Υπεραισιοδοξία επικρατεί στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για την πορεία του ΑΕΠ. Οι ρυθμοί ανάπτυξης καταγράφονται... υψηλότατοι, οι προβλέψεις για το κλείσιμο του έτους ακόμη πιο υψηλοί, ενώ την ίδια στιγμή στην Ευρώπη είναι διάχυτη η ανησυχία για το ενδεχόμενο η οικονομία της να περάσει σε περιβάλλον ύφεσης.
Και το ερώτημα που γεννάται είναι ένα: Τι έχει συμβεί και η Ελλάδα κινείται κόντρα στο ρεύμα; Κύρια αιτία η άνευ προηγουμένου τόνωση των τουριστικών εσόδων, όπως και των εσόδων από τις εξαγωγές, αλλά και η σημαντικότατη αύξηση των επενδύσεων που δημιουργεί υπεραξία στο ΑΕΠ.
Όμως, η θετικότατη αυτή εικόνα ανεβάζει τον πήχη των απαιτήσεων για το 2023 σε εξίσου υψηλό επίπεδο ώστε η χώρα να καταφέρει να διατηρήσει τον ρυθμό εξέλιξης του ΑΕΠ θετικό και, μάλιστα, σε μια περίοδο που, όπως όλα ήδη καταμαρτυρούν, η ευρωπαϊκή οικονομία θα έχει εισέλθει σε περιβάλλον ύφεσης, με ό,τι κι αν σημαίνει αυτό για τον τουρισμό και τις εξαγωγές μας.
Μοναδικό… αποκούμπι για το ΑΕΠ αναμένεται να αποτελέσουν οι επενδύσεις, που, όμως, από μόνες τους δεν θα μπορέσουν να καλύψουν το κενό του τουρισμού και της εξωστρέφειας. ΚΙ ΑΝ η οικονομία περιέλθει στη δίνη της ύφεσης, η εμπειρία έχει δείξει ότι δύσκολα θα βρει τις φυγόκεντρες δυνάμεις να ξεφύγει, πολύ δε περισσότερο όταν και η ιδιωτική κατανάλωση θα έχει δεχθεί ισχυρά πλήγματα από την ενεργειακή ακρίβεια, βάζοντας κι αυτή φρένο στην αύξηση του ΑΕΠ.
Η έξοδος της χώρας από τον φετινό χειμώνα θα βρει την οικονομία μας παγωμένη, με τα κύρια… θερμαντικά της (τουρισμός εξωστρέφεια ιδιωτική κατανάλωση) να έχουν βγει από την πρίζα...
Πλάτων Τσούλος
Η Ναυτεμπορική
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.