Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ προσπάθησε με κάθε τρόπο να αλλάξει την ατζέντα και από το πεδίο των παρακολουθήσεων να... περάσει στην «αποκατάσταση» των σχέσεών του με τους κεντρώους ψηφοφόρους. Στην Κουμουνδούρου έχουν δύο λόγους για να κινητοποιηθούν. Τα περί «τερατογένεσης» από τη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25 μπορεί να συσπειρώσουν το κοινό του μεσαίου χώρου που φοβάται την επαναφορά του 2015. Και αυτό ενδεχομένως να συνεπάγεται την ενεργοποίηση του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου, που μετά το ρήγμα στις σχέσεις Μητσοτάκη – Ανδρουλάκη φέρεται να έχει ατονήσει.
Σε μια άλλη ανάγνωση, βλέπουν αλλαγή της στρατηγικής του πρωθυπουργού απέναντι στο ΠΑΣΟΚ. «Αφού δεν μπορεί να συνυπάρξει μαζί του, θα επιχειρήσει να το διεμβολίσει», λένε στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Να σχηματίσει δηλαδή κυβέρνηση με την ψήφο των βουλευτών που επιθυμούν τη συμπόρευση με τη Νέα Δημοκρατία. Σε κάθε περίπτωση εκτιμούν πως «το γυαλί που έσπασε» με τη Χαριλάου Τρικούπη όχι μόνο δεν ξανακολλάει, αλλά έχει προκαλέσει αμηχανία στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Και πως πρώτη του κίνηση στη ΔΕΘ ήταν να ξορκίσει τη «χαλαρή ψήφο της απλής αναλογικής». Ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει εξαρχής για σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης από τις πρώτες εκλογές και απευθύνει κάλεσμα για προγραμματική συμπόρευση στις όμορες δυνάμεις. Η Νέα Δημοκρατία είχε πάντα το βλέμμα της στη δεύτερη φορά που θα ζητηθεί η λαϊκή ετυμηγορία. Μπορεί στην Κουμουνδούρου να υποστηρίζουν πως πέραν της νίκης δεν υπάρχει άλλο σενάριο, ωστόσο ο Νίκος Φίλης μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα εκτίμησε πως ο σχηματισμός πλειοψηφίας από κόμματα της αντιπολίτευσης δεν μπορεί να αποκλειστεί. «Το Σύνταγμα λέει ότι για να έχεις κυβέρνηση πρέπει να έχεις 151 έδρες. Θα δούμε τι θα βγάλει η κάλπη. Η κάλπη είναι μια εντολή του λαού. Από εκεί θα προκύψει αυτό που απεύχεται ο κ. Μητσοτάκης και συκοφαντεί ως “τερατογένεση”».
Οσον αφορά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού για μη αλλαγή του εκλογικού νόμου, παρά τις δημόσιες τοποθετήσεις «γαλάζιων» στελεχών, εκτιμούν πως ήταν μια σχεδιασμένη κίνηση αποκατάστασης του θεσμικού προφίλ του που έχει πληγεί εξαιτίας των υποκλοπών. Μπορεί το αφήγημα για «καμπανάκια ήττας που ηχούν στο Μαξίμου» να μη στέκει πια, ωστόσο στον ΣΥΡΙΖΑ χαμογελούν, καθώς θεωρούν πως η αυτοδυναμία για τη Νέα Δημοκρατία δεν πιάνεται και ταυτόχρονα θα μπορέσουν να επικεντρωθούν στο θέμα των παρακολουθήσεων. Η νέα διαβεβαίωση πως η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει τον κυβερνητικό της κύκλο δίνει περισσότερο χρόνο στο κόμμα να επικοινωνήσει το πρόγραμμα που θα παρουσιάσει ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ και στηρίζεται στους εξής άξονες: αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους και της ακρίβειας, ενίσχυση κοινωνικού κράτους, ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους της πανδημίας, δημοκρατία και κράτος δικαίου...
Αντώνης Αντζολέτος
Η Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου