρχηγού του ∆ηµοκρατικού Συναγερµού (∆ΗΣΥ) Αβέρωφ Νεοφύτου στις εκλογές του Φεβρουαρίου του 2023. Μια αδιανόητη παρέµβαση στα εσωτερικά άλλης χώρας. Συνδέεται αυτό µε το… ταξίδι που έκανε το Predator από την Κύπρο στην Ελλάδα; Ο Κυρ. Μητσοτάκης επιµένει να µην απαντά, αλλά οι απαντήσεις αργά ή γρήγορα θα δοθούν.
Το µαύρο βαν που… έκοβε βόλτες στη Λάρνακα
Ενα µαύρο βαν τριγυρνούσε για καιρό στη Λάρνακα, κοντά στην περιοχή των Φοινικουδών. Είχε φιµέ τζάµια, ξένες πινακίδες κι ένα κουβούκλιο στην οροφή του. Κανείς δεν ενδιαφέρθηκε γιατί ένα µαύρο βαν, όµοιο µε αυτό που αντικρίζει κανείς σε ταινίες κατασκοπευτικού θρίλερ, βρισκόταν συνεχώς σε εκείνη την περιοχή στην Κύπρο. Ολα αυτά µέχρι που έφτασε µια καταγγελία στην κυπριακή αστυνοµία αναφορικά µε αυτό το µαύρο βαν, το οποίο άµεσα κατασχέθηκε. Κι αυτό που αποκαλύφθηκε ξεπερνάει το σενάριο ταινίας. Οχι µόνο γιατί το µαύρο βαν φαίνεται ότι παρακολουθούσε τα τηλέφωνα χιλιάδων πολιτών. Αλλά γιατί, πολύ περισσότερο, κανείς δεν φάνηκε να ενδιαφέρεται έµπρακτα για την αποκάλυψη του πρωτοφανούς κατασκοπευτικού εγχειρήµατος που όπως όλα δείχνουν έφτασε µέχρι και τη χώρα µας.
Οπως αναφέρθηκε στον κυπριακό Τύπο, κατασχέθηκε επίσης παράνοµος εξοπλισµός, δηλαδή συστήµατα και λογισµικό που επέτρεπαν την παρακολούθηση τηλεφώνων και τα οποία είχαν παραληφθεί από το µαύρο βαν. Παράλληλα, συνελήφθησαν τρία άτοµα. Ενα εξ αυτών ήταν ο Ταλ Ντίλιαν, ο Ισραηλινός ιδιοκτήτης της εταιρείας WiSpear Systems Limited, η οποία κατείχε το περίφηµο µαύρο βαν. Το όνοµα του Ταλ Ντίλιαν µόνο άγνωστο δεν είναι στην Ελλάδα, αφού έχει συνδεθεί µε το λογισµικό Predator, µέσω του οποίου έγινε προσπάθεια παρακολούθησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη και µέσω του οποίου παρακολουθήθηκαν ο δηµοσιογράφος Θ. Κουκάκης και –µετά τις τελευταίες αποκαλύψεις– ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρ. Σπίρτζης. Αυτή ήταν όµως απλώς η αρχή για ένα τεράστιο κατασκοπευτικό, πολιτικό αλλά και δικαστικό σκάνδαλο.
Η δολοφονία Κασόγκι στη Σαουδική Αραβία
Η υπόθεση έλαβε αµέσως τεράστιες διαστάσεις στην Κύπρο. Σύντοµα αποκαλύφθηκε ότι η εταιρεία WiSpear Systems Limited –εξακολουθεί να εδρεύει στην Κύπρο– είχε κατασκευάσει ηλεκτρονικά συστήµατα παρακολούθησης τα οποία θα µπορούσαν να χρησιµοποιηθούν για υποκλοπή ιδιωτικής επικοινωνίας. Ενα από αυτά τα παράνοµα ηλεκτρονικά µηχανήµατα, σύµφωνα µε ρεπορτάζ της κυπριακής ιστοσελίδας philenews.com, «τοποθετήθηκε τον Απρίλιο του 2019 στο βαν και τα άλλα σε βαλίτσες».
Σύµφωνα µε τα δηµοσιεύµατα της εποχής, ο Ταλ Ντίλιαν φαίνεται ότι… έσκαψε µόνος τον λάκκο του, αφού λίγο καιρό πριν από τη σύλληψή του δηµοσιεύτηκε από το περιοδικό «Forbes» ένα βίντεό του στις 5 Αυγούστου 2019 όπου διαφήµιζε τα προϊόντα της εταιρείας του, το οποίο τράβηξε τα βλέµµατα των κυπριακών αρχών. Μάλιστα, στο επίµαχο βίντεο αναφέρεται ότι προτού δραστηριοποιηθεί στον ιδιωτικό τοµέα ο Ταλ Ντίλιαν εργαζόταν για 24 χρόνια ως κατάσκοπος, ως µέλος του επίλεκτου σώµατος των ισραηλινών δυνάµεων, ενώ αργότερα τοποθετήθηκε επικεφαλής της τεχνολογικής µονάδας των µυστικών υπηρεσιών του ισραηλινού στρατού.
Αξίζει επίσης να αναφερθεί πως µια από τις πρώτες εταιρείες του Ταλ Ντίλιαν, η Circles, είχε συγχωνευθεί µε τον όµιλο NSO. Παραµένει άγνωστο αν αυτές οι δύο εταιρείες συγχωνεύονται επιχειρηµατικά. Αυτό που δεν είναι άγνωστο είναι ότι η NSO παρήγαγε το λογισµικό Pegasus, µέσω του οποίου παρακολουθήθηκαν µεταξύ άλλων τα κινητά δύο γυναικών που βρίσκονταν κοντά στον Σαουδάραβα δηµοσιογράφο Τζαµάλ Κασόγκι που δολοφονήθηκε στις 2 Οκτωβρίου 2018 από πράκτορες της κυβέρνησης του Ριάντ στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη.
«Εκατοντάδες υποκλοπές»
Μετά το πέρας της έρευνας που διενήργησαν οι κυπριακές αρχές αποκαλύφθηκε από την επιστηµονική εξέταση του εξοπλισµού που κατασχέθηκε ότι τόσο στο κτίριο της επίµαχης εταιρείας όσο και εντός του µαύρου βαν «υπήρχαν εγκατεστηµένα συστήµατα παρακολούθησης και ότι µεταξύ Μαΐου και Νοεµβρίου 2019 υποκλάπηκαν 626 διεθνείς ταυτότητες συνδροµητών κινητών τηλεφώνων». Παράλληλα, όπως διαπιστώθηκε, «η εταιρεία τον Οκτώβριο του 2018 είχε δηλώσει στο τµήµα Τελωνείων πως το βαν που εισήγαγε θα χρησιµοποιείτο για µετεωρολογικούς σκοπούς». Οπως φαίνεται όµως, µόνο µε τον καιρό δεν ασχολούνταν το µαύρο βαν.
Η υπόθεση είναι ακόµη πιο σοκαριστική. Η κυπριακή αστυνοµία συνέταξε έκθεση αναφορικά µε τη διερεύνηση της υπόθεσης του µαύρου βαν στο πλαίσιο αιτήµατος για την προσωποκράτηση των τριών επίµαχων προσώπων για τα οποία δεν διατάχτηκε τελικά προφυλάκιση. Το σηµαντικότερο δεν είναι αυτό.
«Αδεια εξαγωγής σε άλλη χώρα»
Ο ανακριτής του Τµήµατος Καταπολέµησης Εγκλήµατος Μάριος Παπαευρυβιάδης, ο οποίος ηγήθηκε των αστυνοµικών ερευνών, δήλωσε ενώπιον του Επαρχιακού ∆ικαστηρίου Λάρνακας ότι στις αρχές του 2018 η Κύπρος προχώρησε σε εξαγωγή λογισµικού παρακολούθησης σε άλλη, άγνωστη χώρα. Ισως στην Ελλάδα;
Οπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του insidestory.gr, στη σελίδα 18 της επίµαχης έρευνας αναγράφεται χαρακτηριστικά πως «από τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι κατά τον µήνα Μάρτιο του 2018 η εταιρεία WS WiSpear Systems Ltd έλαβε από την Κυπριακή ∆ηµοκρατία άδεια εξαγωγής εξοπλισµού παρακολούθησης που σχεδιάστηκε για την εξαγωγή φωνής ή δεδοµένων µέσω συχνότητας επικοινωνίας». Παρότι η ίδια η κυπριακή αστυνοµία κατέθεσε έγγραφο στο δικαστήριο που φαίνεται να αποδεικνύει ότι η Κύπρος εξέδωσε άδεια εξαγωγής λογισµικού παρακολούθησης, το οποίο είναι γνωστό πώς µπορεί να χρησιµοποιηθεί, όπως διαφάνηκε και από την εξέλιξη της υπόθεσης των παρακολουθήσεων στην Ελλάδα, το δικαστήριο άφησε ελεύθερο τον Ταλ Ντίλιαν και τα άλλα δύο µέλη της εταιρείας.
Κι αυτό µολονότι κάτι τέτοιο φαίνεται πως απαγορεύεται ρητά, βάσει της οδηγίας 821 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που αφορά µεταξύ άλλων τους κανονισµούς που διέπουν τα είδη «διπλής χρήσης», δηλαδή αγαθά όπως λογισµικό και τεχνολογία που µπορούν να χρησιµοποιηθούν για πολιτικούς και στρατιωτικούς σκοπούς.
«9,5 εκατοµµύρια συσκευές»
Σύµφωνα πάντως µε όσα αναγράφονται στο επίµαχο ρεπορτάζ, παράγοντας που πήρε µέρος στις έρευνες για τις συνθήκες της δραστηριοποίησης του Ταλ Ντίλιαν και του συνεταίρου του Σαχάκ Αβνι στην Κύπρο είπε το περασµένο Σαββατοκύριακο στο insidestory.gr ότι «υπήρχε παρέµβαση από το κυβερνητικό κόµµα για την εξασφάλιση των εξαγωγικών αδειών των Ισραηλινών».
Στην επίµαχη έκθεση αναφέρονται κι άλλα ανατριχιαστικά, αφού βάσει του ίδιου ρεπορτάζ «ο Ντίλιαν είχε συµφωνήσει προφορικά µε τη διοίκηση του αεροδροµίου της Λάρνακας να στήσει κεραίες που θα ενίσχυαν κατά τους ισχυρισµούς του το σήµα της ασύρµατης επικοινωνίας Wi-Fi. Η εταιρεία του εγκατέστησε κεραίες εκποµπής και λήψης του σχετικού σήµατος, δηµιουργώντας ένα πεδίο όπου σαρώνονταν τα στοιχεία των συσκευών που βρίσκονταν µέσα σε αυτή την εµβέλεια. Αρχικά στις συζητήσεις µε τους ανθρώπους του αεροδροµίου εµφανίστηκε η εταιρεία GO Networks του Ισραήλ, που δεν ήταν εγγεγραµµένη στον έφορο εταιρειών της Κύπρου και για την οποία δούλευε ο Μερόµ Χαρπάζ, µετέπειτα προϊστάµενος της Intellexa στην Αθήνα. Αργότερα ανέλαβε τις διαπραγµατεύσεις ο ίδιος ο Ντίλιαν, ως εκπρόσωπος της Go Networks, χωρίς να διευκρινιστεί η σχέση του µε την εταιρεία αυτή».
Η έρευνα του Μ. Παπαευρυβιάδη «αποκάλυψε ότι το αργότερο στις 16 Ιουνίου 2019 είχαν εγκατασταθεί τρεις κεραίες Wi-Fi στον σταθµό στάθµευσης του αεροδροµίου, αλλά και µία συσκευή gateway στον σέρβερ του αεροδροµίου, όπου κατέληγαν τα δεδοµένα. Η έρευνα του Παπαευρυβιάδη αλλά και του ειδικού ανακριτή Ηλία Στεφάνου αποκάλυψε ότι µε βάση την αρχή “man in the middle” οι κεραίες δεν εξέπεµπαν σήµα Wi-Fi, αλλά συνέβαλαν στην καταγραφή 40 σαρώσεων στη διάρκεια 32 διαφορετικών ηµερών, όπου καταχωρήθηκαν 699.720 µοναδικοί αριθµοί των µοναδικών διευθύνσεων καρτών δικτύου από 9,5 εκατοµµύρια συσκευές».
«Εξαγωγή του λογισµικού και από την Ελλάδα»
Τίποτε από όλα αυτά όµως δεν ήταν αρκετό. Η εταιρεία αντιµετώπιζε αρχικά 91 κατηγορίες, οι 49 εκ των οποίων αποσύρθηκαν από τον γενικό εισαγγελέα. Επειτα από δική της παραδοχή η εταιρεία WS WiSpear Systems Ltd κρίθηκε ένοχη για 42 κατηγορίες, που αφορούσαν µεταξύ άλλων παρακολούθηση συνδιαλέξεων ιδιωτικής επικοινωνίας και παράνοµη υποκλοπή δηµόσιων διαβιβάσεων ηλεκτρονικών δεδοµένων. Το δικαστήριο καταδίκασε την εταιρεία σε πρόστιµο 47.000 ευρώ. Κανένα φυσικό πρόσωπο δεν διώχτηκε. Ακόµη στην εταιρεία επιβλήθηκε το διοικητικό πρόστιµο των 925.000 ευρώ από την επίτροπο Προστασίας ∆εδοµένων Προσωπικού Χαρακτήρα εξαιτίας «παραβίασης της Αρχής της Νοµιµότητας, Αντικειµενικότητας και ∆ιαφάνειας που καθιερώνει το άρθρο 5(1) (α) του Γενικού Κανονισµού Προστασίας ∆εδοµένων».
Σύµφωνα µε το ίδιο ρεπορτάζ, η Intellexa στην Ελλάδα «εξήγαγε spyware σε µια τουλάχιστον αραβική χώρα και στο Μπανγκλαντές, ενώ από τις συνολικές πωλήσεις που ενσωµατώνονται στον ισολογισµό της µητρικής Thalestris, προκύπτει ότι µόνο 4 από τα 19 εκατοµµύρια πωλήσεων είχαν πελάτες χώρες όπου προστατεύονται επαρκώς τα ανθρώπινα δικαιώµατα».
Ο Γρηγόρης ∆ηµητριάδης και… οι φίλοι του
Κι έπειτα ο Ταλ Ντίλιαν ήρθε στην Ελλάδα µεταφέροντας µια άλλη εταιρεία του, την Intellexa, η οποία ως γνωστόν πουλούσε το παράνοµο λογισµικό παρακολούθησης Predator. Σύµφωνα µε εκτενή δηµοσιεύµατα της «Εφηµερίδας των Συντακτών» σε συνεργασία µε τους Reporters United, ο πρώην γενικός γραµµατέας της κυβέρνησης Γρηγόρης ∆ηµητριάδης συνδεόταν επιχειρηµατικά µε ανώτατο στέλεχος της Intellexa. Μικρή σηµασία έχει να αναφερθούν εδώ τα εµπλεκόµενα ονόµατα και οι εταιρείες που αλλάζουν και µεταβάλλονται σε τακτά χρονικά διαστήµατα. Αυτό που έχει σηµασία είναι ότι µε ευθύνη του Κυρ. Μητσοτάκη το Predator έφτασε στην Ελλάδα µέσω… της Κύπρου και µάλιστα σύµφωνα µε πληροφορίες του Documento γι’ αυτό τον σκοπό µεσολάβησε και φίλος του Γρ. ∆ηµητριάδη, ο οποίος εξωθήθηκε σε παραίτηση όταν το σκάνδαλο δεν µπορούσε πλέον να καλυφτεί από την κυβέρνηση.
Παρά τα όσα διατείνεται η κυβέρνηση, φαίνεται ότι το όλο ζήτηµα των παρακολουθήσεων δεν οφείλεται σε… ιδιώτες αλλά στην ΕΥΠ που βρίσκεται υπό την εποπτεία του πρωθυπουργού. Και είναι η κυβέρνηση αυτή που πρέπει να απαντήσει αν χρησιµοποιούσε το Predator προκειµένου να παρακολουθεί, µέσω του κινητού του Χρ. Σπίρτζη, ακόµη και τον αρχηγό της αξιωµατικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα.
626 διεθνείς ταυτότητες συνδρομητών κινητών τηλεφώνων υποκλάπηκαν μεταξύ Μαΐου και Νοεμβρίου 2019 στην Κύπρο από τα συστήματα παρακολούθησης που ήταν εγκατεστημένα τόσο στο κτίριο της επίμαχης εταιρείας όσο και εντός του μαύρου βαν
9,5 εκατομμύρια συσκευές σάρωσαν οι τρεις κεραίες Wi-Fi που είχαν εγκατασταθεί στον σταθμό στάθμευσης του αεροδρομίου της Λάρνακας, αλλά και μία συσκευή gateway στον σέρβερ του αεροδρομίου, όπου κατέληγαν τα δεδομένα
Σύμφωνα με πληροφορίες του Documento, για να έρθει το Predator στην Ελλάδα μεσολάβησε και φίλος του πρώην γγ της κυβέρνησης Γρ. Δημητριάδη, ο οποίος εξωθήθηκε σε παραίτηση όταν το σκάνδαλο δεν μπορούσε πλέον να καλυφτεί από την κυβέρνηση.
«Καμία αμφιβολία ότι εξήχθησαν λογισμικά παρακο-λούθησης»
Ορθά αναφέρθηκε ότι ο ιός των παρακολουθήσεων μεταφέρθηκε από την Κύπρο και μόλυνε το ελληνικό πολιτικό σκηνικό. Πρώην πράκτορες του Ισραήλ, ο κ. Ντίλιαν και ο κ. Αβνι, σαν ξέφραγο αμπέλι, εντόπισαν ότι στην Κύπρο θα μπορούσαν να εγκαθιδρύσουν εταιρείες παραγωγής παράνομων λογισμικών παρακολούθησης, έχοντας την ανοχή κυβερνητικών στελεχών με τα οποία καθ’ ομολογία βρίσκονταν σε επαφή και μέσω αυτών εξασφάλιζαν άδειες εξαγωγής. Εφτασαν κάποια στιγμή μέσα από το μαύρο βαν να παρακολουθούν χιλιάδες ανθρώπους στην Κύπρο, κλέβοντας προσωπικά δεδομένα και άλλες πληροφορίες από τα τηλέφωνά τους. Μέσα από μια δίκη-παρωδία εντέλει τους επιβλήθηκε ένα λιλιπούτειο πρόστιμο του 1 εκατ. ευρώ, ελάχιστο ποσό μπροστά σε αυτά που κερδίζουν. Καταδικάστηκαν εντέλει οι εταιρείες τους, αλλά οι ίδιοι αθωώθηκαν. Μέσα από ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε στο «Forbes» ο Ντίλιαν διαφήμιζε μέσα από το μαύρο βαν τα πλεονεκτήματα και τις δυνατότητες αυτού του λογισμικού. Αρα ουδεμία αμφιβολία υπάρχει ότι εδώ υπήρχαν εταιρείες, παρήγαγαν και εξήγαγαν αυτά τα προϊόντα.
Οταν ξέσπασε το σκάνδαλο με το μαύρο βαν, μέσα από μια δαιδαλώδη διαδικασία η οποία είχε στόχο να αποκρύψουν τα ίχνη τους, μεταφερόμενοι από τη μια χώρα στην άλλη και μετακινούμενοι από τη μια εταιρεία σε άλλη, η εταιρεία μετακινήθηκε στον ελλαδικό χώρο και μέσα από αυτήν τη διαδικασία μεταφέρθηκε το Predator. Στη βάση της πληροφόρησης που υπάρχει για μια σχέση που ανέπτυξε ο κ. Δημητριάδης με στελέχη της Intellexa, αν ενώσει κάποιος το παζλ θα διαπιστώσει ότι και στην Κύπρο απευθύνθηκε παρόμοια κατηγορία και για τον σημερινό βοηθό γενικό εισαγγελέα, το γραφείο του οποίου ίδρυσε εταιρεία του κ. Ντίλιαν και ο αδερφός του οποίου υπήρξε συνιδρυτής και συνέταιρος συνεργάτης του κ. Ντίλιαν.
Ακόμη, με βάση την οδηγία 821 του ΕΚ απαγορεύεται η εξαγωγή χωρίς άδεια αυτών των λογισμικών από ευρωπαϊκές χώρες. Στην Κύπρο όταν ρωτήθηκε σχετικά η υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Νατάσα Πηλείδου, ανέφερε ότι η Κύπρος δεν έδωσε τέτοιες άδειες. Το 2018 όμως ο αστυνομικός ανακριτής που πήγε να καταθέσει για την ανάγκη προσωποκράτησης του Ντίλιαν στο δικαστήριο είπε ότι «ο Ντίλιαν με την εταιρεία του εξασφάλισε άδεια εξαγωγής αυτών των προϊόντων». Η υπουργός ή λέει ψέματα ή δεν ξέρει.
«Η ρίζα του σκανδάλου βρίσκεται στην Κύπρο»
Η ρίζα του σκανδάλου το οποίο ταλανίζει κυριολεκτικά την Ελλάδα και την Ευρώπη φαίνεται να βρίσκεται στην Κύπρο. Είχε προκύψει εδώ στο νησί μας ένα τεράστιο θέμα όταν αποκαλύφθηκε η ύπαρξη ενός βαν με δυνατότητες παρακολούθησης των Κυπρίων πολιτών από μια σχετική απόσταση, παρακολούθηση η οποία μπορούσε να γίνει χωρίς κανέναν απολύτως περιορισμό. Στη συνέχεια, μέσα από τη διερεύνηση της υπόθεσης, προέκυψαν και άλλα πολύ σοβαρά ζητήματα, όπως η συνεργασία της εταιρείας που κατείχε το βαν με το κυβερνών κόμμα. Ακόμη, αποκαλύφθηκε η εμπλοκή της συγκεκριμένης εταιρείας αλλά και ατόμων που σχετίζονταν με την εταιρεία στο θέμα της ασφάλειας των αεροδρομίων και η εμπορία από τη συγκεκριμένη εταιρεία λογισμικών παρακολούθησης. Μάλιστα στα στοιχεία που είχαν προκύψει, όπως διαφάνηκε και στη συζήτηση της αρμόδιας επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου και όπως αποκάλυψε ο ευρωβουλευτής Γιώργος Γεωργίου, υπήρχαν αποδείξεις από τότε για το ότι η συγκεκριμένη εταιρεία πουλούσε από την Κύπρο τα κακόβουλα λογισμικά στο εξωτερικό. Φανταζόμαστε «εντελώς τυχαία» η συγκεκριμένη εταιρεία αλλά και στελέχη αυτής φαίνεται να εμπλέκονται στην προμήθεια του λογισμικού των παρακολουθήσεων στην Ελλάδα.
Ξέρουμε πέραν πάσης αμφιβολίας ότι εδώ στην Κύπρο η συγκεκριμένη εταιρεία έχει συνεργαστεί επαγγελματικά με το ΔΗΣΥ, το αδελφό κόμμα της ΝΔ στην Κύπρο. Δεν υπάρχουν αποδείξεις, αλλά υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις σε Κύπρο και Ελλάδα ότι το πέρασμα των συγκεκριμένων ατόμων και της εταιρείας και του λογισμικού στην Ελλάδα έγινε με κυπριακή μεσολάβηση αυτών που τους γνώριζαν καλά. Δυστυχώς η υπόθεση στην Κύπρο έκλεισε άρον άρον με απόφαση του εισαγγελέα, αφήνοντας αναπάντητα σοβαρά ερωτήματα για την πορεία των ανθρώπινων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας στον τόπο μας. Ως κερασάκι στην τούρτα, σε καθαρά πολιτικό επίπεδο, εμφανίστηκε μια πρωτοφανής για τα μεταεισβολικά δεδομένα παρέμβαση της ελληνικής κυβέρνησης υπέρ του υποψήφιου του κυβερνώντος ΔΗΣΥ κ. Αβέρωφ Νεοφύτου. Αυτή η παρέμβαση έφτασε στο σημείο ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς να παρεμβαίνει με απαράδεκτο και παράτυπο τρόπο στα εσωτερικά ενός κράτους-μέλους της ΕΕ. Και είναι πραγματικά να διερωτάται κανείς προς τι το συγκεκριμένο πάθος για πρώτη φορά ούτως ώστε να συνεχίσει να κυβερνά στην Κύπρο το αδελφό κόμμα της ΝΔ;...
Βασίλης Ανδριανόπουλος
documentonews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου