Προσφυγές-εξπρές στα δικαστήρια, ώστε να εκδικάζονται πολύ νωρίς το πρωί (ίσως και αξημέρωτα) τα ασφαλιστικά μέτρα ή οι αγωγές... κατά απεργών και απεργιών, φωτογράφισε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, χθες, ημέρα της 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης που αποφάσισε το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας για τους εργαζόμενους στις δημόσιες συγκοινωνίες, ο κ. Οικονόμου δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του για την καθυστέρηση στην εκδίκαση της προσφυγής που, παρεμπιπτόντως, είχαν καταθέσει εγκαίρως οι διοικήσεις της ΣΤΑΣΥ και του ΟΣΥ. Κι όταν λέμε εγκαίρως, κυριολεκτούμε, αφού οι προσφυγές των διοικήσεων κατά της απεργίας είχαν κατατεθεί στα Δικαστήρια πριν ακόμη αποσταλεί το εξώδικο της κινητοποίησης από τα συνδικάτα!
Αν και ο ίδιος δεν απέκλεισε ακόμη και αλλαγές στον εργασιακό νόμο, οι παρεμβάσεις που φωτογράφισε αφορούν, κυρίως, τους ρυθμούς εκδίκασης των αντιαπεργιακών προσφυγών. «Η Δικαιοσύνη πρέπει να δει πώς θα εφαρμόσει τον νόμο και τι θα γίνει. Υπάρχουν και δομικά ζητήματα [...] Θεωρώ ότι πρέπει να γίνουν οι αναγκαίες προσαρμογές στον χρόνο αντίδρασης [...] 12 η ώρα θα δικάσει...» απάντησε ο κ. Οικονόμου στην υπόμνηση του συνονόματου δημοσιογράφου για «καταπάτηση του νόμου» που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση, εννοώντας φυσικά τον αποκαλούμενο κι ως αντεργατικό νόμο Χατζηδάκη (4808/21).
Ερωτώμενος δε για το εάν πρέπει να γίνουν αλλαγές στον νόμο, αφού δεν εφαρμόζεται, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε: «Εάν χρειάζονται διορθωτικές κινήσεις στον νόμο πρέπει να τις δούμε. Υπάρχουν και δομικά ζητήματα που πρέπει να δει κανείς σε μία ισορροπία, που, για να είμαστε ειλικρινείς είναι εύθραυστη [...] Είμαστε στην κατεύθυνση να δούμε τι από αυτά που έχουν ψηφιστεί δεν δουλεύουν σωστά. Και με ποιου την ευθύνη δεν δουλεύουν σωστά. Από την άλλη πλευρά, και οι συνδικαλιστικές ηγεσίες οφείλουν να είναι πιο ευαισθητοποιημένες στις αποφάσεις που παίρνουν».
Πάντως, η απόφαση για το εάν η χθεσινή απεργία στα ΜΜΕ είναι παράνομη και καταχρηστική δεν είχε εκδοθεί έως αργά χθες βράδυ. Σε ό,τι αφορά δε την απουσία προσωπικού ασφαλείας, σε σχετική ερώτηση της «Εφ.Συν.» προς τον πρόεδρο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αθήνας, ο κ. Ηλίας Γκιουλάκης δήλωσε πως η εφαρμογή του άρθρου 94 του νόμου θα έθετε σε κίνδυνο και την ασφάλεια των επιβατών και τη σωματική ακεραιότητα των επιβατών. «Φανταστείτε τι θα γίνει στις αποβάθρες του μετρό στις ώρες αιχμής αν αντί των δρομολογίων που γίνονται κάθε 2 λεπτά, οι συρμοί θα κινούνται με προσωπικό ασφαλείας κάθε 25 λεπτά!»...
Χριστίνα Κοψίνη
Η Εφημερίδα των Συντακτών
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου