15.9.22

Διαχωριστικές γραμμές...


Θέτοντας το δικό του εκλογικό δίλημμα και αναδεικνύοντας το ΠΑΣΟΚ ως «την εναλλακτική πρόταση εξουσίας», ο Νίκος Ανδρουλάκης έδωσε... χθες από τη ΔΕΘ σαφές στίγμα για το αφήγημα της Χαρ. Τρικούπη στην προεκλογική περίοδο.

Απαντώντας ευθέως στην προ ημερών ομιλία του πρωθυπουργού από το ίδιο βήμα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ότι «το δίλημμα των επόμενων εκλογών δεν είναι “Μητσοτάκης ή χάος”, αλλά δημοκρατική ανατροπή ή ανοχή στον καθεστωτισμό και την αδιαφάνεια», όπως είπε.

Σε ιδιαίτερα σκληρούς τόνους κινήθηκε, δε, και απαντώντας στην αναφορά του πρωθυπουργού περί «πολιτικής τερατογένεσης» (σ.σ. για πιθανή συνεργασία ΠΑΣΟΚ με ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΜέΡΑ25), καθώς χαρακτήρισε «ψεκασμένα» τα σενάρια «συγκυβέρνησης κομμάτων προγραμματικά ετερόκλητων». Παράλληλα, επέστρεψε τα πυρά προς τον κ. Μητσοτάκη τονίζοντας ότι «η χώρα έχει μακρά εμπειρία από τερατογενέσεις, αλλά εσείς ήσασταν ο θύτης και εμείς το θύμα».

Με μια σειρά αναφορών, ο κ. Ανδρουλάκης έθεσε στο ίδιο αξιακό κάδρο Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ. «Τους ενώνει ο κυνισμός. Παρακολουθήσεις, εργαλειοποίηση της Δικαιοσύνης, κάλπικα δημοψηφίσματα», σημείωσε μεταξύ άλλων, με εμφανή κατεύθυνση να αναδείξει το ΠΑΣΟΚ ως τον τρίτο κυβερνητικό πόλο των εκλογών. Ειδικά, δε, με το βλέμμα στην Κουμουνδούρου –αλλά και στη ζώνη του μετριοπαθούς Κέντρου– υπογράμμισε ότι «δεν θα γίνουμε διαχειριστές της οργής, έχουμε ευθύνη η χώρα να λειτουργεί ως κανονικό ευρωπαϊκό κράτος».

Εν ολίγοις, από την ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ κατέστη σαφές ότι –με αιχμή την υπόθεση των υποκλοπών, αλλά και τα πεπραγμένα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ– η Χαρ. Τρικούπη θα παίξει εμφατικά το χαρτί της υπεράσπισης των θεσμών και της δημοκρατικής λειτουργίας, ως τη βασική διαχωριστική γραμμή από τους δύο αντιπάλους της.

Στο ίδιο πλαίσιο, ότι δηλαδή υπάρχει συγκεκριμένη εναλλακτική επιλογή στις επόμενες εκλογές έναντι κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Ανδρουλάκης μίλησε για «σοσιαλδημοκρατική κυβερνητική πρόταση», ξεκινώντας το δεύτερο μέρος της ομιλίας του, στο οποίο παρέθεσε βασικές προγραμματικές πτυχές του ΠΑΣΟΚ. Αυτό φάνηκε και από τα πεδία τα οποία ανέδειξε περισσότερο: την εργασία, την κοινωνική κατοικία και τη φοιτητική στέγαση (αφήνοντας αιχμές κατά του Μα-ξίμου για… ανεπαρκή αντιγραφή των προτάσεων της Χαρ. Τρικούπη), την «αδιαπραγμάτευτα» δημόσια κοινωνική ασφάλιση, τις «πράσινες» ρίζες του ΕΣΥ, το ιδιωτικό χρέος, αλλά και την ενεργειακή κρίση, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση ότι «τρέχει πίσω από τις στρατηγικές αστοχίες της»...

Μάριος Δανηλόπουλος

Η Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: