19.9.22

Τραγέλαφος με την Πανεπιστημιακή Αστυνομία...


Ακόμα και στις τάξεις των αστυνομικών η ΟΠΠΙ (Ομάδα Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων) είναι ανεπιθύμητη. Αυτοί που προσλήφθηκαν βέβαια γι’ αυτόν τον σκοπό προφανώς έχουν συμβιβαστεί με την αποστολή τους. Οχι όμως και οι αξιωματικοί που καλούνται να αναλάβουν τη διοίκηση και την εποπτεία της.

Στη Θεσσαλονίκη, λοιπόν, στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση όπου υπάγεται η ΟΠΠΙ, εδώ και μερικές μέρες εξελίσσονται τραγελαφικά στιγμιότυπα. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Εφ.Συν.», κανείς δεν θέλει να αναλάβει διοικητής της ΟΠΠΙ που έχει οκτώ διοικητικούς κι επιχειρησιακούς προϊσταμένους, κανονικούς ένοπλους αστυνομικούς, δηλαδή διοικητή, υποδιοικητή και επόπτες.

Το έργο της διοίκησης έγινε απόπειρα από τους... στρατηγούς να ανατεθεί πριν από λίγες ημέρες σε αξιωματικό της Θεσσαλονίκης, ο οποίος αρνήθηκε τη θέση την ίδια στιγμή. Ακολούθησε νέα απόπειρα με προφορική εντολή σε άλλον αξιωματικό, ο οποίος επίσης αρνήθηκε. Αστυνομικές πηγές κάνουν λόγο μάλιστα για χρήση πολιτικών μέσων από τους εν λόγω αξιωματικούς προκειμένου να αποφύγουν τη διοίκηση. Και τα κατάφεραν!

Τρίτη απόπειρα για ανεύρεση διοικητή μέσα σε λίγες μέρες γίνεται σε νεαρό αξιωματικό της Ασφάλειας, ο οποίος επίσης αρνείται. Φαίνεται όμως ότι αυτός δεν έχει πολιτικό μέσον κι έτσι ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Θεσσαλονίκης, ταξίαρχος Μπουλούμπασης, παρά την άρνηση και τις αντιρρήσεις, του αναθέτει τη διοίκηση της ΟΠΠΙ προφορικά!

Μέχρι χθες, ποτέ καμιά γραπτή διαταγή ανάθεσης διοίκησης δεν είχε εκδοθεί από την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία. Πρόκειται για έναν υπηρεσιακό τραγέλαφο που όχι μόνο εκθέτει τους στρατηγούς της Θεσσαλονίκης και την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ., αλλά δείχνει και πόσο εξωθεσμικά λειτουργούν για να πετύχουν τους σκοπούς τους…

Ο,τι συνέβη με τη θέση του διοικητή της ΟΠΠΙ στη συμπρωτεύουσα, συμβαίνει στη συνέχεια και με τον υποδιοικητή και τους έξι επόπτες. Τελικά, λόγω έλλειψης προθύμων, καταλήγουν στη θέση των εποπτών να έχουν βάλει κατώτερους υπαξιωματικούς (αρχιφύλακες και υπαρχιφύλακες, ένας μάλιστα υπηρετεί στα ΜΑΤ), εκ των οποίων κανείς δεν επιθυμεί τη θέση αλλά εξαναγκάζονται στην ουσία ελλείψει πολιτικού μέσου. Κι όλα αυτά γίνονται «στο μιλητό», χωρίς να έχουν επίσημες διαταγές έως τώρα.

Τίθενται λοιπόν τα ερωτήματα: Γιατί τέτοιες μεθοδεύσεις; Με ποια κριτήρια γίνονται οι επιλογές; Πώς θα υπηρετήσουν σωστά άνθρωποι που δεν επιθυμούν;

Τις απαντήσεις φυσικά μόνο ο κ. Θεοδωρικάκος ή ο κ. αρχηγός ή ακόμα περισσότερο ο κ. Οικονόμου (σ.σ. ο πραγματικός υπουργός…) μπορούν να μας δώσουν. Μια σκέψη όμως που μπορεί να κάνει κάποιος, είναι ότι για τα όσα συμβαίνουν και θα συμβούν με επεισόδια, εντάσεις, αστοχίες, τραυματισμούς κ.λπ. θέλουν να έχουν υπευθύνους για να φορτώσουν τις συνέπειες. Εξιλαστήρια θύματα δηλαδή… Δεν τους νοιάζει ποιους!

Επιστολή της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης

Την τραγελαφική κατάσταση επιβεβαιώνουν και οι ίδιοι οι αστυνομικοί. Χαρακτηριστική είναι η επιστολή της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης προς τον γενικό αστυνομικό διευθυντή Θεσσαλονίκης, ταξίαρχο Μπουλούμπαση, με αφορμή τις προτάσεις και μετακινήσεις αστυνομικών, οι οποίες -όπως υποστηρίζουν- «έγιναν με εκδικητικά κριτήρια, αγνοώντας τις οικογενειακές τους ανάγκες και την επικρατούσα οικονομική κατάσταση της χώρας».

Και ιδού τι του γράφουν, μεταξύ άλλων περιπτώσεων:

«Κύριε Γενικέ,

με αφορμή την επιλογή των συναδέλφων μας για τη στελέχωση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας καθώς και του Νέου Τμήματος Ενδοοικογενειακής Βίας στη Δυτική Θεσσαλονίκη, περιήλθαν στην Ενωσή μας σειρά καταγγελιών από μέλη μας σχετικά με τις προτάσεις και τις επιλογές που πραγματοποίησαν οι διοικητές Αστυνομικών Υπηρεσιών.

● Συνάδελφος που υπηρετεί σε Υπηρεσία Ασφαλείας και συγκεκριμένα στα Ναρκωτικά και τελεί σε αναρρωτική άδεια, ενημερώθηκε ότι θα στελεχώσει την Πανεπιστημιακή Αστυνομία μέσω της προσθήκης του σε μία κλειστή ομάδα “VIBER” (στο κινητό) χωρίς προηγουμένως να έχει ενημερωθεί ότι προτάθηκε και επιλέχτηκε από κανέναν προϊστάμενο της υπηρεσίας του.

● Συνάδελφος με εξαμελή οικογένεια από Τμήμα Ασφαλείας της Ανατολικής Θεσσαλονίκης και με 25 χρόνια υπηρεσίας, όντας εργαζόμενος μόνο ο ίδιος, μετακινήθηκε χωρίς να το επιθυμεί στην Πανεπιστημιακή Αστυνομία, ενώ κατά το παρελθόν είχε προταθεί και σταλεί και πάλι ο ίδιος προς ενίσχυση της υπηρεσίας παραεμπορίου»...

Νίκος Φωτόπουλος

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: