...τα στηρίγματα του σκανδάλου...
Οι ραγδαίες εξελίξεις με την παραπομπή επτά προσώπων σε δίκη για το μεγάλο σκάνδαλο της Ζακύνθου εκθέτουν όλους όσοι εξαρχής και άκριτα στήριξαν τους επίδοξους επενδυτές.
Δηλαδή τόσο τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων όσο και μια σειρά από ΜΜΕ τα οποία προ ετών φιλοξενούσαν μέχρι και δηλώσεις συνεργατών του πρώην εμίρη του Κατάρ, του περιβόητου Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ Θάνι, στον οποίο δήθεν η γραφειοκρατία, οι μηχανισμοί του... ελληνικού κράτους και η κυβέρνηση Τσίπρα δεν επέτρεπαν να επενδύσει. Ιδίως ο Αδωνης Γεωργιάδης επέμενε μέχρι πρόσφατα να τα βάζει με τους Ζακυνθινούς και κατά την πάγια τακτική του με όλους όσοι δεν ήθελαν την επένδυση.
Το ίδιο όμως έπρατταν και ορισμένες εφημερίδες οι οποίες παρουσίαζαν ήδη από το 2016 τον πρώην εμίρη του Κατάρ περίπου σαν τον μεσσία που θα έσωζε την Ελλάδα από τη «λαίλαπα» της «αριστερής παρένθεσης».
Στο πλαίσιο πάντως μιας γενικότερης προσπάθειας της κυβέρνησης αλλά και της ΝΔ την περίοδο που είχε τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης να απαξιώσουν οποιονδήποτε εκφράζει επιφυλάξεις για τέτοιου τύπου επενδύσεις ο υπουργός Ανάπτυξης όχι απλώς έπνεε μένεα για τους κατοίκους του νησιού, αλλά είχε καταστήσει επανειλημμένως σαφές ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να προχωρήσει η επένδυση σχεδόν με όποιο κόστος.
«Να πεινάσουν οι Ζακυνθινοί»
«Ο δικός μου ο ρόλος είναι να δίνω στους επενδυτές ασφάλεια δικαίου και ότι αν έρθουν στη χώρα μας δεν θα μπλέξουν και θα κάνουν την επένδυση που θέλουν, εφόσον αυτή γίνεται νόμιμα» είχε δηλώσει ο ίδιος στη Βουλή τον Φεβρουάριο του 2020 απαντώντας σε ερώτηση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ για το ζήτημα. Είχαν προηγηθεί συνεντεύξεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό της Ζακύνθου, κατά τις οποίες είχε υποστηρίξει ότι οι νόμοι και το σύνταγμα φτιάχνονται από ανθρώπους και όχι για να πεινάσουμε, υπονοώντας προφανώς, όπως τότε γραφόταν στον Τύπο, ότι θα μπορούσε να αλλάξει ακόμη και το νομικό πλαίσιο ώστε να προχωρήσει η επένδυση.
Εξάλλου στην ίδια συζήτηση της ερώτησης της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Αδ. Γεωργιάδης είχε προσθέσει: «Είμαστε κυβέρνηση φιλοεπενδυτική και αν έρθουν εδώ επενδυτές που χρειάζεται η κυβέρνηση να τρέξει και να ξεπεράσει τη γραφειοκρατία για να τους βοηθήσει να κάνουν την επένδυσή τους, δεν θα διστάσει να το κάνουμε».
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, αυτήν τη φορά του ΜέΡΑ25, ο υπουργός δήλωσε απευθυνόμενος, όπως είπε, στους πολίτες της Ζακύνθου: «Αν δεν θέλουν οι Ζακυνθινοί την επένδυση, δεν με ενδιαφέρει καθόλου. Θέλουν οι Ζακυνθινοί να μη βρει κανένας τους δουλειά; Να μη βρει. Θέλουν να μη γίνει καμία επένδυση στη Ζάκυνθο; Καμία. Ο,τι θέλουν. Δεν θ’ ασχοληθώ καθόλου».
Δεν σταμάτησε όμως εκεί. Αντιθέτως, με εμφανώς σκωπτική διάθεση έναντι των νησιωτών που αντιδρούσαν, συμπλήρωσε: «Αν πρόκειται για εμίρη ή για συμφέροντα του Κατάρ, μου είναι αδιάφορο. Ας είναι και ο κακομοίρης. Εκεί είχαμε κάποια κτήματα αναξιοποίητα για αιώνες και πήγε να γίνει μια επένδυση. Είχατε, κύριοι Ζακυνθινοί, κάποιες χιλιάδες στρέμματα που κάποιες χιλιάδες χρόνια δεν τα κάνετε τίποτε. Ήρθε ένας κύριος, δύο κύριοι, πέντε κύριοι και είπαν ότι θέλουν να κάνουν πέντε πράγματα. Δεν τα θέλετε; Δεν θα γίνουν, είναι η απάντηση.
Δεν θέλετε δρόμους, δεν θέλετε δουλειές, δεν θέλετε ξενοδοχεία, δεν θέλετε τίποτε; Δεν θα κάνουμε τίποτε στη Ζάκυνθο. Κανένα πρόβλημα. Δεν θέλω να ασχοληθώ περαιτέρω. Εγώ θα ασχολούμαι μόνο με επενδύσεις που ο κόσμος θα καταλαβαίνει ότι είναι προς το συμφέρον του και θέλει να βρει δουλειά και να μην πεινάσει. Θέλει ο Ζακυνθινός να πεινάσει; Να πεινάσει».
Από κοντά και κάποια ΜΜΕ
Δεν ήταν βέβαια μόνο ο Αδ. Γεωργιάδης που στήριζε με κάθε τρόπο την επένδυση. Μέσα ενημέρωσης όπως το «Πρώτο Θέμα», η «Real News» αλλά και ο Alpha παρουσίαζαν την επένδυση ως κάτι εξαιρετικά θετικό για την Ελλάδα και τους κατοίκους της περιοχής και τον Αλ Θάνι περίπου ως αδικημένο εξαιτίας της γραφειοκρατίας και των μηχανισμών που τον μπλόκαραν.
Σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha ο πρώην εμίρης του Κατάρ έκανε δυναμική επιστροφή στη χώρα μας προχωρώντας σε μπαράζ επενδύσεων, ενώ κατά το «Πρώτο Θέμα», το οποίο επικαλείτο πηγές κοντά στον εμίρη, οι καθυστερήσεις που υπήρχαν φανέρωναν την προσπάθεια καθυστέρησης της επένδυσης και γι’ αυτό ήδη ο Αλ Θάνι έχει δώσει εντολή απεμπλοκής. Η εφημερίδα μάλιστα, η οποία είχε κυκλοφορήσει με υπέρτιτλο «Χαίρε, απίθανο ελληνικό κράτος» και με το ειρωνικό ερώτημα «έτσι θα γίνει η επένδυση, κύριε Τσίπρα;», υπονοούσε ότι οι καθυστερήσεις προκαλούσαν πρόβλημα ακόμη και στις διπλωματικές σχέσεις της Αθήνας με την Ντόχα.
Την ίδια περίοδο η «Real News» κυκλοφορούσε με τον εμίρη στο πρωτοσέλιδό της, φιλοξενώντας μάλιστα και δηλώσεις του, σύμφωνα με τις οποίες οι επενδύσεις στην Ελλάδα είναι ανέκδοτο. Κατά το ίδιο δημοσίευμα ο οργισμένος Αλ Θάνι δήλωνε έτοιμος να μεταφέρει επενδύσεις πολλών δισ. ευρώ από την Ελλάδα σε άλλες χώρες και προειδοποιούσε ότι δεν θα επιτρέπει σε ελληνικές εταιρείες να αναλαμβάνουν έργα στο Κατάρ...
Μάριος Αραβαντινός
documentonews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου